Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 17:23

Βιβλιοθήκη, επιμελητήριο, πράσινο ή Υπερταμείο; - Αυτό το κτίριο ποιος θα το πάρει;

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

“Η υψηλή πολιτική δεν είναι παρά κοινή λογική που εφαρμόζεται σε μεγάλα πράγματα”. Η παραπάνω φράση ανήκει στο Μέγα Ναπολέοντα και είναι ίσως από τις πλέον επίκαιρες στην τοπική μας κοινωνία, από τη στιγμή μάλιστα που πλησιάζουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με αφορμή λοιπόν το κτίριο του Τελωνείου στην παραλιακή οδό της πόλης, ένα κτίριο-φιλέτο που παραμένει παρατημένο και ερειπωμένο, υπάρχουν οι παρακάτω “προτάσεις” ή διαπιστώσεις, αν φυσικά μπορούμε να τις ονομάσουμε έτσι.

 

1. Χρήστος Μπαϊλης (Δήμαρχος Πρέβεζας, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου):

“Το Τελωνείο το ζητάω απ' το Υπουργείο Οικονομικών, για να γίνει μία σύγχρονη Βιβλιοθήκη”

 

2. Διονύσης Καλλίνικος (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος): “Από τη στιγμή που έρχεται ο ίδιος ο Υπουργός, απ' τη μία εντάσσει στο Υπερατμείο το Τελωνείο κι απ' την άλλη κουβεντιάζει με το Επιμελητήριο αν θα δοθεί η χρήση του ή όχι" (επεξηγηματικά: Το Επιμελητήριο Πρέβεζας έκανε πρόταση στον κ. Τσακαλώτο, ώστε να πάρει τη χρήση του κτιριακού συγκροτήματος).

 

3. Δημήτρης Κατσιπανέλης (δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας): “Εγώ θα βάλω ένα θέμα για το Τελωνείο. Το Τελωνείο έμεινε, γιατί φτιάχτηκε ένα νέο Τελωνείο. Σε ποιο χώρο, με ποια μελέτη και πού ανήκει αυτός ο χώρος του καινούργιου Τελωνείου; Το χρησιμοποιούν. Άρα η ανταλλαγή για μένα θα πρέπει να γίνει άμεσα. Αλλιώς θα πρέπει να φύγουν από κει. Κι ας πάνε στο παλιό Τελωνείο. Πού ανήκει σήμερα ο χώρος του νέου λιμανιού; Γιατί στεγάζεται εκεί το Τελωνείο; Δηλαδή θα πρέπει να δούμε αυτό το ζήτημα. Πώς έφυγε το Τελωνείο από 'κει, πού πήγε, τι ιδιοκτησιακό καθεστώς υπάρχει τώρα, με τι μελέτη έγινε και πώς είναι αυτός ο χώρος. Και να πάμε να ζητήσουμε την ανταλλαγή. Να ψάξουμε το ζήτημα και να δούμε αυτό το θέμα. Γιατί το Τελωνείο είναι πράσινο”.

 

4. Τελευταία, μέσω του ρεπορτάζ του atpreveza.gr, είχαμε επισημάνει πως το κτίριο του παλαιού τελωνείου έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα απενταχθεί. Παλαιότερα δε (το 2014) είχε ενδιαφερθεί για το χώρο και η Π.Ε. Πρέβεζας.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι για ένα φαινομενικά απλό ζήτημα, την αξιοποίηση ενός χώρου στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν τόσες πολλές προσεγγίσεις και από διαφορετικούς μεταξύ τους φορείς, που μετατρέπουν την αξιοποίηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, που οδηγεί τα πράγματα σε τέλμα. Κοινώς. Πολλά λόγια και αποτέλεσμα... μηδέν!

Αναδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αδυναμία χάραξης Στρατηγικού Σχεδιασμού και η έλλειψη Οράματος, δύο κομβικά στοιχεία του σύγχρονου κόσμου και του σύγχρονου Management. Και το Σχεδιασμό αυτό δεν μπορεί να τον κάνει ούτε ο κάθε Αντιδήμαρχος ούτε ένας υπάλληλος στους Δήμους. Μπορεί να το κάνει κάποιος με τη σχετική επιστημονική επάρκεια, που έχει διδαχθεί το Στρατηγικό Σχεδιασμό σε κάποιο Πανεπιστήμιο!

Μέχρι τότε το κτίριο του Τελωνείου, ποιος θα το πάρει;