Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 12:18

Μύθος ή Αλήθεια...; Detox time (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως υπάρχουν ροφήματα τα οποία αποτοξινώνουν το σώμα και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Ένα άτομο θα πάρει ροφήματα αποτοξίνωσης στην προσπάθεια απώλειας βάρους , αποκλείοντας από τη διατροφή του σημαντικές ομάδες τροφίμων, ενώ είναι πολλά τα μέσα που αφιερώνουν μέρος των σελίδων τους ή των διαφημίσεων τους προκειμένου να πείσουν πως υπάρχουν ροφήματα τα οποία θα αποτοξινώσουν τον οργανισμό .

Τι ισχύει τελικά;

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση ροφημάτων και δίαιτας αποτοξίνωσης ούτε στη διαχείριση βάρους, ούτε και στην εξάλειψη τοξινών.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως μια μελέτη στο περιοδικό Current Gastroenterology Reports, αναφέρει ότι μια δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να αποτελέσει αρωγό για να χάσει καποιος βάρος μόνο εξαιτίας της χαμηλής θερμιδικής της αξίας.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα ρόφημα, τρόφιμο και συμπλήρωμα που να αποτοξινώνει. Το σώμα έχει την τάση να αποτοξινώνεται μόνο του μέσω του ήπατος και των νεφρών καθώς και του γαστρεντερικού συστήματος και το δέρμα εφόσον έχει αναπτύξει ιδιαίτερα εξελιγμένους μηχανισμούς απομάκρυνσης των τοξινών και μέσα απομάκρυνσης ανεπιθύμητων ουσιών.

Δίαιτες Αποτοξίνωσης

Οι δίαιτες αυτές θυμίζουν έντονες νηστείες αποφεύγοντας ομάδες τροφίμων με αποτέλεσμα το σώμα να έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας τελικά πρόβλημα τόσο στην υγεία, όσο και στην ψυχολογία εφόσον υπονομεύει ένα αίσθημα απαγόρευσης κάποιων τροφίμων και ενοχές κατανάλωσης τους

Μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, τακτική άσκηση, επαρκή ενυδάτωση και ποιοτικό ύπνο, θα κρατήσει το σώμα μας σε υγιή επίπεδα βοηθώντας το να κρατήσει τον ισχυρό μηχανισμό ''αυτοκαθαρισμού''.

Προσέχω την υγεία μου χωρίς ακρότητες ! 

bochti2 1