Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 11:19

Διατροφή στη Μεγάλη Σαρακοστή (Γράφει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη)

Γράφει η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαγδαληνή Μπόχτη

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο.

Η νηστεία της Σαρακοστής χαρακτηρίζεται από την αποχή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως το κρέας , το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων όπως όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά και ψωμί.

Τα οφέλη της νηστείας :

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεινών στο αίμα, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθειες. Αξιοσημείωτο είναι πως η νηστεία φάνηκε να επιδρά καταλυτικά και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Η αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών κατά την νηστεία από τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Η κατανάλωση των θαλασσινών –μαλάκιων κατά τη νηστεία μπορεί να καλύπτει την ανάγκη σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας , οι οποίες υπάρχουν κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και είναι απαραίτητες στον οργανισμό. Επίσης, τα θαλασσινά είναι καλή πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.

Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικό λίπος) και η αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι κ.α βοηθούν ευεργετικα στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα μειονεκτήματα της νηστείας;

Το κυριότερο και μόνο ίσως μειονέκτημα κατά τη περίοδο εντοπίζεται στην κάλυψη των προσλαμβανόμενων αναγκών του ατόμου σε σίδηρο , Β12 και ασβέστιο.

Ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο δε μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα των παραπάνω θρεπτικών συστατικών λόγω τα βιοδιαθεσιμότητας του από τα τρόφιμα κυρίως φυτικής προέλευσης .

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην πρόσληψη του σιδήρου , λόγω του ότι ο σίδηρος κατά τη νηστεία προέρχεται από φυτικής προέλευσης τρόφιμα (μη αιμικός σίδηρος ) δε έχει τόσο μεγάλη απορροφησιμότητα έναντι των τροφίμων ζωικής προέλευσης

Καλές πηγές ασβεστίου φυτικής προέλευσης:

μπρόκολο, ο χαλβάς, το ταχίνι, κουνουπίδι ,οι ξηροί καρποί, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Καλές πηγές σιδήρου φυτικής προέλευσης:

τα όσπρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Διατροφική συμβουλή είναι όταν καταναλώνουμε μια τροφή πλούσια σε σίδηρο να συνοδεύεται από την κατανάλωση ενός τροφίμου πλούσιο σε βιταμίνη C

‼️Προσοχή : Οι εγκυμονούσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονιά διαστήματα εφόσον οι ανάγκες τους στα θρεπτικά συστατικά είναι αρκετά αυξημένε και είναι κάπως δύσκολο να τις καλύψουν με διαιτολόγιο νηστείας.

Η νηστεία συνεπώς σε συνδυασμό με την προσεκτική επιλογή τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12 αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία προάγει τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία !

Καλή Σαρακοστή !

 

 

bochti2 1