Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015 12:18

Έχει μεγάλη πλάκα με το Βαρουφάκη Υπουργό Οικονομικών...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

 

Επιτεύχθηκε τελικώς το βράδυ της Παρασκευής η πολυπόθητη συμφωνία στο Eurogroup, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους τους. Βγήκε «λευκός καπνός» με το Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει χαρούμενος μετά το τέλος της διαδικασίας.

Τελικά έχει μεγάλη... πλάκα η διαπραγμάτευση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατά γενική ομολογία έχει κερδίσει τη συμπάθεια όχι μόνο ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, τουλάχιστον στις σχετικές δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει και τη Βαρουφομανία που έχει ξεκινήσει στα social media. Έχει... πλάκα, γιατί όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν υπαναχωρήσει -στη λαϊκή έκαναν... κωλοτούμπα- σε όσα αρχικά έλεγαν. Εξαιρείται το ΚΚΕ για την ανάλυση που έκανε, εξαιρείται ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας (αν και με του... ζουρνάδες ξέφυγε ελαφρώς) και ο Υπουργός Οικονομικών. Ακούγεται... διεστραμμένη η άποψή μου, αλλά θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί.

Έλεγε για παράδειγμα ο Σαμαράς, ο Άδωνις, ο Βορίδης, ο Βενιζέλος και οι ομοϊδεάτες τους πριν από τις εκλογές για το ΣΥΡΙΖΑ: «Δημιουργούν νέα ελλείμματα. Μας βάζουν σε κίνδυνο για άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ».

Λένε τώρα: «O ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέμματα, δεν έσκισε το μνημόνιο».

Τελικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπεσαν έξω για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η χώρα ασφαλώς και δε βγήκε από την πορεία που έχει χαράξει εδώ και χρόνια. Κι αντί να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για την τρομοκρατία που άσκησαν στον απλό Έλληνα πολίτη, για τις συντάξεις και τις οικογένειες που έστειλαν στο δρόμο, κάθονται τώρα και λένε κυριολεκτικά σαν παιδάκια: «Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έσκισε τα μνημόνια...».

Ο δε Βενιζέλος ζητά από τον Τσίπρα δημόσια να τον ενημερώσει. Μάλλον έχει μπερδευτεί ο κ. Βενιζέλος και ξέχασε τι έγινε την 25η Ιανουαρίου και σε ποια θέση βρίσκεται αυτός και το κόμμα του.

Πάμε και στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερή του Πλατφόρμα, γιατί διατυπώνουν δύο όχι και τόσο παρόμοιες απόψεις (το iskra.gr έχει άλλη γνώμη για το Eurogroup). Όντως η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποίησαν πομπώδεις εκφράσεις και «μεγάλα λόγια» κατά την προεκλογική περίοδο.

Ας είμαστε σοβαροί. Όντως όταν θα λειτουργήσεις σε ένα πλαίσιο όπως η ΕΕ, ούτε μνημόνια θα σκίσεις, ούτε χρέη δε μπορείς να μην αναγνωρίζεις, ούτε τη συνέχεια του ελληνικού κράτους. Και τώρα και εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βγει στα... κάγκελα με ρητορικές ρήξης και ανατροπής, είναι υποχρεωμένα να συνηθίσουν μία νέα κυβερνητική πραγματικότητα. Και γιατί όχι μερικοί να σοβαρευτούν κιόλας.

Όσοι πρόσεξαν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως διαφοροποιήθηκε αναφορικά με τη ρητορική του κόμματός του (τη ρητορική και όχι την ιδεολογική αφετηρία), μιλούσε συνεχώς για συμφωνία-γέφυρα. Το ίδιο και ο Βαρουφάκης που η αλήθεια είναι πως πιστώνεται ό,τι θετικό, αν υπάρχει κάτι θετικό από τη διαπραγμάτευση. Σε επικοινωνιακό επίπεδο και μόνο, κατάφερε να μιλά για την Ελλάδα ολόκληρος ο κόσμος και στο τέλος της ημέρας να του δώσουν τα χέρια όλοι όσοι στάθηκαν απέναντί του, με τον Σόιμπλε να «στραβώνει» που δεν πέρασε το δικό του στο Eurogroup.

Η συμφωνία-γέφυρα επετεύχθη λοιπόν, άρα μέσα στην επιδίωξή του είναι ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα είναι και ο Βαρουφάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως μισθοί και συντάξεις δε θα πειραχθούν, ενώ η Κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα χαράξει μέτρα και θα μπορεί να λέει και «όχι».

Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Βρέθηκε ένας Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, που να πει δημόσια πως η προηγούμενη κατάσταση οδηγούσε τα λεφτά στις τράπεζες και όχι στον ελληνικό λαό. Κάτι είναι κι αυτό...

Να μην έχει κανείς πάντως αυταπάτες. Τίποτα δεν έχει τελειώσει σε αυτή την ιστορία. Τον επόμενο χρόνο θα δούμε πολλά.

Να αναφερθούμε και στην ανάλυση του ΚΚΕ. Ο ίδιος ο γραμματέας του έπεσε μέσα στην πρόβλεψή του, σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είπε ότι θα μας οδηγήσει εκτός ευρώ. Είχε πει πως θα φτάσει σε μία συμφωνία που δε θα λέγεται μνημόνιο, αλλά κάπως αλλιώς. Είπε πως άλλαξε η Κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα για το λαό θα είναι εδώ.

Στην ανάλυση ο κ. Κουτσούμπας έπιασε 3 στα 3. Θα πρέπει επομένως να αναρωτηθεί λίγο περισσότερο, τόσο αυτός, όσο και το ΚΚΕ, για ποιο λόγο παραμένει επί πολλά έτη καθηλωμένο το κόμμα, αναφορικά με τις δυνάμεις του και γιατί όταν έδειξε μία ανοδική τάση στα μέσα του 2000 (τόσο επιρροής, όσο και εκλογικά), αυτή γρήγορα κάμφθηκε.

Αν και σε αρκετά έχει απαντήσει ο Περισσός.

Τα προβλήματα πάντως όντως είναι εδώ για την κοινωνία και θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση, για τα κομμάτια της κοινωνίας που στέναξαν περισσότερο από όλους. Για τους αστέγους, για τους ανασφάλιστους, για τους άπορους, για τους φτωχούς...

Όλα τα άλλα είναι για να ασχολούνται λίγο παραπάνω οι δημοσιογράφοι και τα καφενεία...

 

 

ΥΓ: Όσον αφορά τον Προκόπη Παυλόπουλο, κατάφερε κάτι μοναδικό. Να «ενώσει» τόσο τον Κώστα Μπάρκα, όσο και τον Στέργιο Γιαννάκη που ψήφισαν το ίδιο στη Βουλή για ΠτΔ...