Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 17:23

Ένας Δήμαρχος σε “πολιτικό πανικό” πετώντας “λάσπη στον ανεμιστήρα”...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση για έναν νέο Δήμαρχο όπως είναι ο Νίκος Γεωργάκος, που φέρεται να πρεσβεύει νέα ήθη, τακτικές και μεθόδους πολιτικής επικοινωνίας, προκάλεσαν τα όσα ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα στο Radio Preveza και την εκπομπή "Όλα στον αέρα".

Ο κ. Γεωργάκος σε μία “έκρηξη”... δονκιχωτισμού -που η αλήθεια είναι πως δεν μας έχει συνηθίσει- εμφανίστηκε να κυνηγά φανταστικούς... ανεμόμυλους “πολιτικών εχθρών” που δεν υπάρχουν, εμφανίστηκε να μιλά άκρως υποτιμητικά, στα όρια του... επιλήψιμου για εκπροσώπους των ΜΜΕ (;) και επανέλαβε εκείνο το περιβόητο 60% της νίκης του, που δεν έχει πολιτική βάση.

Γενικότερα επέλεξε μία καθ' όλα παλαιοκομματική και παλαιοαυτοδιοικητική στρατηγική επικοινωνίας, που αφαιρεί τα τεχνοκρατικά στοιχεία που διαθέτει και βρίθει στοιχείων λαϊκισμού. Προφανώς κάποιος τον οδηγεί σε αυτό τον δρόμο...

Θα εξηγήσουμε όμως τι ακριβώς εννοούμε:

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας εξελέγη στο δεύτερο γύρο των πρόσφατων δημοτικών εκλογών με ποσοστό 60,37%. Στον πρώτο γύρο όμως συγκέντρωσε 22,92%. Είθισται οι Δήμαρχοι που εκλέγονται για λόγους “πολιτικής λογικής” να μην αναφέρονται στο ποσοστό του δευτέρου γύρου, καθώς εκεί είναι δεδομένο πως σε αναμέτρηση των δύο θα έχουν έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερο ποσοστό του 50% (όσοι επικρατήσουν). Παρ' όλα αυτά ο Δήμαρχος επιμένει να χρησιμοποιεί ένα αστείο επικοινωνιακό τέχνασμα.

Δηλαδή ο κ. Μπαΐλης που ήταν δεύτερος και η παράταξή του, πρέπει να ισχυρίζονται ότι είναι η παράταξη του 40%; Απλή πολιτική λογική είναι...

Πάμε και παρακάτω. Είπε ο Δήμαρχος στη ραδιοφωνική του συνέντευξη μεταξύ άλλων:

Δεν μπορεί στον πρώτο χρόνο μας, που προσπαθούμε να αλλάξουμε όλη τη φιλοσοφία του Δήμου, να έρχονται κάποιοι και να μας σπιλώνουν από την πρώτη στιγμή και να φαίνονται δημοσιεύματα που δεν βοηθούν, παρά κάνουν κακό και στο Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή. Κάνουμε μία συντονισμένη προσπάθεια από τον πρώτο χρόνο κιόλας. Μια τακτική καλόβουλης κριτικής και βέβαια να τη δεχθούμε. Και βέβαια οι κριτικές να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή όμως μόνο επιθέσεις λάσπης από ορισμένους είτε από τα site είτε από τα facebook δέχομαι. Αυτή η επαναλαμβανόμενη, κακόβουλη λασπολογία δεν είναι παραγωγική κριτική προς το Δήμο.

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πραγματικά θέλουμε την κριτική, αλλά θέλουμε τη σωστή κριτική.

Δεν πρέπει να πάμε με τους ρυθμούς τους παλιούς. Με τους ρυθμούς που θέλουν να ακούνε κουτσομπολιά, που θέλουν να ακούνε κουβέντες καφενείου και όποιος τα περνάει αυτά παρελθοντολογεί και δεν μας αγγίζει.

Δεν είμαι ένας Δήμαρχος της εσωστρέφειας, δεν είμαι ένας Δήμαρχος της καρέκλας και του καφενείου.

Στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε και όχι από τον πρώτο χρόνο. Η καλή κριτική είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Ας μη βιάζονται ορισμένοι. Κουτσομπολιά και κουβέντες καφενείου μακριά από εμένα. Μπορεί να φαντάζονται και κάτι μέσα από όλη αυτή την κουβέντα και τη δημοσιότητα που δίνουν είτε μέσα από τα site και τα δημοσιεύματα στο facebook να θέλουν και κάτι από το Δήμαρχο... Μακριά από μένα. Αν αποσκοπούν αυτά στο ότι ο Δήμαρχος θα χαϊδέψει την πλάτη και θα τους σταματήσει για οποιοδήποτε λόγο, γελιούνται” και συμπλήρωσε για την τουριστική προβολή:

“Κάποιοι που αναφέρθηκαν και στα ποσοστά είχαν άλλες σκέψεις τότε, άλλες προοπτικές για το Δήμο. Εμείς στηρίζαμε την όλη προσπάθεια. Πολύ λίγα sites προέβαλαν με συνεντεύξεις την περιοχή μας. Σε πολλές περιπτώσεις και εκεί φάγαμε τη λάσπη. Κορόιδευαν από την πρώτη στιγμή. Δεν είχαν πιάσει το νόημα της όλης ενέργειας που κάναμε και της διάκρισης της παραλίας και της προβολής. Δεν γινόταν κάτι που ήταν συντονισμένο από πολλούς. Και ορισμένοι από τα sites δεν προέβαλαν και τη δουλειά που γινόταν είτε από τους ξενοδόχους είτε να στηρίξουν και να διαφημίσουν τα τοπικά προϊόντα και τις περιοχές μας.

Θα πρέπει να σας δείχνω τι παρέλαβα σε φωτογραφίες και που έχω φτάσει. Έχουμε καταφέρει πάρα πολλά”.

Ορισμένες παρατηρήσεις πάνω σε όσα είπε:

Ποιοι είναι αυτοί που σπιλώνουν το Δήμαρχο με δημοσιεύματα; Όνομα δεν έχουν;

Ποιοι είναι εκείνοι που κάνουν κριτική καλή και εκείνοι που κάνουν κακή; Και ποιος θα την ξεχωρίσει; Ο Δήμαρχος;

Ποιοι έχουν τακτική κακόβουλης κριτικής; Όνομα δεν έχουν;

Ποιοι κάνουν επιθέσεις λάσπης; Όνομα δεν έχουν;

Ποιοι ήταν Δήμαρχοι του καφενείου; Ο κ. Γιαννούλης; Ο κ. Κλάπας; Ο κ. Μπαΐλης; Ποιος ήταν Δήμαρχος του καφενείου, δεν έχει όνομα;

Ποιοι μέσα από δημοσιεύματα και sites θέλουν κάτι από το Δήμαρχο; Δεν έχουν όνομα;

Ενδεχομένως ο Δήμαρχος να ήθελε να βγάλει από πάνω του την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας των όσων έκανε ή δεν έκανε στον πρώτο χρόνο θητείας του. Αλλιώς δεν εξηγείται η στρατηγική του, σε συνδυασμό πάντως με το συγκεκριμένο χαρακτήρα και στυλ που έχει.

Γενικότερα ο Δήμαρχος επέλεξε μία τακτική “λάσπης στον ανεμιστήρα”. Ο ανεμιστήρας όμως είναι περίεργο μηχάνημα... Γυρίζει γύρω-γύρω...

 

Διαβάστηκε 19581 φορές