Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 10:35

Είμαι έγκυος! Μήπως να τρώω για δύο...; (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Μόλις μάθατε ότι είστε έγκυος και τα συναισθήματα είναι ποικίλα.

Αργά ή γρήγορα γεννώνται σε όλες τις μέλλουσες μητέρες πολλά ερωτήματα όπως:

Πώς πρέπει να τρέφομαι στην εγκυμοσύνη μου; Τι βάρος θα πρέπει να πάρω; Να μην πάρω αρκετό ! Πως αναπτύσσεται το μωρό μου; Μήπως πως πρέπει να τρώω για δυο;

Απολαύστε τους μήνες της κυήσεως όσο πιο χαλαρά, ήρεμα και ευτυχισμένα μπορείτε.

Ο έλεγχος βάρους είναι μια σοβαρή υπόθεση που σας αφορά άμεσα αλλά δεν χρειάζεται άγχος!

Η εγκυμοσύνη υπολογίζεται από το γιατρό σας σε 40 εβδομάδες. Η λήψη βάρους είναι άνισα κατανεμημένη, ωστόσο κατά προσέγγιση μπορούμε να πούμε, πως μπορεί να είναι ελάχιστη το δυνατό κατά το πρώτο τρίμηνο

1ο τρίμηνο 1–1,5 kg

2ο τρίμηνο 3,5–4 kg

3ο τρίμηνο 5-6 kg

Μικρές δυσκολίες που εμποδίζουν την ομαλή διατροφή μιας εγκυμονούσας :

  • Ναυτίες: Τι γίνεται όταν υπάρχουν. Οι ναυτίες αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο, οι οποίες ρυθμίζονται από το νευροφυτικό σύστημα της μέλλουσας μητέρας. Δεν εξαφανίζονται από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά ούτε και αυξάνονται ανάλογα με το φύλο του μωρού (π.χ. είναι εντονότερες αν περιμένουμε κορίτσι).Κύρια υπεύθυνη για τις ναυτίες, είναι η ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη η οποία παράγεται από τον οργανισμό σε τεράστιες ποσότητες κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης!
  • Δυσκοιλιότητα : Ένα ακόμα πρόβλημα που παρουσιάζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η δυσκοιλιότητα. Οφείλεται, στις ορμόνες που παράγονται, αλλά πολλές φορές αιτία της δυσκοιλιότητας είναι και ο προσλαμβανόμενος σίδηρος. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φρούτα είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημά σας.
  • Δυσπεψία :Αν χωνεύετε δύσκολα η δυσπεψία που παρατηρείται, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρά γεύματα.
  • Αν το βάρος σας είναι επικίνδυνα μικρό και η διατροφή σας κακή, μπορεί να ανακοπεί η ανάπτυξη του πλακούντα. Αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.
  • Αντίθετα αν το βάρος σας είναι υπερβολικά αυξημένο μπορούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να παρουσιαστούν άλλα προβλήματα όπως αυξημένη πίεση, οιδήματα προεκλαμψία κ.α.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις μια διατροφή περισσότερο ποιοτική παρέχοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ή εγκυμονούσα και το έμβρυο για να αναπτυχθεί ομαλά !

Το καλύτερο είναι να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η κύηση όπως ακριβώς σου αποτυπώθηκε στην ένδειξη του τεστ: Θετικά! 

bochti2 1