Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 12:23

Ανθότυρος ο παρεξηγημένος... (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Ο ανθότυρος ή το ανθότυρο όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, παράγεται από το λεγόμενο τυρόγαλα, δηλαδή τον ορό γάλακτος που συλλέγεται κατά την διαδικασία παραγωγής άλλων τυριών... Μοιάζει πολύ με τη μυζήθρα, αφού ο τρόπος που παράγονται τα δυο αυτά τυριά δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου, αυτό όμως που διαχωρίζει το ανθότυρο από την μυζήθρα είναι η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε λιπαρά (10% -20% σε σχέση με τη μυζήθρα που περιέχει 4% - 10%). Το ανθότυρο όπως επίσης και το μανούρι, θεωρούνται ουσιαστικά είδη μυζήθρας.

Διατροφική αξία του ανθότυρου

Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμίνης D μαγνησίου και Α. Σε σχέση με άλλα τυριά περιέχει λιγότερα λιπαρά και αλάτι, γεγονός που το καθιστά ένα δημοφιλές τυρί για εκείνους που θέλουν να προσέξουν περισσότερο τη διατροφή τους.

Ανθότυρο ή φέτα;

Προτείνεται ως εναλλακτική επιλογή αντί της φέτας σε περιπτώσεις όπου η πρόσληψη των θερμίδων είναι περιορισμένη με σκοπό την απώλεια βάρους, καθώς επίσης σε ασθενείς που κρίνεται αναγκαία η μειωμένη πρόσληψη αλατιού όπως σε υπερτασιακούς , καρδιοπαθείς κ.α.

Σίγουρα και τα δύο τρόφιμα έχουν να προσφέρουν στον οργανισμό μας σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών με το ανθότυρο να αποτελεί μια πιο «ελαφριά» επιλογή τυριού με λιγότερες θερμίδες και πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).

Ανθότυρο ή τυρί cottage

Τo τυρί cottage, αποτελεί επίσης ένα δημοφιλές τρόφιμο αφού είναι μια θρεπτική επιλογή, πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φτωχή σε λιπαρά και θερμίδες. Είναι καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Το τυρί cottage έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 σε σχέση με το γάλα, την οποία προσλαμβάνουμε κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το αυγό και τα ψάρια. Είναι απαραίτητη βιταμίνη για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Εξαιτίας της ζύμωσης που υπέστη, περιέχει σε σχέση με το γάλα λιγότερη λακτόζη, με αποτέλεσμα να μπορεί να καταναλωθεί και από εκείνους που έχουν δυσανεξία σε αυτήν.

Είναι σημαντικό να έχουμε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με την τροφή μας, να την απολαμβάνουμε συνειδητά, δίχως τύψεις και φυσικά να μας ευχαριστεί γευστικά .

Το μέτρο είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή!

 

bochti2 1