Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 12:07

Μπορούμε να αντιστρέψουμε το διαβήτη μόνο με διατροφή ; (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Mε αφορμή την 14η Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη , μπορούμε να μάθουμε να φροντίσουμε και να εστιάσουμε στη φροντίδα των ατόμων με διαβήτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη σε όλο το κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην φροντίδα του, κάτι που δυσχεραίνει την ομαλή του πορεία καθώς και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών.

Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται συνεχή φροντίδα και υποστήριξη για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης και την αποφυγή επιπλοκών.

Τύποι ΣΔ :

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 : Η κύρια αιτία εμφάνισης είναι η καταστροφή των β-κυττάρων, που συνήθως οδηγεί σε πλήρη έλλειψη ινσουλίνης και λιγότερο η κληρονομικότητα. Όταν η πιθανότητα ενός παιδιού να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔτ1) είναι γενικά 0,5-1%, αυτή γίνεται περίπου 2% αν η μητέρα του έχει διαβήτη τύπου 1, περίπου 6% αν πάσχει ο πατέρας και περίπου 15-20% αν πάσχουν και οι δύο γονείς. Στην Ελλάδα, η επίπτωση είναι 9.7/100000/κατ’ έτος

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 : Αίτιο η προοδευτική μείωση της επαρκούς ανταπόκρισης του β-κυττάρου για την έκκριση της ινσουλίνης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των μεταβολικών αναγκών και προέρχεται από την ύπαρξη παχυσαρκίας και σπλαχνικού τύπου λίπους, την καθιστική ζωή ή κάποιο μεταβολικό στρες. Στην Ελλάδα έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 35 χρόνια και σήμερα κυμαίνεται περί το 8%

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης : Σε αυτή τη μορφή σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔΚ), αναπτύσεται διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων κατά την έναρξη ή κατά τη διάρκειά της κύησης χαρακτηρίζεται από αύξηση της γλυκόζης νηστείας >92 mg/dl, τη στιγμή που κατά την έναρξη της κύησης δεν υπάρχει επίσημος ΣΔτ2 (γλυκόζη νηστείας >126). Βασικό αίτιο φαίνεται ότι είναι οι ορμόνες που παράγονται κατά το δεύτερο κυρίως μισό της εγκυμοσύνης και αυξάνουν την «αντίσταση» στην ινσουλίνη

Άλλοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη: Υπάρχουν και άλλοι ειδικοί τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη που οφείλονται σε γενετικές διαταραχές που συνδέονται με τη λειτουργικότητα των β-κυττάρων ή τη δράση της ινσουλίνης, νόσους της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος, έκθεση σε φάρμακα, τοξίνες κ.ά

Mπορεί η διατροφή να ανατρέψει την εμφάνιση ή να βοηθήσει τη ρύθμιση του ΣΔ;

ΣΔ 1 ινσουλινοεξαρτώμενος : Δεν θεραπεύεται αλλά ρυθμίζεται με ινσουλίνη και σίγουρα μια ομαλή διατροφική συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει την καλύτερη ρύθμιση του .

ΣΔ 2 : Ο διαβήτης τύπου 2, από την άλλη, που συνήθης απόρροια του είναι η παχυσαρκίας διαγιγνώσκεται συνήθως αργοπορημένα. Η έγκαιρη όμως διάγνωση μπορεί να προλάβει την εξελισσόμενη ινσουλινοαντίσταση μέσα από κατάλληλη διατροφική προσέγγιση σε συνδυασμό πάντα με σωματική άσκηση

Η κλινική πράξη δείχνει πως ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως των 5 κιλών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα.

Όσο πιο εγκαίρως γίνει η διάγνωση σακχάρου, και όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία μέσα από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με στόχο την ρύθμιση του σακχάρου και την απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες εξάλειψης του διαβήτη.

Το διατροφικό πλάνο πρέπει να είναι ισορροπημένο και συνάμα να έχει σωστή ποσότητα υδατανθράκων ανά βασικό γεύμα και σνακ, έτσι ώστε τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να διατηρούνται σε φυσιολογικά πλαίσια (76-110 mg/dl).

Είναι σημαντικό το άτομο να γνωρίζει και να επιλέγει κυρίως τροφές με μεσαίο ή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και να συμπεριλάβει φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα του, η οποία απελευθερώνει τους υποδοχείς της ινσουλίνης βοηθώντας περαιτέρω στην μείωση του σακχάρου.

Φρόντίζουμε την ζωή μας έχοντας επιμέλεια στις ετήσιες εξετάσεις μας , προσέχουμε τη διατροφή μας προσέχουμε την ζωή μας !

** Θες να μάθεις για την πιθανή εμφάνιση ΣΔ 2; Πάτα το link και ακολούθησε τα βήματα!

http://www.idf.org/type-2-diabetes-risk-assessment/

IMG 4732