Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 15:35

Το “ανακάτεμα” της... τράπουλας στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Πρέβεζας – Ο εκλογικός νόμος, τα ονόματα και οι ευαίσθητες ισορροπίες

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες πολιτικές διεργασίες για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Πρέβεζας και το “ανακάτεμα” της... τράπουλας, για όσους ενδιαφέρονται ή φέρονται να ενδιαφέρονται για το δημαρχιακό θώκο, δημιουργεί ένα “θολό” πολιτικό πλαίσιο μέχρι στιγμής.
 
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διεκδίκηση της δημαρχίας για 3η συνεχόμενη θητεία από το νυν Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη.
 
Αναμφίβολα, ένα από τα ονόματα που ήδη έχει προκαλέσει συζήτηση χωρίς να έχει ανακοινώσει επίσημα την κάθοδό του στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Πρέβεζας είναι ο πρώην Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου. Παρ΄όλα αυτά ο ίδιος ποτέ δεν έχει κρύψει πως η αυτοδιοίκηση τον ενδιαφέρει και μάλιστα σοβαρά, αλλά υπό προϋποθέσεις που θα εξηγήσουμε και παρακάτω. Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα “μετρήσει δυνάμεις και συσχετισμούς” δύο και τρεις φορές πριν πάρει την τελική του απόφαση, όντας φυσικά πολύ έμπειρος.
 
Από το χώρο της Δεξιάς-Κεντροδεξιάς η συζήτηση για τα αυτοδιοικητικά είναι ακόμη σε “εμβρυακό στάδιο” και τα ονόματα των Βασίλη Γιάπρου, Νίκου Γεωργάκου και Απόστολου Σουλιώτη, που έχουν “διαρρεύσει” ως πιθανοί υποψήφιοι, ως σενάρια, βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από κάποια βάση, ώστε να μετεξελιχθούν σε υποψηφιότητες.
 
Εκ των νυν επικεφαλής παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, ενδιαφέρον να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος έχει εκδηλώσει ο επικεφαλής της παράταξης ΑΣΥΠ, Δημήτρης Παππάς, ενώ θα “ανακατευτεί” με τα αυτοδιοικητικά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νίτσας.
 
 
 
Τα “κενά”
 
 
 
Στην πολιτική υπάρχουν τα λεγόμενα “κενά”. Και ως γνωστόν τα “κενά” καλύπτονται. Ένα από αυτά είναι το κενό στην ηγεσία της παράταξης “Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας”. Σε περίπτωση που ο επικεφαλής Μιλτιάδης Κλάπας αποχωρήσει από τα αυτοδιοικητικά και παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή -κάτι που είναι ιδιαιτέρως πιθανό- είναι πολύ δύσκολο η παράταξή του να παραμείνει συμπαγής και τότε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της στις τελευταίες εκλογές θα “μοιραστεί”.
 
Ακόμη ένα “κενό” είναι αυτό της παράταξης Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία. Η επιτροπή που συστάθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ για τα αυτοδιοικητικά πηγαίνει με τον... αραμπά, ενώ παρά το γεγονός ότι οι τρεις σύμβουλοι (Τσόγκα, Παπαδιώτης, Κωστούλας) διαρκώς βελτιώνονται στην αυτοδιοικητική τους παρέμβαση και χαίρουν σεβασμού και αποδοχής από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, εν τούτοις κανένας από τους τρεις δεν επιθυμεί να είναι επικεφαλής σε ένα ψηφοδέλτιο. Ο νυν – εξ' ανάγκης- επικεφαλής κ. Βασίλης Κωστούλας έχει τονίσει στην παράταξή του πως δεν επιθυμεί ένα τέτοιο ρόλο.
 
Το μοναδικό όνομα που φέρεται να έχει σοβαρές πιθανότητες να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου για το Δήμο Πρέβεζας είναι ο συντονιστής της Οργάνωσης Μελών Πρέβεζας Ευκλείδης Φονταράς.
 
Ορισμένοι άλλοι τύποι που μέσω “διαρροών” θέλουν να... διαβούν τον Ρουβίκωνα ως άλλοι “Καίσαρες” και να πάρουν χρίσμα, μάλλον για προσωπική αυτοπροβολή χρησιμοποιούν τέτοιου είδους σενάρια.
 
Και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως ενδεχομένως να μείνει μακριά από επίσημα “χρίσματα” σε υποψηφίους τους, γεγονός που αφήνει το έδαφος σε “ανεξάρτητους” να το εκμεταλλευτούν. Και ένας από αυτούς δεν αποκλείεται να είναι και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο οποίος έχει κάποια ερείσματα σε αυτό το χώρο.
 
 
 
Ο νέος εκλογικός νόμος
 
 
 
Πολλά από τα παραπάνω σενάρια θα εξαρτηθούν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από το τι θα ισχύσει με το νέο εκλογικό νόμο “Σκουρλέτη” για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα υπάρχει μεγαλύτερη αναλογικότητα, αλλά μέχρι ποιο σημείο; Θα “ξεκοπούν” οι δημοτικές ενότητες από το δημοτικό συμβούλιο; Θα ξεκοπούν οι δημοτικοί σύμβουλοι από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου; Θα δημιουργηθεί πρόβλημα μη κυβερνησιμότητας από το νέο νόμο;
 
Όλα αυτά όταν ξεκαθαρίσουν ενδεχομένως και να κρίνουν το αν θα κατέβουν κάποιοι ή όχι; Γιατί π.χ. σε ένα πολιτικό σενάριο 8 υποψηφίων με μεγάλο εκλογικό ποσοστό, ποιες “συμμαχίες” θα δημιουργηθούν για να προκύψει μία συμπαγής δημοτική αρχή;
 
 
 
Το “ρήγμα” στην παράταξη Μπαϊλη
 
 
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή όσα εκτυλίχθηκαν με τη διοίκηση και τις επιλογές του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, δημιουργήθηκε ένα σημαντικό “ρήγμα” που λίγο έλειψε να “τινάξει στον... αέρα” τη δημοτική παράταξη του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη.
 
Όσοι... ποντάρουν στο σενάριο οι διαφωνούντες (Καζάκου, Κώτσης, Ροπόκης) να μετεξελιχθούν σε αυτοδιοικητική κίνηση, ενδεχομένως και να εκτεθούν, καθώς η αντίδρασή τους δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει ομοιογενή πολιτικά χαρακτηριστικά, πόσο μάλλον να εκπορεύεται από κάπου.
 
Όλα ωστόσο θα ξεκαθαρίσουν σύντομα...
 
 
 
Το “τρελό” σενάριο
 
 
 
Η ιστοσελίδα Epirusin και ο Παναγιώτης Μπούρχας αναφέρουν σε δημοσίευμα της Κυριακής, ότι ο Στράτος Ιωάννου θα κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας στις επόμενες εκλογές. Μπορεί το σενάριο να χαρακτηρίζεται “τρελό” και “αβάσιμο” αυτή τη στιγμή -και κάπως έτσι έχουν τα πράγματα- ωστόσο θεωρητικά θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε μία αναμέτρηση Μπαϊλη-Ιωάννου σε αυτοδιοικητικό επίπεδο πρώτου βαθμού!
 
 
 
Π.Τ.