Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 14:41

Ακραίες Δίαιτες στο βωμό...της Άνοιξης(Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Τα παραπανίσια κιλά αποτελούν ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς από εμάς και ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει η Άνοιξη. Έτσι πολλές είναι οι φορές που καταφεύγουμε σε γρήγορες και μαγικές δίαιτες που πιστεύουμε πως θα μας εξασφαλίσουν γρήγορη απώλεια , μη γνωρίζοντας πόσο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην υγεία μας.

Δίαιτες αρκετά στερητικές (δίαιτες express, μονοφαγικές, χημικές) αποτελούν το αντικείμενο του ενδιαφέροντος.

  • Οι δίαιτες για τις οποίες γίνεται και ο περισσότερος λόγος είναι οι χημικές δίαιτες. Σαν «χημικές» ονομάζονται οι δίαιτες εκείνες που είναι πλούσιες σε λίπη και πρωτεΐνες και φτωχές κυρίως σε υδατάνθρακες και σαν αποτέλεσμα έχουν να προκαλούν «χημικές» αντιδράσεις στον οργανισμό όπως είναι ο σχηματισμός κετονικών σωμάτων (κετονικές δίαιτες). Πρέπει να τονισθεί ότι όλες οι δίαιτες αυτές είναι ιδιαίτερα υποθερμιδικές και η πρώτη απώλεια βάρους οφείλεται κυρίως στην απώλεια υγρών.

Είναι δίαιτες που είναι δύσκολο να ακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μείωση του βασικού μεταβολισμού που παρατηρείται μετά την πρώτη αρχική απώλεια δυσκολεύει την περαιτέρω απώλεια βάρους και οδηγεί στη γρήγορη επανάκτηση των κιλών. Οι δίαιτες αυτές έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά και κατά συνέπεια σε φυτικές ίνες και συχνά οδηγούν σε δυσκοιλιότητα, ενώ όπως είναι αναμενόμενο υστερούν σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

  • Μια άλλη κατηγορία είναι οι μονοφαγικές δίαιτες που στηρίχτηκαν σε μια λανθασμένη άποψη ότι όταν τρώμε μόνο φρούτα ή κοτόπουλο ή ρύζι το σώμα χάνει περισσότερα κιλά. Όλες οι μονοφαγικές δίαιτες είναι μονότονες με συνέπεια να οδηγούν το άτομο που τις ακολουθεί σε βουλιμικές τάσεις με ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ακόμα είναι δίαιτες σαφώς όχι θερμιδικά πλήρεις, φτωχές σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ακόμα κάποιες από αυτές προκαλούν κόπωση του παγκρέατος και αύξηση της τιμής της γλυκόζης. Σίγουρα καμία από αυτές τις δίαιτες δεν είναι η μαγική δίαιτα είτε λόγω της επανάκτησης του βάρους του ατόμου, είτε λόγω των ανεπιθύμητων συνεπειών

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μεταβολικό ρυθμό, της δικές του διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής και επομένως η διατροφή θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, έτσι ώστε να έχει διάρκεια και να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες εφόρου ζωής. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ιδιαίτερα ευεργετική σημασία της άσκησης, χωρίς και πάλι στον τομέα αυτό να γίνονται υπερβολές!

Σωστή ισορροπημένη διατροφή με κατάλληλη άσκηση και έμφαση στην αλλαγή της διατροφικής μας συμπεριφοράς μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε έτοιμοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι όχι μόνο την άνοιξη αλλά και όλο το χρόνο εξασφαλίζοντας μας όσο είναι εφικτό την υγεία μας.

IMG 4732