Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012 18:08

Το Σαϊτάν Παζάρ και τα... άλλα Χριστούγεννα

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

 

Τα φετινά Χριστούγεννα θεωρούνται κατά γενική ομολογία τα δυσκολότερα των τελευταίων δεκαετιών για την πρεβεζάνικη κοινωνία, όπως και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αυτές τις ημέρες οι τοπικοί «άρχοντες», τους οποίους τα μέτρα της Κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, «πλήττουν» πολιτικά, ως προς τον δύναμη που έχουν ως αιρετοί μιας τοπικής κοινωνίας, μοιράζουν ευχές. Και καλά κάνουν, ενδεχομένως.

Επιπροσθέτως, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον Άγιο Θωμά, στην Πλατεία Ανδρούτσου, οι εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, έδωσαν μία νότα γιορτινή στην πόλη. Όλα καλά, όλα... Άγια! Αναμφίβολα η μιζέρια δεν πρέπει να καταβάλει κανέναν στον τόπο μας και θα πρέπει να χαρούμε με τα οικεία μας πρόσωπα κάθε στιγμή των εορτών.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του... νομίσματος, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε. Υπάρχουν και τα άλλα... Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα, στα οποία, οκογένειες συμπολιτών μας που είναι άπορες δε θα γιορτάσουν, ηλικωμένοι με μειωμένες συντάξεις θα είναι μόνοι τους, συμπολίτες μας στο Γ.Ν. Πρέβεζας θα είναι νοσηλευόμενοι, άνθρωποι με εξαρτήσεις που η ζωή τους φέρθηκε και τους φέρεται σκληρά θα δίνουν τη δική τους «μάχη», τα Χριστούγεννα στα οποία, η θλίψη και η μελαγχολία για ορισμένους δεν φεύγει, όσο κι αν το θέλουν. Κάποιοι που «τρώνε βρώμικο ψωμί» όπως τραγουδάει η Σωτηρία Μπέλλου και στη ζωή τους τα... πανηγύρια δεν «φτουράνε».

Ομάδες Πρεβεζάνων που επανειλλημένα έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους προσφέρουν συνεχώς σε εκείνους που η μοίρα δεν στάθηκε και τόσο καλή απέναντί τους. Δε χρειάζεται να λέμε πρόσωπα και πράγματα. Η πόλη είναι μικρή και όλοι τους γνωρίζουν.

101 0193

Δεν μπορεί όμως έτσι να βρεθεί μια καθολική λύση. Οι άνθρωποι λιγότερο ή περισσότερο στέκονται ο ένας πλάι στον άλλο και προσφέρουν χέρι βοήθειας ειδικά τις δύσκολες στιγμές.

Η φροντίδα καιη στήριξη των αδυνάμων πρέπει να κερδηθεί. Τίποτα δε χαρίζεται σε αυτή τη ζωή και πιστεύω η μεγάλη πλειοψηφία το ξέρει. Και το δεντράκι που σκάρωσαν στο Σαϊτάν Παζάρ οι Πρεβεζάνοι έχει το νόημά του...

Προσωπικά πάντως, όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες μου, αυτά τα Χριστούγεννα δε θέλω να ξεχάσω. Δε θέλω να ξεχάσω όλα τα παραπάνω.

Χρόνια πολλά, με Υγεία για όλο τον κόσμο και αγάπη για τους δικούς μας ανθρώπους! Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας στο www.atpreveza.gr, αλλά και για την καλόπιστη κριτική σας!  

 

 

Σχετικά Άρθρα