Για την υγεία του δέρματός μας σημαντικό παράγοντα δεν αποτελούν μόνο τα τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Η διατροφή μας δεν επηρεάζει μόνο το σωματικό μας βάρος αλλά και την εμφάνιση του δέρματός μας. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει αρωγό στο να είναι το δέρμα μας πιο λαμπερό και υγιές .
Τύποι Δέρματος :
- ξηρό
- λιπαρό
- μεικτό
- κανονικό
- ευαίσθητο
Τι να καταναλώνουμε και τι να αποφεύγουμε ανάλογα με τον τύπο δέρματος :
Ξηρό Δέρμα : Το νερό είναι ένα βασικό συστατικό του σώματος καθώς βοηθά στην διατήρηση της ισορροπίας και λειτουργικότητας των ιστών. Η έλλειψη του νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση των ιστών, αλλά και φλεγμονή. Το δέρμα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Τα επίπεδα ενυδάτωσης φαίνονται στην εμφάνιση των χειλιών και των άκρων.. Tο βασικότερο στοιχείο που θα βοηθήσει ένα άτομο με ξηρό δέρμα είναι η επαρκής πρόσληψη νερού. Oι ανάγκες σε ενυδάτωση μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με διάφορα χαρακτηριστικά του ατόμου (πχ αν γυμνάζεται ή όχι) ή με καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός ή ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο κατοικεί το άτομο (πχ καύσωνας κτλ )
Συστατικά που βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος μας είναι η Vit C , A , E, D, τα ω -λιπαρά οξέα , προβιοτικά κ.α.
Λιπαρό Δέρμα : Άτομα με λιπαρό δέρμα είναι καλό να αποφεύγουν να καταναλώνουν υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγούν σε υπεργλυκαιμία, αντιδραστική υπερινσουλιναιμία . Επίσης, έχει φανεί ότι άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 24 kg/m2 ίσως έχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη λιπαρότητας στο δέρμα. Η παχυσαρκία επηρεάζει τα ανδρογόνα στο αίμα, μέσω του μεταβολισμού, τα οποία ρυθμίζουν την έκκριση του σμήγματος. Καλό είναι να αποφεύγονται λοιπόν απλοί υδατάνθρακες , γλυκά και αναψυκτικά
Ευαίσθητο δέρμα : Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της εμφάνισης ακμής. Η παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή του IGF-1 καθώς και σε ινσουλινοαντίσταση, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία ακμής. Υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνουν τις πιθανότητες για την ανάπτυξη ακμής. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης (≥100 g/d), καθώς και η κατανάλωση αναψυκτικών 7 φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο, αλλά και η καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μαύρης σοκολάτας έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ακμής
Πέρα από την κατάλληλη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί κάποιος ανάλογα με τον τύπο δέρματος που διαθέτει, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο επαρκής ύπνος είναι εξίσου βοηθητικός στην διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Μάλιστα μια έρευνα έδειξε ότι άτομα που δεν κοιμούνται πολύ (λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα) έχουν μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας νερού από την επιδερμίδα, αλλά και εμφάνισης ακμής .
Εξίσου σημαντικό είναι οτι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλό είναι να προφυλάσσουμε το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για εμφάνιση ακμής, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνει την φλεγμονή και την παραγωγή σμήγματος. Επομένως, καλό είναι να θυμόμαστε να φοράμε αντηλιακό καθημερινά (ακόμα και τους χειμερινούς μήνες) και να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.
Μια ισορροπημένη διατροφή και μια καλή υγιείνη σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια υγιή επιδερμίδα!