Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 12:12

Δεν πρέπει να υποτιμούμε την “εργαλειοποίηση” του δημόσιου-δημοτικού υπαλλήλου για την ανάπτυξη του Δήμου Πρέβεζας

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση την τελευταία δεκαετία υπάρχουν ορισμένα δομικά προβλήματα, κυρίως λόγω των μνημονιακών πολιτικών των μη προσλήψεων, με αποτέλεσμα το δυναμικό των Δήμων να “μεγαλώνει” και να μην ανανεώνεται επαρκώς.

Παρ' όλα αυτά σε έναν Δήμο όπως αυτός της Πρέβεζας, που είναι “μικρός” μεν, αλλά με συγκριτικά πλεονεκτήματα και καλή αναπτυξιακή δυναμική, δεν πρέπει να υποτιμά κανείς την “εργαλειοποίηση” του δημόσιου ή ιδιωτικού υπαλλήλου ή φορέα, κόντρα στο “ρεύμα” που -για πολιτικούς λόγους- επιθυμεί τον δημόσιο τομέα στο περιθώριο και "εκτός παιχνιδιού”.

Προβλήματα έχει, ελλείψεις έχει, “δυσκαμψίες” παρουσιάζει, σε αρκετές περιπτώσεις είναι και αναχρονιστικός, πολλές βελτιώσεις χρειάζεται, αλλά προσφέρει ορισμένα στοιχεία που στις κορυφαίες σχολές management τα θεωρούν αδιαπραγμάτευτα: Συσσωρευμένη εμπειρία, τυπικότητα -σε σημείο εκνευρισμού- και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Υπάρχουν βέβαια υπάλληλοι και υπάλληλοι. Άλλοι είναι καλοί και άλλοι κακοί. Όπως άλλωστε παρατηρούμε και σε όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά;

Επειδή η λέξη “ανάπτυξη”, “όραμα” κ.ο.κ. φοριούνται πολύ τελευταία στην αυτοδιοίκηση, ας θυμηθούμε ορισμένες από τις παρεμβάσεις που σχεδιάστηκαν, προτάθηκαν ή θα προταθούν από δημοτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους.

  1. Το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Πρέβεζας είχε καταφέρει έπειτα από επίπονη δουλειά να εντάξει τελικά την πράξη «Wonder» στη 2η Πρόσκληση του διακρατικού προγράμματος Interreg V B -Adriatic Ionian- ADRION Programme). Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που έχει βασικό αντικείμενο να γίνει η Πρέβεζα πόλη φιλική για οικογενειακές διακοπές, με ότι περιλαμβάνει κάτι τέτοιο.

  2. Έχει προταθεί στο παρελθόν και ενδεχομένως να προχωρήσει μέσα από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας η πλακόστρωση και πεζοδρόμηση μέχρι και την Κυανή Ακτή

  3. Έχει προταθεί (είχε ενταχθεί μάλιστα και από τους μελετητές που εκπόνησαν το ΣΒΑΚ) από τις τεχνικές υπηρεσίες η επέκταση του οδοστρώματος με ξύλο στην παραλιακή οδό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου κυκλοφορούν πολλά φορτηγά και η δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία της περιοχής.

  4. Η προηγούμενη δημοτική αρχή και ένα εκ των ειδικών συνεργατών της είχαν δουλέψει μεθοδικά και είχαν καταφέρει να πιστοποιηθεί επιτέλους η ιαματική πηγή της Πρέβεζας.

  5. Πρόταση από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας:  “Προσπάθεια δημιουργίας δημοτικοσυνεταιριστικής επιχείρησης που θα μεταποιεί γάλα κτηνοτρόφων του Δήμου. Πιθανός φορέας: αναπτυξιακή του Δήμου. Πιθανός χώρος: παροπλισμένες εγκαταστάσεις ΕΑΣ Πρέβεζας. Στήριξη των παραγόμενων προϊόντων από ντόπιες επιχειρήσεις”.

 

Και η λίστα μπορεί να είναι μεγάλη, ειδικά αν πάμε σε παλαιότερες εποχές και Δημάρχους που άφησαν πραγματικά αναπτυξιακό αποτύπωμα στην Πρέβεζα...

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέργειες, η έμπνευση και η “εργαλειοποίηση” του υπαλληλικού προσωπικού, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν αποτελεί “καμένο χαρτί” για την αναπτυξιακή προοπτική ενός Δήμους. Εξαρτάται βέβαια τι είδους ανάπτυξη επιθυμεί κάποιος...