Το αν θα κολλήσουμε ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γενετικό μας υλικό και το περιβάλλον μας , ωστόσο μπορούμε μέσω της διατροφής να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας. Ας δούμε εδώ τα βασικά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται κυρίως στη διαδικασία θωράκισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος!
- Πρωτεΐνες
Σχετίζονται άμεσα με υποστηρικτικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. · Πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (δηλαδή υψηλής απορρόφησης) βρίσκουμε σε όλα τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψαρικά, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και στο αβγό. · Φυτικής μορφής πρωτεΐνη υπάρχει στα όσπρια, τα λαχανικά, ξηρούς καρπούς κτλ
- Ψευδάργυρος
Ιχνοστοιχείο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνήθως συνυπάρχει με την πρωτεΐνη, όπως στα κρέατα, τα πουλερικά, τα θαλασσινά κτλ
- Σελήνιο
Προστατεύει το σώμα από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Οι πιο πλούσιες πηγές σεληνίου είναι τα θαλασσινά.
- Σίδηρος
Η έλλειψή του εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό και η επαρκής κατανάλωσή του είναι σημαντική. · Ο ζωικός σίδηρος (αιμικός) βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του κ.α. και απορροφάται περίπου στο 40%. Σε αντίθεση με τον αιμικό σίδηρο, ο σίδηρος των φυτικών τροφίμων απορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό, σε ποσοστό που φτάνει λιγότερο από 10%, λόγω της χημικής του δομής.
- Φυλλικό οξύ
Συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και στο συκώτι.
- Ω3 λιπαρά οξέα
Τα Ω3 λιπαρά οξέα, χάρη στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους, ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια (τσιπούρα, σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί και οι ξηροί καρποί.
- Βιταμίνη C
Η λήψη βιταμίνης C κινητοποιεί το σχηματισμό των αντι- σωμάτων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές της αποτελούν όλα τα κιτρώδη φρούτα, όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ. Επίσης, το ακτινίδιο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα!
- Bιταμίνη Α
Βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και ενάντια σε φλεγμονές διατηρώντας το δέρμα και τους ιστούς υγιή. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α έχουν η γλυκοπατάτα, το καρότο, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.α.
- Bιταμίνη E και ελαιόλαδο
Ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση έχει η βιταμίνη Ε, την οποία βρίσκουμε σε όλα τα έλαια (ελαιόλαδο, σπορέλαια κ.λπ.), τους ξηρούς καρπούς , τους σπόρους και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά .
- Πρεβιοτικά
Μία από τις ευεργετικές δράσεις των πρεβιοτικών είναι ότι τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αυξάνουν τον πληθυσμό των ωφέλιμων μικροβίων ή των προβιοτικών που υπάρχουν ήδη στο έντερο. Φυσικά πρεβιοτικά συστατικά υπάρχουν στο κρεμμύδι, σκόρδο κ.α.
Προσπαθούμε να έχουμε στο τραπέζι μας όσο γίνεται συστατικά που όχι μόνο θα μας αρέσουν γευστικά αλλά θα μας χαρίζουν και προστατευτικές ιδιότητεςΙ