Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 18:48

Το Μουσείο Ιστορίας της Καταλονίας και το όνειρο της Πρέβεζας...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

 

 

Ένα από τα καλά της δουλειάς μας, είναι η ευκαιρία που έχεις να ταξιδεύεις και σε άλλες χώρες, να γνωρίζεις πολιτισμούς, ιδέες, να διευρύνεις τους πνευματικούς σου ορίζοντες. Τα ταξίδια αυτά σε βοηθούν να ονειρεύεσαι, αλλά σε βάζουν και σε διαδικασία σύγκρισης με όσα συναντάς πίσω στην πατρίδα και δυστυχώς σε κάνουν να αισθάνεσαι ως Ευρωπαίος πολίτης Β' Κατηγορίας.

Όποιος έχει βρεθεί στη Βαρκελώνη, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί όλα τα παραπάνω. Η πρωτεύουσα της Καταλονίας, μοιάζει πολλές φορές, βγαλμένη από άλλο... πλανήτη. Και τα μνημεία τέχνης της, «μαγεύουν» και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η... μικρή μας πόλη (για να θυμηθούμε και το τραγούδι του Κώστα Αντύπα), είναι πάντα η "Ιθάκη" μας. Ο τόπος επιστροφής μας. Την αγαπάμε και θέλουμε να αποτελεί «στολίδι» για την Δυτική Ελλάδα και για ολόκληρη τη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν χυθεί τόνοι... μελανιού για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Πρέβεζας και τους εορτασμούς. Δε θα σταθούμε στο τι έχει και τι δεν έχει γίνει. Κάποια στιγμή ωστόσο, έπεσε στο... τραπέζι η πρόταση δημιουργίας ενός μουσείου ιστορίας της Πρέβεζας.

Picture 036

Το συγκεκριμένο... όνειρο πέρασε και από το δικό μου το μυαλό, αμέσως μόλις ολοκλήρωσα την επίσκεψή μου στο Μουσείο Ιστορίας της Καταλονία, που βρίσκεται στη Μπαρσελονέτα. Ξεχωριστά δωμάτια για κάθε περίοδο της ιστορίας της Καταλονίας, ηχητικές «πινελιές» που μεταφέρουν τον επισκέπτη στο χρόνο, φανταστική αποτύπωση της καθημερινότητας των λαϊκών ανθρώπων, μέχρι και απαγγελία αρχαία τραγωδίας από μικροφωνική, που σε έκανε να νομίζεις πως είσαι κάπου στην Ελλάδα. Το «ταξίδι» στην ιστορία της Βαρκελώνης φτάνει μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με τις πολλές διακρίσεις που έχει να επιδείξει η πόλη και γενικότερα η Καταλονία.

Ενδόμυχα σκεφτόμουν ότι θα μου άρεσε να δω κάτι ανάλογο στην πόλη της Πρέβεζας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά την απελευθέρωση. Βαρκελώνη η Πρέβεζα δε θα γίνει, αλλά όμορφα πράγματα οι Πρεβεζάνοι μπορούν να δημιουργήσουν.

Οι Καταλανοί μου έλεγαν πως η επιτυχία του Μουσείου δεν οφείλεται στη χρηματοδότηση, αλλά στη δουλειά και το μεράκι που έβαλαν οι υπεύθυνοι του Δήμου της Βαρκελώνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης και ομάδες εθελοντών. Κάπου εκεί ίσως κρύβεται και το μυστικό της «συνταγής». Γιατί όχι, να τη δούμε να εφαρμόζεται και στην Πρέβεζα.

 

Πάρτε παρακάτω μια «γεύση» από το Μουσείο παρακάτω...

 

 

Έκθεση εικόνων