Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 16:59

Η Παιδεία στο απόσπασμα (του Παναγιώτη Λελοβίτη - υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ν. Πρέβεζας)

Γράφει ο Παναγιώτης Λελοβίτης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ν. Πρέβεζας

 

Από τον Ιούλιο του 2019, τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Νίκης Κεραμέως αποτελούν μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της χώρας μας στον τομέα της Παιδείας και στοιχειοθετούν τη «Μαύρη Βίβλο» της εκπαίδευσης.

Με μία ομοβροντία αντιεκπαιδευτικών και αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων, εργαλειοποιώντας και την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε το γκρίζο αποτύπωμά της στην εκπαίδευση. Επέβαλε την «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας ως δούρειο ίππο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, καθώς και την τιμωρητική ατομική αξιολόγηση ως εργαλείο μισθολογικής καθήλωσης των πολλών και διοικητικής ανέλιξης των ημετέρων, κρατώντας παράλληλα σε ομηρία χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Κατάργησε από το ωρολόγιο πρόγραμμα των λυκείων τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικής παιδείας, απαξίωσε τον Σύλλογο Διδασκόντων, το συλλογικό όργανο που αποτελεί την καρδιά και ψυχή των σχολικών μονάδων, αναθέτοντας υπερεξουσίες στους διευθυντές, καταλύοντας πλήρως τη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων. Υποβάθμισε δραματικά την επαγγελματική εκπαίδευση με τον Νόμο 4763/2020. Απέκλεισε δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, σε μια αναίσχυντη προσπάθεια δημιουργίας δυνητικών πελατών για τους σχολάρχες και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κολεγίων, η εισαγωγή στα οποία, ασφαλώς, δεν προϋποθέτει καμία ελάχιστη βάση. Μετέτρεψε το σχολείο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο με την καθιέρωση της Τράπεζας Θεμάτων. Παραχώρησε σε μια ιδιωτική εταιρία (Cisco), χωρίς καμία συναίνεση, εξαιρετικά πολύτιμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών και μαθητών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση πολύ σκοτεινών σκοπών. Κατάργησε το επίδομα στέγασης/σίτισης των αναπληρωτών, επιβάλλοντας παράλληλα τον διετή αποκλεισμό από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης πρόσληψης ή παραίτησης. Σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας αρνήθηκε κάθε διάλογο με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τις οποίες έσυρε πολλάκις στις δικαστικές αίθουσες, καταθέτοντας επανειλημμένως αγωγές εναντίον τους (η πιο πρόσφατη μόλις πριν λίγες μέρες - 08-05-2023). Εισήγαγε την εκπαίδευση σε έναν παιδαγωγικό μεσαίωνα μέσα από την ακροδεξιά προπαγάνδα του ΙΕΠ, προωθώντας ρατσιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις. Κατάργησε τις «πράσινες σχολές» και ανέστειλε τη λειτουργία 38 τμημάτων ΑΕΙ και 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια. Κατάργησε επίσης το πανεπιστημιακό άσυλο και προχώρησε στη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Όλα αυτά, μέσα σε μια διαδικασία περαιτέρω υποχρηματοδότησης της Παιδείας και πλήρους άρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, παρά την έξοδο από τα μνημόνια.

Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Παιδεία απηχούν τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης και δικαιώνουν πολλά από τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, ενός κινήματος που αντιστάθηκε σθεναρά στην τοξικότητα, την οπισθοδρόμηση και τον αυταρχισμό που διέσπειρε στην κοινωνία η υπουργός Νίκη Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η κατάργηση των Νόμων 4692/2020 και 4823/2021, του πλαισίου της αξιολόγησης, η άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων που έχουν ολοκληρώσει τη δόκιμη υπηρεσία, η επαναφορά των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας, η επαναφορά του κλίματος δημοκρατίας και συνεργασίας στα σχολεία, με ανώτατο όργανο τον Σύλλογο Διδασκόντων, οι 5000 μόνιμοι διορισμοί για το 2023-2024, με προγραμματισμό των διορισμών, στοχεύοντας την κάλυψη όλων των πάγιων κενών από μόνιμο προσωπικό, η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο ειλικρινής διάλογος με τις ομοσπονδίες, η άμεση κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων, η επαναφορά των «πράσινων σχολών», η κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και η επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και, φυσικά, η αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του Α.Ε.Π. και η άμεση αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών κατά 10%, είναι μερικές από τις σημαντικότερες προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που στοχεύουν στην ουσιαστική αναβάθμιση και την εκδημοκρατικοποίηση της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Οι θέσεις αυτές αποτελούν την ουσιώδη διαφορά μεταξύ όσων έχουν στον πυρήνα της ιδεολογίας τους την αδιαπραγμάτευτη αποδοχή της Παιδείας ως κοινωνικού αγαθού υψίστης αξίας, σε αντίθεση με εκείνους που θεωρούν τον χώρο της εκπαίδευσης πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και πηγή κερδοφορίας για λίγους.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ήρθε η ώρα να πούμε «ΩΣ ΕΔΩ»! Ήρθε η ώρα να πάρουμε το μέλλον των παιδιών μας στα χέρια μας! Να φωνάξουμε ένα μεγάλο «ΌΧΙ» στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μέσω της εκπαίδευσης και να ηχήσει ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην επανασυγκρότηση της δημόσιας, δωρεάν και πραγματικά συμπεριληπτικής εκπαίδευσης!

Στις 21 Μαΐου επιλέγουμε την παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας! Επιλέγουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!

 

Παναγιώτης Λελοβίτης bio short