Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 13:50

Λίγο αλάτι; Βάλε...λίγα μυρωδικά ! (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO ), το αλάτι που καταναλώνουμε δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2,3 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα, με το ιδανικό όριο να ορίζεται στο 1,5 γραμμάριο την ημέρα.

Οι περισσότεροι καταναλώνουμε διπλάσια ποσότητα, καθώς δεν υπολογίζουμε την ποσότητα του κρυμμένου αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σάλτσες , ψωμί και έτοιμα παρασκευασμένα τρόφιμα.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού;

Περιορίζουμε τις έτοιμες επεξεργασμένες τροφές

Οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου και αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών.

Αποφεύγετε όσο το δυνατόν τις έτοιμες σάλτσες, τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα έτοιμα γεύματα. Μαγειρεύοντας τα γεύματά σας μπορείτε να ελέγχετε το πόσο αλάτι θα μπει στο πιάτο σας καθώς επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μπαχαρικά και βότανα που θα δώσουν έξτρα γεύση και άρωμα.

Διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων

Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου.Προσέξτε επίσης και συστατικά όπως γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο, τα οποία είναι συστατικά του αλατιού.

Προσθέτουμε τροφές πλούσιες σε κάλιο

Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως φρούτα και λαχανικά.

Αντικαθιστούμε το αλάτι με άλλα καρικεύματα

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κόλιανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.ά. Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά . Εάν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα μυρωδικά να τα αποθηκεύετε σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητα τους.

Αλάτι .... Μέτρον Άριστον !

bochti2 1