Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 19:04

Το «μπιφτέκι» του Κωνσταντινέα σε... medιακή έκδοση!

Α-Τσίπρας-ΔΕΘ

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Υπάρχει στο youtube, ένα «σπαρταριστό» βίντεο με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κωνσταντινέα να χαρακτηρίζει κάποιον «μπιφτεκά», υποδηλώνοντας πως πότε τα λέει έτσι και πότε τα λέει αλλιώς.

Με αφετηρία το παραπάνω χιουμοριστικό βίντεο, ας σταθούμε λίγο σε μία δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ...

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Alpha, αναφορικά με τις επικείμενες απολύσεις στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς λόγω της ιστορίας των αδειών, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας σας όπως ενδιαφερόμασταν και για τις 2.000 από τις 4.000 που υπήρχαν στο χώρο των ΜΜΕ το 2008. Για αυτούς τους 2.000 εργαζόμενους δεν έκλαψε κανείς, δεν είχαν μάνα αυτοί; Τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς! Τα 8 μέσα πανελλαδικής εμβέλειας δεν είδα να κάνουν καμία μεγάλη κινητοποίηση όπως σωστά κάνουν τώρα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ...

... Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά το δικό σας δεν είναι σημαντικότερο από το πρόβλημα άλλων εργαζομένων. Oπως δεν είναι σημαντικότερο και από τους 700 εργαζόμενους του ΑΛΤΕΡ που έκλεισε ή των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας», τόνισε και συνέχισε:

«Ολοι γνωρίζουμε το καθεστώς γαλέρας στα ΜΜΕ και πολύ περισσότερο το ξέρουν οι συνδικαλιστές σας. Ο μόνος μας γνώμονας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των εργαζομένων. Δεν μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών».

Ώπα, ώπα! Είχαμε μείνει στην εντύπωση πως τη συνέντευξη Τύπου τη δίνει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ο Πρωθυπουργός ΟΛΩΝ των Ελλήνων!

1ον: Το πως θα αντιδρούν οι εργαζόμενοι είναι δουλειά των συνδικάτων και των ιδίων. Δε χρειάζονται νουθεσίες από κανέναν για τις μορφές πάλης που θα επιλέξουν και το αν θα... κλάψουν ή όχι! Και αν... έκλαψαν το ξέρουν πρωτίστως αυτοί και όχι ο κ. Τσίπρας στο όμορφο γραφειάκι του. Φυσικά όλοι οι εργαζόμενοι μπαίνουν στον ίδιο «τορβά». Δημοσιογράφοι, τεχνικοί, σκουπιδιάρηδες, οικοδόμοι, δάσκαλοι, υπάλληλοι. Δεν υπάρχουν πιο... εργαζόμενοι από τους άλλους!

2ον: Διαπράττει το σφάλμα να ταυτίσει έναν εργαζόμενο με την εργοδοσία του, έστω κι αν ο εργαζόμενος ταυτίζεται ο ίδιος με την εργοδοσία του, με βάση την ερώτησή του. Τέτοιου είδους λαϊκιστικές προσεγγίσεις δεν ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα του Πρωθυπουργού και στο μυαλό του. Είναι ιδιαίτερα ευφυής ο κ. Τσίπρας για να υποπέσει σε ένα τέτοιο λάθος λόγω... θυμού. Συνήθως ξέρει πολύ καλά τι κάνει... Η απάντησή του θυμίζει απάντηση φοιτητικού ηγέτη σε αμφιθέατρο. Του στυλ: «Ναι, αλλά εσείς τότε κάνατε αυτό...».

Υπάρχουν φυσικά τα «παπαγαλάκια». Μην κρυβόμαστε! Αλλά αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία!

3ον: Ο κ. Τσίπρας μάλλον ξεχνά το μεγάλο κύμα αντίστασης και αγώνα που είχε δημιουργηθεί από εργαζόμενους των Media, από εργαζόμενους της ΕΡΤ, από δημοσιογράφους, τεχνικούς, από ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνδικάτα κ.α. Απεργίες, στάσεις εργασίας, πορείες, πάλη κόντρα στην εργοδοσία και το άδικο. Και είναι απορίας άξιο πως το ξεχνά, καθώς συμμετείχε και ο ίδιος μέσω του ΣΥΡΙΖΑ...

Ο κ. Τσίπρας μάλλον ξεχνά το γεγονός ότι συνάδελφοι σε μεγάλα medιακά συγκροτήματα έδωσαν μάχες αξιοπρέπειας την περίοδο του δημοψηφίσματος και το πλήρωσαν με «δυσμένεια», αν όχι με τη δουλειά τους. Και έρχεται τώρα και τους ταυτίζει με τα «μαγαζιά» που εργάζονταν! Αν είναι δυνατόν...

4ον: Αν νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να οργανώσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα κινητοποίηση και απεργία, κόντρα στην εργοδοσία τους, εν μέσω συνθηκών «γαλέρας» -όπως ο ίδιος είπε- μάλλον είναι Πρωθυπουργός σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα.

5ον: Αυτή η διάκριση εργαζομένων, κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει... Τη φράση του «τιτάνα» Κεδίκογλου, τη... διεστραμμένη εκείνη ημέρα του «μαύρου» της ΕΡΤ, όταν έλεγε μεταξύ άλλων: «Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού...

...Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης».

6ον: Οι πολίτες έχουν διαμορφώσει πλέον ξεκάθαρη άποψη (ειδικά μετά το δημοψήφισμα) για το ρόλο των μεγάλων medιακών συγκροτημάτων. Και οπωσδήποτε κανείς δε θα ξεχάσει την «κυβερνητική στήριξη» που παρείχαν αυτά στο «μαύρο» της ΕΡΤ. Όχι όμως και η πλειοψηφία των συναδέλφων.

 

 

 

Η Κυβέρνηση ορθά θέλησε να βάλει επιτέλους κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο. Από κάθε άποψη ήταν δίκαιο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν διαφωνεί ή όχι κάποιος με τη διαδικασία είναι άλλη συζήτηση. Και 'γω προσωπικά διαφωνώ.

Είναι επίσης πρόστυχο έως ελεεινό να χαρακτηρίζει δημοσιογράφος από τηλεοπτική συχνότητα- το Νίκο Παππά ως «φασίστα». Μπορεί να δώσει όσους πολιτικούς χαρακτηρισμούς θέλει, αλλά να εξομοιώνει τον κ. Παππά με ένα ναζί-δολοφόνο (μην ξεχνάμε και τη δίκη που είναι σε εξέλιξη), είναι τουλάχιστον υποβολιμαίο. Και μπερδεύει έννοιες σκοπίμως... Θυμίζει μάλιστα «πασοκίλα» των '80s, όπου κάθε Δεξιός πολίτης ήταν και «φασίστας».

Όπως επίσης είναι στα συν της Κυβέρνησης το γεγονός ότι πήρε κάποια μέτρα (δείτε ΕΔΩ), για τους συναδέλφους που θα μείνουν άνεργοι. Έστω κι αν αυτά είναι «χάπι στον άρρωστο». Άλλες Κυβερνήσεις δε το έκαναν.

Απλά ο Τσίπρας και η Κυβέρνηση καλούνται πλέον να διαχειριστούν μία άλλη κατάσταση: Πως είναι να μένουν άνεργοι άνθρωποι από πολιτικές αποφάσεις... Έχει και η σοσιαλδημοκρατία τα προβλήματά της...