Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 23:50

Τα «τρωκτικά» της υγείας και οι μικρές ανθρώπινες τραγωδίες...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

 

 

Η απόφαση των φαρμακοποιών για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, έχει προκαλέσει πολλές ανθρώπινες τραγωδίες. Στο Νομό Πρέβεζας, στα φαρμακεία της πόλης της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής, τα «κρούσματα» αυτών των τραγωδιών δεν είναι τόσο εμφανή.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα ωστόσο, η 31η Αυγούστου 2012, ήταν μια «μαύρη» ημέρα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ασθενείς έκλαιγαν μπροστά στους φαρμακοποιούς, εκλιπαρώντας για να μη πληρώσουν τα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί αδυνατούσαν να τους τα δώσουν και μια ουρά μέχρι το άλλο... τετράγωνο περίμενε, επειδή -λέει- ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός ήταν άνθρωπος και θέλει να τους εξυπηρετεί όλους.

Παρ' όλο που οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακά τους πλέον, οι εταιρίες -λέει- δεν έχουν... stock. Συνομίλησα με αρκετούς φαρμακοποιούς Πρεβεζάνους και μη, όπως και με αρκετούς γιατρούς.

Με διαβεβαίωσαν ότι αν ήθελαν οι εταιρίες να βγάλουν φάρμακα, θα το έκαναν! Προφανώς δεν τους συμφέρει γιατί δεν έχουν κέρδος, επειδή ο ΕΟΠΥΥ έχει ρίξει «κανόνι» σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει η ανθρώπινη διάσταση στο όλο θέμα, που δεν αποκλείεται απελπισμένους ανθρώπους να τους οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις.

Υπάρχει όμως και η πολιτική διάσταση. Στη χώρα υπάρχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (ναι, ναι, ναι, το εκλογικό σύστημα είναι «ληστρικό», αλλά δεν παύει να έχει προκύψει μία κυβέρνηση από εκλογές), η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να φροντίζει για την εφαρμογή των νόμων. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός των εργαζομένων της χώρας, πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές και βάσει νόμου δικαιούνται να έχουν φάρμακα.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει το λαό της, ως κυβέρνηση του λαού και να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ από τις εταιρίες, να σταματήσουν το... μακάβριο «παιχνιδάκι» με τους ασθενείς, που αν δεν προμηθευτούν φάρμακα, πολύ απλά... θα στέλνουν τα χαιρετίσματά τους από τον άλλο κόσμο. Η κυβέρνηση πρέπει τα ΤΣΑΚΙΣΕΙ όλα αυτά τα «παράσιτα» και «τρωκτικά» της υγείας, που παίζουν με τον πόνο των ασθενών και των συγγενών τους, παίζουν με τον πόνο του ελληνικού λαού, για παραπάνω κέρδος!

Αυτό οφείλει να κάνει ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση των Ελλήνων πολιτών. Είναι η αποστολή της τέτοια!

Μα θα μου πει κάποιος: «Ανέκδοτα λες; Είναι δυνατόν οι συνεχιστές των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έστρωσαν... χαλί στις φαρμακευτικές εταιρίες, να γιγαντωθούν, να εκβιάσουν και να κάνουν ''πάρτι'' στην υγεία, να αντισταθούν και να εναντιωθούν; Στο ισχύον οικονομικοπολιτικό σύστημα;».

Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι αυτή η άποψη είναι λανθασμένη. Όπως όμως μου είπε χαρακτηριστικά Πρεβεζάνος φαρμακοποιός: «Αδερφέ, τον κόσμο τον έχουν... στεγνώσει». Υπάρχει όμως και φιλότιμο. Για το φιλότιμο το αντρίκειο ρε γαμώτο...

 

 

 

Σχετικά Άρθρα