Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 10:47

Φαινόμενο γιο-γιο (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Ο όρος «φαινόμενο γιο-γιο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την επαναλαμβανόμενη απώλεια και επαναπρόσληψη του σωματικού βάρους. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται τόσο σε υπέρβαρα άτομα, όσο και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος

Αν «ανακυκλώνω» το βάρος μου θα μειωθεί ο μεταβολισμός μου;

Όταν κάποιος χάνει βάρος και το ξαναπαίρνει, είναι πιθανό να μειωθεί ο βασικός του μεταβολισμός, ιδιαίτερα αν η απώλεια είναι μυϊκή μάζα και όχι λίπος, με αποτέλεσμα μία επόμενη προσπάθεια για να χάσει βάρος να είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Αυτή η «μεταβολική υπόθεση», ότι δηλαδή το γιο γιο του βάρους οδηγεί σε παχυσαρκία, σε αύξηση του σωματικού λίπους ή ότι έχει μόνιμη επίδραση στον μεταβολισμό, δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία.

Το καλύτερο για την υγεία μας αν είμαστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η είναι να φτάσουμε σε ένα φυσιολογικό βάρος και να το διατηρήσουμε . Εάν όμως δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε το βάρος που έχουμε χάσει ή έχουμε το φαινόμενο γιο γιο δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από την προσπάθεια μας!

Πώς μπορώ να σταματήσω το φαινόμενο γιο-γιο ;

  • Αποφεύγουμε να ακολουθούμε μόνοι μας μία δίαιτα που βρήκαμε στο διαδίκτυο ή μας έδωσε ένας φίλος μας, και ζητάμε τη βοήθεια ενός ειδικού
  • Γυμναζόμαστε ! Η συστηματική άσκηση θα μας βοηθήσει όχι μόνο να χάσουμε το βάρος, αλλά και να το διατηρήσουμε!
  • Ζητάμε την υποστήριξη μελών της οικογένειάς μας ή φίλων μας όταν βρισκόμαστε στην προσπάθεια απώλειας ή συντήρησης του βάρους μας .

Επιπτώσεις για την υγεία

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι άτομα που παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις στο σωματικό τους βάρος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με όσους έχουν σταθερό σωματικό βάρος. Επιπτώσεις παρουσιάζονται και στην ψυχολογία όπως και σε κάποιες άλλες ασθένειες. Τα αποτελέσματα είναι διφορούμενα.

-Σημαντικό για την διατήρηση της υγείας μας είναι να αποφεύγουμε, όσο είναι εφικτό, τις μεγάλες διακυμάνσεις του βάρους μας με ένα σωστά οργανωμένο πρόγραμμα διατροφής και με τη φυσική δραστηριότητα, που αποτελεί σημαντικό αρωγό της καλής μας υγείας!

 

IMG 4732