Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 14:18

Η Πάργα της νέας εποχής (*αφιέρωμα στο huffingtonpost.gr)

*Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα www.huffingtonpost.gr

του Δημήτρη Μπαλή

 Το δικό της μερίδιο, από τη μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει ο τουρισμός στη χώρα μας, εξαιρουμένης της περιόδου του κορονοϊού, θέλει να αποσπάσει η Πάργα.

Ο ρυθμός της τουριστικής ανάπτυξης, αυτής της πανέμορφης σε τοπίο, γραφικής κωμόπολης του νομού Πρεβέζης (μολονότι περικλείεται από το Νομό Θεσπρωτίας, όπου κάποτε ανήκε!) και της Περιφέρειας Ηπείρου, ήταν σημαντικός μεν, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η Πάργα θέλει να χαράξει νέα ρότα.

Η εποχή του ’60, με τους πρώτους Γάλλους να κάνουν οργανωμένα την εμφάνισή τους στο Club Mediterranee, στην περιοχή του Βάλτου, ήδη αποτελεί ευχάριστη ανάμνηση.

Έτσι άρχισε να γίνεται προορισμός η περιοχή. Μάλιστα, καθώς δεν υπήρχαν υποδομές σε καταλύματα, οι κάτοικοι έβαζαν τους τουρίστες στα σπίτια τους και αυτοί κοιμούνταν στις ταράτσες!

Σήμερα, ο τουρισμός είναι ο αιμοδότης της τοπικής κοινωνίας, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού (και άλλων καθηκόντων) Σπύρος Πιτσαρός, ο οποίος διατηρεί και μονάδα φιλοξενίας (Magda’s). Όμως, με 20.000 κλίνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, δωμάτια, η Πάργα, μαζί με την Ανθούσα, την Αγιά και την Αγία Κυριακή (δημοτική ενότητα Πάργας), μια περιοχή 4.000 κατοίκων, συγκεντρώνει πέντε φορές περισσότερους πολίτες από τον πληθυσμό της, την κατ’ εξοχήν τουριστική περίοδο, κι αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο, ούτε για τους κατοίκους, ούτε για τους επισκέπτες.

HUFFPOST GREECE

Αλλη οντότητα

Η τουριστική περίοδος, αρχικά από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, τώρα διευρύνθηκε, και από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο θα βρεις πολύ τουρισμό.

Πλέον, η Πάργα, από το 2010, με το σχέδιο Καλλικράτης και τη συνένωση των δήμων (έδρα το Καναλάκι, με σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό!), έδωσε άλλη οντότητα και στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας συνάμα τις θαυμάσιες περιοχές - παραλίες Αμμουδιά και Λούτσα – Βράχος (τα τουριστικά καταλύματα ανήκουν στην Ένωση της Πρέβεζας!).

Στην τουριστική μεταστροφή, ειδικά για τον εσωτερικό τουρισμό, συνέβαλαν αποφασιστικά η Εγνατία Οδός και η Ιόνια Οδός κι αν ολοκληρωθεί σύντομα η Αμβρακία Οδός, που έχει μείνει ημιτελής, θα δώσει μια ακόμα σύντομη και ασφαλή, εναλλακτική διαδρομή πρόσβασης.

Πάντως, το μίγμα των επισκεπτών της περιοχής, είναι πολύ υπέρ των ξένων. Κυρίως Βρετανοί, Σκανδιναβοί και Γερμανοί, έρχονται αεροπορικώς, μέσω του ανακαινισμένου αεροδρομίου του Ακτίου, και οδικώς οι Βαλκάνιοι.

Υποδομές, η λέξη κλειδί

Κι εδώ είναι που η Πάργα, θέλει να κάνει το δικό της άνοιγμα στον λεγόμενο «ποιοτικό» τουρισμό, εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Αλλά στην Πάργα, δείχνουν αποφασισμένοι γι αυτή την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, με συγκεκριμένο τρόπο, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των υποδομών.

«Πρώτο μέλημά μας είναι η καθαριότητα. Η Πάργα είναι μια καθαρή πόλη. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει χώρους στάθμευσης αυτοκινήτου, διότι το κυκλοφοριακό είναι μεγάλο θέμα. Αναζητούμε κι άλλους, σε συνεργασία με ιδιώτες και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο στην είσοδο της πόλης για 400 οχήματα. Κατασκευάσαμε και δύο μεγάλα πεζοδρόμια και θα τα επεκτείνουμε. Σε λίγες ημέρες θα μονοδρομήσουμε, πιλοτικά, για φέτος το καλοκαίρι τον κεντρικό δρόμο, ώστε να εφαρμοστεί κανονικά του χρόνου και θα στρώσουμε νέα άσφαλτο», τονίζει ο Νίκος Ζαχαριάς, δήμαρχος Πάργας.

HUFFPOST GREECE

Ο «ποιοτικός» τουρισμός, δεν αρκείται, βέβαια μόνο σε αυτά. «Σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε άμεσα δύο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, για κατοίκους και επισκέπτες και θα προμηθευτούμε ηλεκτρικά οχήματα στον δήμο», θα πει, θέτοντας στα πλάνα και τη δημιουργία υδατοδρομίου, που θα φέρει επισκέπτες υψηλότερου εισοδήματος, καθώς οι Παξοί, που βρίσκονται απέναντι και η Κέρκυρα πιο πάνω, έχουν ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια.

Ωστόσο, άλυτο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία προσλήψεων για Δημοτική Αστυνομία, διότι το επιτελικό κράτος βάζει φρένο.

«Παίρνει μεγάλη αναβάθμιση το τουριστικό προϊόν. Κάτι που θέλουμε άμεσα, είναι υποδομές στο λιμάνι. Να γίνει μαρίνα, και θέλουμε προβλήτες σε παραλίες, για να δένουμε με ασφάλεια», επισημαίνει ο Δημήτρης Άκης, πρόεδρος της κοινοπραξίας λεμβούχων Πάργας, που αριθμεί 9 σκάφη για μεταφορά λουομένων, μόνο σε κοντινές παραλίες.

Μεταφέρουμε το 70% του τουρισμού της Πάργας. Όσοι έρχονται οργανωμένα, δεν έχουν μεταφορικό μέσο», θα πει, αναφέροντας δε, ότι «έχει ξεκινήσει διαδικασία μέσω του Λιμενικού Ταμείου Πάργας, ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιο πάρκο από το νησάκι της Παναγίας στο λιμάνι, μέχρι την παραλία Λύχνου, για καταδύσεις και περιήγηση στο θαλάσσιο οικοσύστημα.»

HUFFPOST GREECE

Τι θα δεις μέσα στην πόλη

Μπαίνοντας στην Πάργα, θα δεις τη Λίμνη Καλοδίκη, γεμάτη με νούφαρα, αυτή την εποχή, ψάρια και αγριόπαπιες, αλλά απαγορεύεται ψάρεμα και κυνήγι.

Η θέα από το Κάστρο, που κτίστηκε τον 14ο αιώνα από Νορμανδούς και έπειτα πέρασαν Ενετοί, Άγγλοι και Οθωμανοί, είναι μοναδική. Μπορείς να ατενίσεις από τη μια το λιμάνι με τα καταστήματα εστίασης, και από την άλλη την παραλία Βάλτος, εκεί που πήγαν οι πρώτοι τουρίστες. Το κάστρο θέλει πολύ φροντίδα, ώστε να συνάδει με την εν γένει εικόνα της Πάργας.

HUFFPOST GREECE

Περιπλανήσου στα σοκάκια, με τα εμπορικά καταστήματα και θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε νησί και όχι στην ηπειρωτική χώρα. Κάπου εκεί ανάμεσα στα παλιά σπίτια, θα βρες και το Paragaea, το παλαιό και ανακαινισμένο με πολύ μεράκι ελαιοτριβείο από τον Ηλία Λιάκρη, που δείχνει όλη την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου έως το 1974 που λειτούργησε.

Τα ελαιοτριβεία, όπως εξήγησε η Κασσιανή Κωστήρα, υπεύθυνη του χώρου, ήταν μέσα στην πόλη και πολλά στο παρελθόν, ώστε να είναι εύκολη η μεταφορά του λαδιού στα σπίτια. Με 5 ευρώ, είσοδο, περιλαμβάνει προβολή video, ξενάγηση και γευσιγνωσία ελαιολάδου, ενώ επιπλέον προσφέρει και γευσιγνωσία 6 αντιπροσωπευτικών κρασιών της Ελλάδας και βραδιές μαγειρικής cooking experience, παρουσία του κοινού.

Ελιές, πολλές ελιές. Στο παρελθόν, η Πάργα ήταν λιμάνι εξαγωγών, με κίτρα (γνωστά τα εβραϊκά) και λεμόνια, ενώ πέρα από τον τουρισμό, που συμβάλλει στα οικονομικά του τόπου, η λιανοελιά, που έφεραν οι Ενετοί, αποτελεί προϊόν ιδιαίτερα εκμεταλλεύσιμο, συντηρώντας τους κατοίκους σε σημαντικό βαθμό.

HUFFPOST GREECE

Φαγητό για κάθε γαστρονομική απαίτηση

Τα μαγαζιά στο λιμάνι, αλλά και προς το κάστρο, έχουν την τιμητική τους. Όμως, υπάρχουν κι άλλα, θαυμάσια εστιατόρια και ταβέρνες, πέρα από το… κύμα.

«Η μητέρα μου έρχεται από τις 6 το πρωί και ετοιμάζει εννέα μαγειρευτά φαγητά. Από γεμιστά, μέχρι αρνάκι στο φούρνο», είπε ο Πάνος Γκίκας από το «Βενετσιάνο», που θα σου σερβίρει και «της ώρας», θαλασσινά και κρεατικά, με όλη την οικογένεια στο πόδι.

Πιο ιδιαίτερα τα πιάτα στο «Bianco», και με ιταλική κουζίνα, αλλά και ο «Σάκης», λίγο πριν το κάστρο, με θέα την παραλία του Βάλτου, θα σε αποζημιώσει για την επιλογή.

Το δε «Med», στην κορυφή, τα βλέπει και τα… σερβίρει, σχεδόν όλα, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

HUFFPOST GREECE

Και που δεν θα κολυμπήσεις

Είναι τόσες οι παραλίες στην περιοχή, σχεδόν όλες με άμμο, που ο επισκέπτης δεν θα βαρεθεί για κανένα λόγο.

Κρυονέρι, Βάλτος (Γαλάζια Σημαία), Σπαρτίλα, Σαρακήνικο, Βουλιαγμένο, Λύχνος, Αη Γιαννάκης και βέβαια Αμμουδιά και Λούτσα - Βράχος, βραβευμένες κι αυτές με Γαλάζια Σημαία.

Κι αν δεν θέλεις ξαπλώστρα και ομπρέλα, νοίκιασε σκάφος για να μπορείς να απολαύσεις τις βουτιές σου 100 μέτρα από την ακτή, με την ησυχία σου.

HUFFPOST GREECE

Εκδρομές – απόλαυση

Στην Πάργα αξίζει να μείνεις μέρες, κι έχεις πολλά να δεις.

Ο Αχιλλέας Σκάρπος, με το γραφείο γενικού τουρισμού, οργανώνει 5 εκδρομές, όλες με ξεναγό και ολοήμερες.

Διαλέξτε: Πάργα, Αλβανία, Βουθρωτό - αρχαιολογικός χώρος της Unesco και Άγιοι Σαράντα για φαγητό.

Από Πάργα με πλοίο σε δύο ώρες στο Νυδρί και από εκεί κρουαζιέρα σε Λευκάδα (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνούς), Κεφαλονιά (Φισκάρδο), Ιθάκη και Σπηλιά Παπανικολή στο Μεγανήσι, εκεί που ήταν το ορμητήριο του θρυλικού υποβρυχίου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετέωρα (Καλαμπάκα), Μεγάλο Μετέωρο (Μοναστήρι ανδρών) και μετά Άγιο Στέφανο (Μοναστήρι γυναικών) και Μέτσοβο.

Πάργα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, επίσκεψη στο Αχίλλειο και στην πόλη.
Πάργα με πλοίο στους Αντίπαξους, στην ονομαστή και εξωτική παραλία Βουτούμι, σπήλαιο Ορθόλιθος και Μπλε Σπηλιές, και βόλτα για φαγητό στο Γάιο, το κεντρικό λιμάνι του νησιού.

HUFFPOST GREECE
HUFFPOST GREECE

Προτίμησα μια άλλη διαδρομή, με περιπέτεια και ιστορία. Από την Πάργα στη
Γλυκή, στις πηγές του ποταμού Αχέροντα (διαθέτει υποδομές φιλοξενίας) για ράφτινγκ, ιππασία και zipline – το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Κατόπιν, βαρκάδα στις εκβολές του ποταμού στην Αμμουδιά και στις Σπηλιές Περσεφόνης (μια ώρα διαδρομή, 8 ευρώ το άτομο) και έπειτα φαγητό στον «Πατέρα», που συμφωνεί ότι τον επισκέπτη δεν τον νοιάζει σε ποια επιμελητήρια ή ενώσεις (Ιωαννίνων ή Πρέβεζας) ανήκουν οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, αλλά τι υπηρεσίες προσφέρουν, ώστε να προσελκύσουν ακόμα πιο «ποιοτικό» τουρισμό.

Μιλήσαμε αρκετά και με τον Δημήτρη Ευθυμίου γραμματέα της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Πρέβεζας και γενικό γραμματέα της ΣΕΤΚΕ, επισημαίνοντας τα δυνατά σημεία της περιοχής αλλά και τις αδυναμίες.

Μη ξεχάσεις να πάρεις κι ένα από τα 9 σκάφη που υπάρχουν, για βόλτα σε κοντινές παραλίες, να δεις το προφίλ του «Ινδιάνου» στον βράχο, να ανέβεις στον Μονόλιθο - μια βραχονησίδα με το εκκλησάκι του Αη Νικόλα, και να μπεις στη Σπηλιά, ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος.

Ομοίως, δεν πρέπει να χάσεις και την επίσκεψη στο ονομαστό «Νεκρομαντείο του Αχέροντα» (35.000 ετήσια επισκεψιμότητα, 6 ευρώ το εισιτήριο), στο χωριό Μεσοπόταμος, με τις μοναδικές αποκαλύψεις που θα σου εξιστορήσει με γλαφυρό τρόπο ο Σπύρος Ράπτης, πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλοι Νεκρομαντείου και Αχέροντα».

HUFFPOST GREECE
HUFFPOST GREECE
HUFFPOST GREECE

Η Πάργα αναδεικνύει, λοιπόν, την ταυτότητά της, εμπλουτισμένη με πληθώρα χαρακτηριστικών.