Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 10:59

Γούβες Παλιάς Φιλιππιάδας: Ένας εμβληματικός χώρος καταστρέφεται-Δύο πράσινα σημεία ανακύκλωσης στην ίδια πόλη (του Μ. Κατραχούρα)

Ο κ. Μιχάλης Κατραχούρας, πρώην Δήμαρχος Φιλιππιάδας και πρώην πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Πρέβεζας απέστειλε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας την αντίθεσή του στη δημιουργία πράσινου σημείου ανακύκλωσης στις Γούβες που όπως υπογραμμίζει είναι Αρχαιολογικός και Ιστορικός χώρος με  Γεωλογικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερο Φυσικό Κάλλος που χρήζει προστασίας, ανάδειξης, αξιοποίησης και κυρίως εξερεύνησης.

Στην επιστολή του ο κ. Κατραχούρας αναφέρει:

Διάβασα σε ανακοίνωση του ΔΗΜΟΥ Ζηρού ότι εντάχτηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος  2014-2020» το έργο κατασκευής  «Πράσινου Σημείου » στην τοποθεσία ΓΟΥΒΕΣ Παλιάς Φιλιππιάδας δυναμικότητας 787,5 tn/έτος . Αυτό δείχνει ότι κατασκευάζονται  δύο μεγάλα Πράσινα Σημεία (Π.Σ.) στα διοικητικά όρια της Φιλιππιάδας.  Ένα στη Γέφυρα Καλογήρου-δίπλα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)- από το Δήμο Αρταίων και ένα στις Γούβες  Π. Φιλιππιάδας από το Δήμο Ζηρού.
 
Δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στην απόφαση αυτή δεδομένου ότι ο Δήμος Ζηρού δεν έχει  τις προϋποθέσεις εκείνες που συνηγορούν στην αναγκαιότητα κατασκευής δύο Πράσινων Σημείων διότι είναι μικρός  και αραιοκατοικημένος ,με κατοίκους  κυρίως αγρότες και  συνταξιούχους και διαθέτει λίγα ανακυκλώσιμα απόβλητα.
 
Τη  διαφωνία μου στην κατασκευή ΣΜΑ και Π.Σ. από το δήμο Αρταίων σε οικόπεδο, που σύμφωνα και με το κτηματολόγιο ,βρίσκεται στη Φιλιππιάδα (θέση Λεροπούλα) δημοσιοποίησα το Μάρτη 2017 με ανοικτή επιστολή μου που είχε υπότιτλο « τα σκουπίδια μας στην αυλή του γείτονα». Ωστόσο, εάν η συγκέντρωση  Απορριμμάτων και Αποβλήτων στη Γέφυρα Καλογήρου ,που είναι το Κέντρο της Ηπείρου, υποβαθμίζει την περιοχή και εμποδίζει την αναπτυξιακή  της προοπτική  , η απόφαση του Δήμου Ζηρού να χρησιμοποιήσει την θέση « Γούβες  Παλαιάς Φιλιππιάδας » ως χώρο συλλογής, διαλογής και διαχείρισης αποβλήτων  συνιστά  μεγάλο ατόπημα. Πρόκειται για   Αρχαιολογικό και Ιστορικό χώρο με  Γεωλογικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερο Φυσικό Κάλλος που χρήζει προστασίας, ανάδειξης, αξιοποίησης και κυρίως εξερεύνησης.

img369
 
1) Αρχαιολογικός Χώρος: Οι πρώτοι κάτοικοι της Φιλιππιάδας εγκαταστάθηκαν στις Γούβες διότι αποτελούσαν   προστατευόμενη θέση και βρίσκονταν πλησίον πηγής, του Κάμπου και του Λούρου ποταμού. Ενδεχομένως, κατόπιν αρχαιολογικών ερευνών, να αποδειχθεί ότι οι Γούβες είναι ανάλογης  σπουδαιότητας με το Σπήλαιο του Ασπροχάλικου.   Σύμφωνα με μαρτυρίες υπερηλίκων  επικοινωνούν με την θέση Καστρί Π. Φιλιππιάδας όπου χωροθετείται  η αρχαία πόλη Χάραδρος, η οποία ταυτίζεται με τη σημερινή Φιλιππιάδα.  Επί Δημαρχίας μου προσκαλέσαμε Σπηλαιολόγους από το γραφείο Β.Ελλάδος για να εξερευνήσουν τη Γούβα «Μάρω», οι οποίοι όμως δεν κατόρθωσαν να προχωρήσουν σε βάθος, διότι είχαν συσσωρευτεί πολλά μπάζα, ξύλα και άλλα  υλικά. Επίσκεψη Σπηλαιολόγων  έγινε και το έτος 2018 με πρωτοβουλία του δήμου Ζηρού.
 
2) Ιστορικός Χώρος: Κατά  τους αγώνες για την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας τα έτη 1897 και 1912-13 στις Γούβες κατέφυγαν οι κάτοικοι με τα ζώα τους για να προστατευτούν από τους Τούρκους.  Αψευδής μαρτυρία οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Βιβλίο  «Φιλιππιάς και πέριξ» του συμπατριώτη μας κ. Αλέξανδρου Γεωργίου (2010) και στον Τουριστικό οδηγό του δήμου Φιλιππιάδας (2003). Επίσης χρησιμοποιήθηκε ως  καταφύγιο και κατά την Γερμανική κατοχή.
 
3) Γεωλογικού ενδιαφέροντος:  Κατά τη διάρκεια  εκσκαφών  επάνω από τις Γούβες και τις αμμοληψίες βρέθηκαν σπήλαια με σταλακτίτες-σταλαγμίτες , πλήθος οστράκων, απολιθωμάτων και άλλων στοιχείων που συνηγορούν στην ύπαρξη θάλασσας και ζωής από την αρχαία εποχή. Επιστήμονες του ΙΓΜΕ είχαν ενημερώσει  ότι απαιτείται γεωλογική διερεύνηση της περιοχής .
 
 4) Τοποθεσία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους : Βρίσκεται επάνω στο δρόμο προς Ρωμιά (οδός Σπηλαίων) που χρησιμοποιείται καθημερινά για πεζοπορία και αναψυχή. Πρόκειται για ένα πανέμορφο τοπίο που συνδυάζει αρμονικά μικρή χαράδρα με χείμαρρο, πλούσια βλάστηση και  τους μεγαλοπρεπείς Βράχους με τις Γούβες  από ψηλά. Αυτή την περιοχή ( Γούβες - Κομμένη Γης ) είχε επιλέξει το δημοτικό συμβούλιο Φιλιππιάδας παλαιότερα για να κατασκευάσει  Αθλητικές εγκαταστάσεις και τον  Ι.Ν. του Αγίου Φανουρίου.
 
5) Οικισμός:  α)Βρίσκονται εντός του μη οριοθετημένου οικισμού Παλιάς Φιλιππιάδας προϋφιστάμενου του έτους 1923, σε απόσταση λίγων μέτρων από κατοικίες , τον πυκνοκατοικημένο οικισμό «Καραούλια» ,τους διατηρητέους Ι.Ν  Κοίμηση  Θεοτόκου και Άγιο Γεώργιο  και το 3ο Δημοτικό Σχολείο.  β) Είναι  Χώρος Αμιγούς Κατοικίας.  γ) Στο υπό ψήφιση ΓΠΣ Φιλιππιάδας δεν προβλέπεται στις Χρήσεις Γής η κατασκευή Π.Σ. στις Γούβες.  δ) Δεν εκπονήθηκε ειδική Γεωλογική μελέτη.
 
Με βρίσκει σύμφωνο η οργανωμένη  διαχείριση των αποβλήτων και απορριμμάτων για τα προσδοκώμενα  περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, με την προϋπόθεση, ότι δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες και θα γίνεται ορθολογικά  σε χώρους που δεν  ενοχλούν . Από τα 380.494 στρέμματα που είναι η έκταση του δήμου Ζηρού νομίζω ότι μπορεί να εξευρεθούν 5-6 στρ. κατάλληλα για την κατασκευή Πράσινου Σημείου.

15FCAD85 044C 41AC 845C E51AFA9FB262
 
Σημείωση: Στις Γούβες από  πολλούς μήνες  λειτουργεί  ΧΩΜΑΤΕΡΗ και έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά σκουπίδια. Δυστυχώς...