Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 08:58

H βουλιμία της άσκησης (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

H βουλιμία της άσκησης, γνωστή αλλιώς και ως καταναγκαστική άσκηση, είναι μία ψυχογενής πάθηση. Το άτομο γυμνάζεται σε τέτοιο βαθμό, που δεν λαμβάνει την ευχαρίστηση της άθλησης αλλά θέτει τον εαυτό του να επεξεργάζεται την άσκηση σαν καταναγκαστική υποχρέωση.

Πρόκειται για μία ανεπίσημη υποκατηγορία της ψυχογενούς βουλιμίας ή της ψυχογενούς ανορεξίας. Όλα ξεκινούν με στόχο την απώλεια βάρους. Τα άτομα όμως που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή υπερβαίνουν κατά πολύ το μέτρο και καταλήγουν να γυμνάζονται με εμμονικό τρόπο.

Πότε χαρακτηρίζεται υπερβολική μια άσκηση;

Όταν η αναβολή της συνοδεύεται από έντονο αίσθημα ενοχής ή όταν γίνεται με μόνο σκοπό την αλλαγή στο σχήμα ή βάρος του σώματος.

Εμφανίζεται συχνότερα;

Η πλειοψηφία των ασθενών με Ψυχογενή Ανορεξία εμφανίζουν συμπεριφορές υπερβολικής άσκησης

Αναγνωρίζεις τα συμπτώματα :

  • Το πρόγραμμα της γυμναστικής έρχεται σε σύγκρουση με άλλες σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητας
  • Η ρουτίνα της άσκησης τηρείται απαράβατα, ανεξαρτήτως συνθηκών
  • Aπομάκρυνση από τον περίγυρό του
  • Ασκηση ..αντιρροπιστικός μηχανισμός, με τον ίδιο τρόπο που άλλοι ασθενείς με διατροφικές διαταραχές χρησιμοποιούν καθαρτικές ουσίες κ.α.
  • Πρόσληψη τροφής μόνο έφόσον έχει πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη άσκηση κ.α.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Ο ίδιος ή οι οικείοι του ατόμου που ταλαιπωρείται απο τη συγκεκριμένη διαταραχή θα πρέπει να απευθύνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας και έπειτα και σε έναν καταρτισμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Όπως σε κάθε διατροφική διαταραχή εφαρμόζονται τεχνικές της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας, με σκοπό την ενδυνάμωση ατόμου και την ανάπτυξη μίας υγιούς σχέσης με το σώμα του και την άσκηση. ⁠

 

bochti2 1