Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 10:55

Χριστουγεννιάτικα διατροφικά tips για υπέροχες γιορτές (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και σίγουρα μας βρίσκουν καλύτερα προφυλαγμένους κ εμβολιασμένους για να τα απολαύσουμε ακόμα περισσότερο και έτσι όλα σιγά σιγά παίρνουν την θέση τους . Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζει τη γωνιά κάθε σπιτιού , γλυκά αρωματίζουν τα σπίτια και μικροί αλλά και μεγάλοι μη μπορώντας να αντισταθούν τσιμπούν ένα «αθώο-μικρό» γλυκάκι!

Ας δούμε λοιπόν τι θα ήταν καλό και θα μας βοηθήσει για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους πολλούς γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς αποφεύγοντας έτσι την υπερκατανάλωσή τους :

Δεν ξεχνώ το πρωινό μου:

Ξεκινούμε τη μέρα μας με ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό . Η σκέψη να μείνουμε νηστικοί και να μπορούμε να φάμε «ελεύθερα» πολύ περισσότερο μετά θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα εφόσον η πείνα θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού.

Επιλογές πρωινού :

  • γιαούρτι 2% με μέλι κανέλα με δημητριακά ολικής
  • γάλα 1,5 % με δημητριακά ολικής και μέλι
  • φέτες ψωμί ολικής με ταχίνι και μέλι

Οικογενειακά τραπέζια ή έξοδοι με φίλους:

Όταν έρθει η ώρα του φαγητού γεμίζουμε το πιάτο μας συνειδητοποιημένα αφού πρώτα έχουμε δει όλες τις επιλογές που υπάρχουν. Μοιράζουμε το πιάτο μας σε τρία μέρη και προτιμούμε το ½ από αυτό να είναι γεμάτο με σαλάτα. Αφήνουμε και λίγο χώρο και για τα γλυκά που περιμένουν υπομονετικά να τα γευτούμε ! Προτιμούμε να καταναλώνουμε το γλυκό μετά το κυρίως γεύμα, έτσι ώστε το γεμάτο στομάχι να μας αναγκάσει να φάμε λιγότερο.

Τσουγκρίζουμε στην υγεία μας

Προσπαθούμε να κρατάμε ένα μέτρο στη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών . Ιδανικά 1 ποτήρι για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτήρια για τους άνδρες την ημέρα. Προτιμούμε κάποιο αλκοολούχο ποτό με χαμηλό ποσοστό αλκοόλης όπως είναι η μπύρα, το κρασί, η σαμπάνια . Εάν συνοδεύουμε τα ποτά μας με αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά τότε προτιμούμε μικρή ποσότητα ή ακόμα καλύτερα σκέτα με πάγο ή αραιωμένα με σόδα ή νερό.

Για να τσουγκρίσουν και οι βενιαμίν της παρέας : Καλό θα ήταν να μην ξεφεύγουν αυτές τις μέρες στην υπερκατανάλωση αναψυκτικών και χυμών του εμπορίου. Ένα μικρο ποτηράκι θα ήταν αρκετό για να μπορέσουν να νιώσουν τη συμμετοχή τους στο γιορτινό τραπέζι .

Δεν ξεχνάμε την κίνηση

Αδράξτε την ευκαιρία να κατέβείτε στο κέντρο της πόλης, να περπατήσετε και να περάσετε ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα σας. Ευκαιρία λόγω λίγου ελεύθερου χρόνου να οργανώσετε μια μικρή εξόρμηση και αφού περπατήσετε και κάνετε τη βόλτα σας, να απολαύσετε ένα ζεστό καφεδάκι ή τσάι μπροστά από το τζάκι...

Ό,τι και αν κάνετε, όπου και αν σας βρουν οι γιορτινές μέρες να θυμάστε ότι το σώμα σας χρειάζεται αγάπη, φροντίδα, ξεκούραση και καλά θρεπτικά συστατικά.

Σκεφτείτε λοιπόν θετικά, βοηθήστε όσους σας χρειάζονται ,ακόμα και τους λίγο γκρινιάρηδες , και περάστε υπέροχα με τα δικά σας αγαπημένα άτομα!

?? Καλά Χριστούγεννα με υγεία ??

 

IMG 4732