Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 12:02

Ζητείται αποκατάσταση της πλάκας για τους πατριώτες που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στην Πρέβεζα και τήρηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου

Εδώ και χρόνια έχει προκύψει ένα ζήτημα ηθικής τάξεως, αλλά και γενικότερης αντίληψης για την ιστορικότητα και την τουριστική αξιοποίηση των Κάστρων του Δήμου Πρέβεζας, με τις δημοτικές αρχές να “σφυρίζουν αδιάφορα”.

Πέρα από τα ζητήματα φθοράς που έχει το Κάστρο του Παντοκράτορα και που είναι το πρωτεύον στην υπόθεση αυτή (θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ στο atpreveza.gr για το θέμα αυτό), παρά τα δημοσιεύματα και τις ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο επί θητείας Μπαΐλη (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), δεν υπήρξε καμία απάντηση στο γιατί η ιστορική πλάκα που είχε τοποθετηθεί στο Κάστρο Παντοκράτορα έχει εξαφανιστεί (κεντρική φωτογραφία).

Στην πλάκα αναγραφόταν:

«ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

Εδώ μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν Έλληνες πατριώτες που αγωνίσθηκαν για Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ειρήνη.

Δήμος Πρέβεζας

1985».

Υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου που να ανατρέπει την απόφαση του 1985 επί θητείας Νίκου Γιαννούλη στο Δήμο Πρέβεζας; Αν δεν υπάρχει τότε ο Δήμος πρέπει να εφαρμόσει την απόφασή του και δεν μπορεί ο καθένας να ανεβάζει και να κατεβάζει ό,τι θέλει στην πόλη, ειδικά όταν πρόκειται για ιστορικές αποφάσεις της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Πέρα από το τυπικό και ηθικό καθήκον ενός Δήμου, υπάρχει και η οπτική της ανάδειξης της ιστορικότητας αυτού του Μνημείου.

Οι σύγχρονες πόλεις και τα κράτη, όπου υπήρχαν παλιές φυλακές, τις έχουν αναδείξει και τις έχουν μετατρέψει σε μουσεία. Πόσο μάλλον το δικό μας Κάστρο Παντοκράτορα, που έχει μοναδική ιστορικότητα και καλύπτει μεγάλες χρονικές περιόδους της βαλκανικής ιστορίας.

Ας αποκατασταθεί η ιστορική πλάκα κι ας είναι με άλλη μορφή στο χώρο.

Θα πει κάποιος; Εν μέσω κορονοϊού αυτά σκέφτεστε; Η ζωή συνεχίζεται. Και πρέπει να συνεχιστεί. Κι αυτή είναι και η ομορφιά της...

 

 

Π.Τ.