Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 19:48

Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία του παιδικού χαμόγελου, ευτελίζουμε τις ζωές μας! (του Ταξιάρχη Κωστόγιαννη)

Του Ταξιάρχη Κωστόγιαννη, δημοτικού συμβούλου της «Ανυπότακτης Κίνησης για τα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας»

Οι παιδικές χαρές του Δήμου Πρέβεζας παραμένουν και απιστοποίητες και σε οικτρή κατάσταση, ώστε παρά την άρση της απαγόρευσης χρήσης τους που είχε επιβληθεί λόγω Covid-19 να μην μπορούν να αποδοθούν για χρήση στα παιδιά μας . Όπως είναι γνωστό σε όλες τις παιδικές χαρές μπήκε λουκέτο και η γνωστή πλέον σε όλους μας απαγορευτική πινακίδα χρήσης τους από τον περασμένο Ιούνιο.

Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή έχει επιδείξει προκλητική αδιαφορία απέναντι στην ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, μικρών και μεγάλων, και δεν εκμεταλλεύτηκε μεταξύ άλλων το διάστημα του πρώτου και του δεύτερου lock-down, για να προβεί στην ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών και να υπάρχουν τώρα πιστοποιημένες, ποιοτικές και ασφαλείς με όρους ουσίας παιδικές χαρές. Αντίθετα, επιχείρησε να καλυφθεί πίσω από τη φτηνή και ανυπόστατη δικαιολογία πως φταίει το λοκ ντάουν για την απραξία της.

Υπάρχουν δυο θέματα. Το πρώτο αφορά στην πραγματική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις παιδικές χαρές και το δεύτερο αφορά στη διαδικασία της πιστοποίησης τα οποία σύντομα θα θίξω. Ο καθένας μας ασφαλώς δικαιούται και οφείλει να έχει προσωπική άποψη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ;

Η σημερινή εικόνα του συνόλου των παιδικών χαρών , και αυτών που υποτίθεται πως έγιναν πάλι από την αρχή και των υπολοίπων, στις οποίες έπρεπε να γίνουν επιμέρους βελτιώσεις, είναι αποκαρδιωτική και απέχει δυστυχώς παρασάγγες από αυτό που ονειρεύονται και δικαιούνται τα παιδιά και οι γονείς που για μια φορά ακόμη αντιμετωπίζονται ως παρίες. Δεν ασπάζομαι σε καμία περίπτωση τη λαθεμένη και επικίνδυνη άποψη που θέλει τους τις δημόσιες παιδικές χαρές, όπως και καθετί δημόσιο, να είναι συνώνυμο της παρακμής, της προχειρότητας και της κακογουστιάς. Την αντίληψη «δε λες που το κάναμε και αυτό» σα να απευθύνονται στους υπηκόους τους και τους κάνουν χάρη.

Να αναφέρουμε λοιπόν μεταξύ άλλων τα εξής για τις «νέες» παιδικές χαρές :

-Το πλαστικό στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα νέα όργανα έχει καλυφθεί από χώμα και λάσπη και έχει ήδη φθαρεί και καταστραφεί (μάλιστα σε μια περίπτωση αφαιρέθηκε πλήρως και το όργανο μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο , γιατί είχε «πνιγεί»στη λάσπη).

-Γενικότερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόβλεψη διαμόρφωσης του χώρου (περίπου σα να χτίζουμε κάποια οικοδομή χωρίς να έχουμε προβλέψει να φτιάξουμε θεμέλια)

-Σπασμένα παγκάκια μέσα σε αγριόχορτα και αγκάθια

-Πρόχειρη, κακόγουστη και αντιαισθητική συρμάτινη περίφραξη , περίπου σαν αυτή που χρησιμοποιείται για να περιφραχτεί ένα χωράφι (αν όχι χειρότερη)

Στις δε παλιές παιδικές χαρές στις οποίες προβλέπονταν έργα βελτίωσης η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ , αφού έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις και έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Δεν εξαιρείται βέβαια και η παιδική χαρά στην πλατεία Ανδρούτσου, η πλέον κεντρική και πολυσύχναστη παιδική χαρά, που οποία ανήκει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου, η οποία βρίσκεται σε τραγικότατη κατάσταση (σκισμένος τάπητας , επικίνδυνες λακκούβες).

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ;

Ο κ. Ακρίβης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, δήλωσε πρόσφατα «πως η εταιρεία που έχει αναλάβει την πιστοποίηση των οργάνων έχει ήδη επισκεφτεί τις παιδικές χαρές του Δήμου Πρέβεζας, ενώ αναμένεται να γίνει η επίσκεψη της Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.Ακολούθως, θα αποσταλούν οι φάκελοι δικαιολογητικών για να δοθεί και το σήμα καταλληλότητας και να μπορούν οι οικογένειες του Δήμου Πρέβεζας να απολαμβάνουν χώρους που πληρούν όλες τις προδιαγραφές.»

Αφού είναι έτσι τα πράγματα, γιατί η  «Τριμελής Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας» , της οποίας Πρόεδρος (για δεύτερη μάλιστα συνεχή χρονιά) είναι ο Αντιδήμαρχος κος Γιάννης Δαρδαμάνης και της οποίας τα υπόλοιπα μέλη της είναι υπάλληλοι του Δήμου Πρέβεζας, δεν έχει κάνει την πολυαναμενόμενη επίσκεψη στις παιδικές χαρές και δεν έχει αποστείλει τον φάκελο δικαιολογητικών, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες; Είναι θέμα απαράδεκτης αμέλειας και ολιγωρίας ή θεωρεί πως οι παιδικές χαρές δεν μπορούν να πιστοποιηθούν στην κατάσταση που είναι;

ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ-ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κος Γεωργάκος δεν μπορούν να στερούν το χαμόγελο και το δικαίωμα στα παιχνίδι των παιδιών μας. Είναι υπόλογοι για το χρόνιο λουκέτο στις παιδικές χαρές , είναι υπόλογοι για τις καθυστερήσεις των έργων και τις κακοτεχνίες που υπάρχουν , είναι υπόλογοι για την απουσία των ουσιαστικών και τυπικών προϋποθέσεων που θα επέτρεπαν να λειτουργούν σωστά και με ασφάλεια οι παιδικές χαρές σε όλη την έκταση του Δήμου μας .

Η Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας έθεσε το ζήτημα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θεωρούμε πως οι απαντήσεις που δόθηκαν κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι. Μαζί με όλους τους πολίτες του Δήμου μας, σε κάθε χωριό και γειτονιά θα δώσουμε τη μάχη για το αυτονόητο που χωρίς αιδώ μας στερούν: να έχουμε ποιοτικές και ασφαλείς παιδικές χαρές που να ……. λειτουργούν, όπου θα παίζουν και θα χαμογελούν τα παιδιά μας. Γιατί, αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία του παιδικού χαμόγελου, ευτελίζουμε τη ζωή μας.