Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 05 Μαϊος 2022 13:19

Αναιμία & χορτοφαγία ... σχέση διχασμού; (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Τι είναι η αναιμία;

Οι περισσότεροι από εμάς τη συνδέουν με την έλλειψη σιδήρου. Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη σιδήρου ευθύνεται εν μέρει για την αναιμία, αλλά δεν είναι ο μόνος ένοχος. Υπάρχουν κι άλλα συστατικά στον οργανισμό τα οποία αν βρίσκονται σε έλλειψη, προκαλείται αναιμία.

Επικρατεί η άποψη ότι για να πάρει ένας άνθρωπος τις ποσότητες σιδήρου που χρειάζεται θα πρέπει να τις λαμβάνει από ζωικές πηγές καθώς οι φυτικές δεν περιέχουν επαρκείς ποσότητες. Οι φυτικές πηγές περιέχουν τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου, αλλά ο σίδηρος που περιέχει το σπανάκι για παράδειγμα, είναι ο τύπος μη αιμικού σιδήρου, και σε αντίθεση με τον αιμικό που συναντάται στις ζωικές τροφές, δεν απορροφάται τόσο εύκολα.

Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος

Ο σίδηρος εμφανίζεται σε 2 μορφές, τον αιμικό, που είναι καλύτερα απορροφήσιμος και βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τον μη-αιμικό, που βρίσκεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Η παρουσία όμως βιταμίνης C μέσω τροφίμων όπως είναι το λεμόνι, οι πιπεριές, το κουνουπίδι, μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τις ποσότητες σιδήρου που απορροφά ο οργανισμός από την κατανάλωση βρώμης, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες και τα βερίκοκα και όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια.

Ο συνδυασμός τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου!

Η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ ή γαλακτοκομικών καλό θα ήταν να γίνεται μερικές ώρες πριν ή μετά από τα κύρια γεύματα. Επίσης, το μούλιασμα των οσπρίων μπορεί να μειώσει την παρουσία των φυτικών οξέων που υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα και τα οποία επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Ταυτόχρονα, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε λυσίνη, όπως τα όσπρια και η κινόα, μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Η τήρηση μίας χορτοφαγικής διατροφής, για όποιο λόγο και αν την έχουμε διαλέξει, και η μακροπρόθεσμη διατήρηση υγιών επιπέδων σιδήρου, είναι κάτι απολύτως εφικτό.

Χρειάζεται μόνο να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να θυμόμαστε τους έξυπνους συνδυασμούς και να φροντίζουμε πάντα για το ετήσιο check up μας!

Προσοχή παιδιά έγκυες, θηλάζουσες και άτομα με προβλήματα υγείας θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους ή τον διαιτολογό τους αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν μια χορτοφαγική διατροφή.

 

IMG 4732