Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 10:04

Οι Πρεβεζάνοι «ιθαγενείς», οι χάντρες και τα καθρεφτάκια…

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Η συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Πρέβεζας την περασμένη Τετάρτη με θέμα την αξιοποίηση του στρατοπέδου Σολωμού και του Πεδίου Βολής στον Παντοκράτορα, κατέδειξε σαφώς πως ο Δήμος Πρέβεζας και η τοπική κοινωνία της Πρέβεζας δεν έχει απολύτως καμία σταθερή πολιτική θέση και απολύτως καμία στόχευση για τι θέλει να γίνει στους δύο αυτούς χώρους.

Ας δούμε όμως όλα τα δεδομένα που «έπεσαν στο τραπέζι». Από τη μία πλευρά του… τραπεζιού ήταν οι δύο μελετητές της ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Ο τεχνοκρατισμός τους πολλές φορές πήγε στην… μπάντα. Ο λόγος τους ήταν πολιτικός στα περισσότερα σημεία, αποκάλυψαν ότι είναι σε συνεννοήσεις με το Δήμο Πρέβεζας εδώ και καιρό, αλλά και το ΤΕΘΑ, για να δουν τι είναι ελκυστικό, ενώ παρά τα «πυρά» που δέχθηκαν το να απευθύνεσαι σε έναν πρώην Δήμαρχο, όπως το Νίκο Γιαννούλη και να του ξεστομίζεις: «Κάποιοι σαν κι εσένα έχουν πάει την Ελλάδα εκεί που είναι», μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, φανερώνει αν μη τι άλλο αμετροέπεια. Η φράση τους (έστω και εν τη ρύμη του λόγου) για έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή και για τα δύο στρατόπεδα, μαρτυρά επίσης πως υπάρχει «μπετοναρισμένο» ενδιαφέρον ήδη.

Και δεν έχουμε κάνει τόσα βήματα μπροστά για να αντιμετωπιζόμαστε ως ιθαγενείς που με καθρεφτάκια και χάντρες θα ξεγελιόμαστε…

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικά εξαιρετική επαγγελματική και επιστημονική τους κατάρτιση. Η πρόταση ωστόσο που έκαναν ήταν η εξής μία: Resort πολλών αστέρων και συνεδριακό κέντρο.

Οι δύο μελετητές έχουν αναλάβει ακριβώς το ίδιο έργο και στο Δήμο Σύρου-Ερμουπόλεως. Κι εκεί στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ακριβώς την ίδια πρόταση έκαναν (Resort και συνεδριακό κέντρο) για το στρατόπεδο. Και εκεί πήραν την υπηρεσία με απευθείας ανάθεση (έστω κι αν στην οικονομική επιτροπή είχε αναφερθεί και το όνομα της εταιρείας). Και εκεί… έβαλαν μπροστά το τι θα θέλει το ΤΕΘΑ για να παραχθεί πλούτος…

Και στη Σύρο οι απορίες ήταν ίδιες. Αυτή είναι η μοναδική επενδυτική πρόταση για την περιοχή;

Στη Σύρο όμως οι φορείς και οι σύλλογοι ήταν έτοιμοι. Έγινε μία εξαιρετική πρόταση για Πανεπιστήμιο στην Ερμούπολη, για χώρους πρασίνου για το λαό του νησιού, αλλά και μία προχωρημένη και κοστολογημένη πρόταση για μαζικό τουρισμό ΑΜΕΑ, που αποδείκνυε μάλιστα πως είναι και οικονομικά συμφέρουσα, αλλά και βιώσιμη σε σχέση με την πρόταση των δύο μελετητών.

Στην Πρέβεζα αντίστοιχα έγιναν τέτοιες προτάσεις; Όχι! Δεν καταγράφηκαν αντιπροτάσεις στη βασική πρόταση, πέρα από αυτή του τέως Δημάρχου Νίκου Γιαννούλη, ο οποίος πρότεινε πράσινα στρατόπεδα για το λαό, κάτι που είχε κάνει και σε παλαιότερη θητεία του (δείτε ΕΔΩ).

Υπάρχει όμως μία βασική αντίθεση στην πολιτική του Δήμου Πρέβεζας, αναφορικά με τα στρατόπεδα. Στις 16-11-2011, ο Δήμος Πρέβεζας έχει πάρει απόφαση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «… Ο Δήμος Πρέβεζας, δεν θα προβάλει στο μέλλον τυχόν διεκδικήσεις από τη χρήση γης» (δείτε ΕΔΩ). Στο ΤΕΘΑ το γνωρίζουν αυτό.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Δήμος Πρέβεζας σε έγγραφό του προς το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να πάρει πλήρως τη δικαιοδοσία των στρατοπέδων (δείτε ΕΔΩ).

Πρόκειται ασφαλώς για μία πολιτική σύγχυση, που δεν κάνει ξεκάθαρη την πολιτική του Δήμου.

Τι θα μπορούσαν να γίνουν τα στρατόπεδα της πόλης σε έναν σύγχρονο κόσμο;

Υπάρχουν άριστοι επαγγελματίες και επιστήμονες της πόλης και του Νομού μας, οι οποίοι με 18.500 ευρώ, θα μπορούσαν να ετοιμάσουν ένα άριστο επιχειιρησιακό σχέδιο, με διάφορες εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης τα περιοχής, με project που θα βασίζονται στον αθλητισμό, τον τουρισμό, το ευ ζην κ.ο.κ. Τους ζητήθηκε; Όχι!

Το ορθόν βέβαια θα ήταν να αποφασίσει πρώτα η τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο, τι θα ήθελε να γίνει με τα στρατόπεδα και έπειτα να απευθυνθεί η δημοτική αρχή στον οποιοδήποτε.

ΥΓ1: Για πρώτη φορά σε δημόσια συνεδρίαση επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας, έδωσε το «παρών» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πρέβεζας Χρήστος Δασκαλόπουλος.

ΥΓ2: Τα πεντάστερα και ο συνεδριακός τουρισμός είναι βασική τάση στον ξενοδοχειακό κόσμο, μίας μεγάλης αλυσίδας, η οποία έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα και σκοπεύει να «γεμίσει» τη χώρα μας με σημεία συνεδριακού τουρισμού υψηλής ποιότητας. Άρα η βασική πρόταση των όποιων επενδυτών έχει «πάτημα» και σημείο αναφοράς, ως τουριστική τάση.