Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 12:46

Διατροφή... Ποιά η σχέση της με την Αθλητική Φυσικοθεραπεία; (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Είτε ο ερασιτεχνικός είτε o επαγγελματικός αθλητισμός αποτελεί και θα ήταν καλό να αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητας μας.

Η αθλητική φυσικοθεραπεία είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κάθε αθλητή ανάλογα με τις ανάγκες του από επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές, καθώς αποτελεί τόσο πρόληψη όσο και αποκατάσταση τραυματισμών με σκοπό ο αθλητής ερασιτέχνης ή μη, να συνεχίσει τις δραστηριότητες του με όσο το δυνατόν ελάχιστες επιπτώσεις στο σώμα του και την υγεία του. Συνοδοιπόρος σε όλο αυτό είναι και μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή.

Ποιά είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν;

Μείωση των Φλεγμονών

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Για την ακρίβεια, δείχνουν ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο η κορτιζόνη και φαινυλβουταζόνη ακόμα και σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονών.

Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση

  • ελαιόλαδο
  • φυλλώδη λαχανικά
  • ξηροί καρποί
  • λιπαρά ψάρια

 

BComplex για Μείωση Πόνου : Κολλαγόνο για Αύξηση Ελαστικότητας

Μετά την προπόνηση, ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες σνακ βοηθά τους μυς και τις αρθρώσεις να ανακάμψουν. Το κολλαγόνο όχι μόνο αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά συγκεκριμένα το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών ενώ παράλληλα μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και αυξάνει την ελαστικότητα.

Τροφές που ευνοούν τη δημιουργία κολλαγόνου στο σώμα είναι:

  • Ζωμός από κόκαλα
  • Κοτόπουλο
  • Ψάρια
  • Ασπράδια αυγών

 

Μείωση των Οιδημάτων

Για την καταπολέμηση των οιδημάτων η καταλληλότερη μέθοδος είναι η κρυοθεραπεία, όπως αυτή παρουσιάσθηκε παραπάνω. Όταν το ψυχρό στοιχείο έρθει σε επαφή με την τραυματισμένη περιοχή, εμποδίζει αυτόματα τόσο την σύνθεση όσο και την συσσώρευση του οιδήματος

Νερό για τη Μείωση των Οιδημάτων

Όσο λιγότερο νερό καταναλώνει ένας αθλητής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για την δημιουργία οιδημάτων. Κι αυτό διότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών. Είναι λοιπόν απαραίτητο για κάθε αθλητή να καταναλώνει άφθονη ποσότητα νερού σε καθημερινή βάση

Διατροφή κατά της κατακράτησης υγρών:

  • Περιορισμός αλατιού
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο
  • Επιλογή φρούτων και λαχανικών, τα οποία έχουν φυσική διουρητική δράση

O συνδυασμός λοιπόν μιας καλής διατροφικής συμπεριφοράς με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία διαιτολόγου -διατροφολόγου και ενός φυσικοθεραπευτή αποτελεί αρωγό για μια ασφαλή και επιτυχημένη προπονητική , αγωνιστική περίοδο με τις εκάστοτε απαιτήσεις τους ώστε να μπορούμε όσον το δυνατόν περσότερο να αξιοποιούμε τις δυνατότητες μας!

 

bochti2 1