Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 04:13

Η δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και το ΑΝ.ΕΛ.-ικό «χτύπημα»

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, από εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες, δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων, οι οποίες είναι «εργαλεία» για να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που αναμένεται «καυτό» πολιτικά και με... εκλογικό ενδιαφέρον.

Ας πάρουμε ένα απολύτως λογικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Δεν είναι ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε αισιόδοξη πρόβλεψη. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι «σύντροφοί» του -πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και αυτό αφορά και το ισχύον εκλογικό σύστημα- θα είναι πρώτο κόμμα και θα πάρουν το bonus για να συγκροτήσουν Κυβέρνηση. Αναμφίβολα ιστορική εξέλιξη για την πολιτική ιστορία της χώρας, ας πάμε όμως και στα λογικά σενάρια που προκύπτουν.

Σενάριο νούμερο 1: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποκτά την αυτοδυναμία και σχηματίζει Κυβέρνηση. Θα κριθεί στην πράξη. Αν φέρει ένα νέο... αέρα στην ελληνική κοινωνία, θα γράψει ιστορία στην ελληνική πολιτική ζωή για χρόνια, αν αποδειχθεί μία από τα... ίδια, τα... ελικόπτερα θα σηκώσουν τα στελέχη του. Οι πράξεις θα το δείξουν.

Σενάριο νούμερο 2: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά δεν έχει αυτοδυναμία. Και τότε αρχίζει το «πάρτι». Από τα κόμματα που δεν βρίσκονται στη σημερινή Βουλή και είχαν στο παρελθόν κοινούς αγώνες στην κοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μόνο οι Οικολόγοι έχουν τύχη για να μπουν στη Βουλή και να στηρίξουν μία Κυβέρνηση. Και γιατί το λέμε αυτό;

Από τις πολιτικές δυνάμεις που είναι σήμερα στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρει μία κοινή πλατφόρμα διακυβέρνησης, ίσως μόνο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Από πού προκύπτει αυτό; Μα φυσικά από το γεγονός ότι αποκλείουμε τους άλλους υποψηφίους: ΝΔ (ποτέ-ο αντίπαλος), ΠΑΣΟΚ (ποτέ-τους λένε μέχρι και πολιτικούς απατεώνες), Χρυσή Αυγή (ποτέ... εις το τετράγωνο), ΚΚΕ (μόνο αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο έξω από την Ε.Ε., το ευρώ, δηλαδή... ποτέ), ΔΗΜΑΡ (τους έχουν χαρακτηρίσει μέχρι και Καρατζαφέρηδες της Αριστεράς-βαρύ).

Ο μοναδικός «υποψήφιος» που απομένει και με έντονη μάλιστα αντιμνημονιακή ρητορική είναι οι ΑΝ.ΕΛ. Μάλλον δικαιώνονται επομένως εκείνοι που ισχυρίζονταν, μόλις «έσκασε» το θέμα της διάσπασης του πολιτικού σχηματισμού του Πάνου Καμμένου, ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη μάλλον είναι ένα ΑΝ.ΕΛ-ικό «χτύπημα» στον Αλέξη Τσίπρα, που θα κάνει τον Αντώνη Σαμαρά να τρίβει τα χέρια του.

Κάποιες πληροφορίες εξ Αθηνών από γνώστες των πολιτικών πραγμάτων, που έτυχε να φτάσουν στα... αυτιά μου, αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες η επικοινωνιακή και πολιτική πίεση που θα ασκήσει η ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ θα ενταθεί με στόχο να μονοπωλήσει τον λεγόμενο ευρύ αριστερό χώρο. Ίσως και να το πετύχουν στην Κουμουνδούρου, αν αναλογιστεί κανείς πως κατάφεραν να διεμβολίσουν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση τον χώρο του ΚΚΕ, ο οποίος θεωρείται και είναι από τους πλέον σταθερούς, αναφορικά με την ιδεολογική του κατεύθυνση.

Από 'κει και πέρα, κάποιο... πουλάκι «κελαηδάει» πως εκλογές θα έχουμε σύντομα και μάλιστα μία πιθανή ημερομηνία είναι τον Μάιο. Από επίσημα χείλη βέβαια διαψεύδεται, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Μάλλον έτσι θα είναι, αλλά κρατήστε το στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Άλλωστε σαν λαός αγαπάμε να πηγαίνουμε στις κάλπες. Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε...

Αυτά, όσον αφορά τους συσχετισμούς δύναμης των κομμάτων της Βουλής, όπως αυτοί διαμορφώνονται με το υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Μην ξεχνάμε όμως ότι η κοινωνική πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως σκληρή. Για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις οικογένειες. Τα προβλήματα αυτά καμιά εκλογική αναμέτρηση δε θα τα «σβήσει»

Αυτή η πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες από μόνη της είναι ικανή να ανατρέψει όλα όσα αναφέρω παραπάνω. Όπως επίσης είναι δεδομένο πως... αρμενίζουμε στραβά και το «καράβι» πρέπει να ακολουθήσει διαφορετική... ρότα!

 

 

Σχετικά Άρθρα