Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 11:40

Κάτω από τη «χρυσόσκονη» της Αμφίπολης...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

 

Μπορεί η Κυβέρνηση και τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, να κάνουν ζωντανές συνδέσεις μέχρι και για ένα... λιθαράκι που βρίσκεται στην Αμφίπολη, παρ' όλα αυτά το... μικροπολιτικό συμφέρον των κυβερνώντων, διόλου στερεί από την ανακάλυψη αυτή την ιστορική της σημασία και τη θέση της στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Κι αν όλοι μας στέκουμε μπροστά στις οθόνες μας και χαζεύουμε περιμένοντας να μάθουμε το «μυστικό» της Αμφίπολης, είναι γιατί αυτός ακριβώς είναι ο τόπος μας. Δεν είναι τα μνημόνια, οι φασίστες που τριγυρνούν στους δρόμους, οι αγκυλωτοί σταυροί που είναι της... μόδας σε μια χώρα που έχει υποφέρει όσο λίγες από τους Ναζί και το έχει πληρώσει σε ανθρώπινες ζωές, δεν είναι η μιζέρια, δεν θα έπρεπε να είναι ούτε οι άποροι και άστεγοι συμπολίτες μας, σε μια χώρα όπως η δική μας που είναι πλούσια από πολλές απόψεις.

Αυτή είναι η Ελλάδα που αγαπάμε. Η Ελλάδα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκεφτείτε έστω για λίγο τι θα σήμαινε για την περιοχή μας, αν σε κάποια ανασκαφή ερχόταν στο φως ένα εύρημα που είχε να κάνει με την παρουσία του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Γι' αυτό κιόλας χρειάζεται σοβαρότητα και προσοχή, σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους ανακαλύψεις.

Όμως κάτω από τη «χρυσόσκονη» της Αμφίπολης, κρύβεται και η σύγχρονη Ελλάδα. Το «κιτσαριό» της επίσκεψης Σαμαρά, ο οποίος στάθηκε κανα μισάωρο για να φωτογραφηθεί μπροστά στα ευρήματα, δεν μπορεί ούτε καν προπαγανδιστικά να λειτουργήσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κρύβει και μια μεγάλη υποκρισία.

Η ίδια του η Κυβέρνηση είναι που κρατά εργασιακά «ομήρους» αρχαιολόγους και εργαζομένους στις ανασκαφές. Η ίδια του η Κυβέρνηση είναι που περιμένει το ΕΣΠΑ, για να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους έργα. Η ίδια του η Κυβέρνηση είναι που δε φροντίζει να συντηρεί και να αναδεικνύει την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά. Η ίδια του η Κυβέρνηση είναι που δε φροντίζει με προσωπικό να κρατά ανοικτά τα μουσεία για να θαυμάζουν οι πολίτες όλου του κόσμου τον πολιτισμό μας.

Παρ' όλα αυτά η ίδια του η Κυβέρνηση μοιάζει πολύ... μικρή για να καρπωθεί οφέλη από το μεγαλείο της ανακάλυψης στην Αμφίπολη. Όσοι εργάζονται (αρχαιολόγοι, τεχνίτες, αρχιτέκτονες, εθελοντές κ.α.) με κόπο και προσωπικές θυσίες για να φέρουν στο φως έστω κι ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας μας, αυτοί ναι, μπορούν να διεκδικήσουν ένα μικρό μερίδιο στη δόξα και να μας θυμίζουν τι όμορφος που είναι ο τόπος μας.

 

ΥΓ: Υγεία να έχουμε!

 

Σχετικά Άρθρα