Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 11:28

Γιατί όχι κι εμείς ως Δήμος, γιατί όχι “Έξυπνη Πρέβεζα”;

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Λίγες ώρες πριν τις κάλπες για την τριπλή “εκλογική μάχη” και χωρίς διάθεση υποτίμησης του πολιτικού διακυβεύματος των Ευρωεκλογών, οι περιφερειακές, αλλά ιδιαιτέρως οι δημοτικές εκλογές ετοιμάζονται να αφήσουν -μιλώντας προσωπικά- μία απορία ως πολίτη και δημότη του Δήμου Πρέβεζας.

Πρόσφατα στην παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος της δημοτικής παράταξης “Στροφή στο Μέλλον”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Ευκλείδη Φονταρά, παρουσιάστηκε από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Θανάση Ανωγιάτη ένας προγραμματικός άξονας που αφορούσε την “έξυπνη πόλη”, την πόλη που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να ικανοποιήσει τους στρατηγικούς και τακτικούς της στόχους.

Και... το “μικρό παιδί” γνωρίζει ότι όταν στην Ελλάδα μιλούμε για τεχνολογία και Δήμο, εννοούμε ΤΡΙΚΑΛΑ.

Ο Δήμος Τρικκαίων είναι ο πρώτος ψηφιακός Δήμος της Ελλάδας. Από το 2004 καθιέρωσε το free wifi και έγινε ο πρώτος Δήμος που ασχολήθηκε ενεργά με την τεχνολογία και την καινοτομία, ιδρύοντας και την e-trikala ΑΕ. Το 2017 παρουσίασε το πρόγραμμα Smart Trikala, που αποτελεί πανελλήνια καινοτομία σε θέματα διαχείρισης της τεχνολογίας και πρωτότυπων προγραμμάτων προς όφελος της διοίκησης και των πολιτών.

Λογικά η συγκεκριμένη λογική αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να είναι προμετωπίδα όλων των συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές.

Και εδώ θέλω να εκφράσω την απορία μου:

-Για ποιο λόγο δεν μπορεί η Πρέβεζα να μην είναι “έξυπνη”;

-Για ποιο λόγο δεν μπορεί ο δημότης στην Πρέβεζα να έχει δημοτικό free wi-fi και σε όλα τα σημεία της πόλης, όπως π.χ. στο Θεσπρωτικό.

-Για ποιο λόγο δεν μπορεί ο δημότης να αυτοεξυπηρετείται ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες του Δήμου με δικούς του κωδικούς ή να παραλαμβάνει πιστοποιητικά και άλλα έγραφα σε ένα ΑΤΜ;

-Για ποιο λόγο να μην υπάρχει e-ΚΕΠ και στο Δήμο Πρέβεζας.

-Για ποιο λόγο να μην υπάρχει σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως στα Τρίκαλα;

-Για ποιο λόγο να μην υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση; Τηλεφροντίδα; Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων; εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα και, και, και...

Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο ως πολίτη είναι πως στον δικό μας Δήμο όλα αυτά μοιάζουν ουτοπικά, λες και είμαστε καμιά περιοχή ενός κατώτερου Θεού...

Αναμφίβολα ο Δήμαρχος Πρέβεζας ως θεσμός έχει να λύσει πολλά και σοβαρά ζητήματα καθημερινότητας. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Και είναι και λογικό από τη στιγμή που οι κοινωνικές απαιτήσεις είναι τέτοιες.

Ωστόσο δεν πιστεύω πως δεν μπορεί η Πρέβεζα να δώσει απαντήσεις και σε αυτό το κομμάτι. Αρκεί να το θέλει... Και μία τέτοια αντιμετώπιση δεν αφορά μόνο την εκάστοτε δημοτική αρχή, γιατί το εύκολο είναι να ρίξεις εκεί την ευθύνη. Αφορά όλους τους πολίτες και το πως σκέφτονται και οραματίζονται την πόλη που ζουν.

Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο από τα Τρίκαλα, τα οποία όντως έχουν φτάσει όλα τα παραπάνω σε άλλο επίπεδο...

 

 

Πολυμέσα