Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 13:52

Σε πολιτικό “φιάσκο” έχει μετατρέψει τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στους Δήμους η Κυβέρνηση

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας το βράδυ της Τετάρτης με θέμα: “Έγκριση Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2021 και Ο.Π.Δ (Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης), Δήμου Πρέβεζας”, δικαιώνει όλους όσοι το 2019 φώναζαν με όλη τους τη δύναμη ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δημιούργησε ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα, ένα πολιτικό “φιάσκο” στην αυτοδιοίκηση, μετέτρεψε ένα δημοτικό συμβούλιο σε “ευτελές όργανο” παραγωγής πολιτικής.

Μία κορυφαία διαδικασία της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού ενός Δήμου και η συζήτηση που αναπτύσσεται, αποτελεί απλώς μία καταγραφή απόψεων, που στο έγγραφο απόφασης γράφει ΟΜΟΦΩΝΑ! Τι σόι παραλογισμός είναι αυτός, είναι δύσκολο κάποιος να το εξηγήσει.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως όλοι όσοι τοποθετήθηκαν επί του προϋπολογισμού, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, έκαναν αξιολογότατες τοποθετήσεις και παρατηρήσεις. Η συζήτηση που έγινε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και σοβαρή και μακάρι να μπορούσαν να είναι παρατηρητές, έστω και μέσω διαδικτύου, όλοι οι δημότες.

Όμως το Σχέδιο προϋπολογισμού του 2021 στο Δήμο Πρέβεζας, υπερψηφίστηκε μόλις από 9 συμβούλους (της παράταξης του Δημάρχου+ο ανεξάρτητος σύμβουλος Μπάμπης Κακιούζης). Δύο παρατάξεις υπερψήφισαν με την παρατήρηση να γίνουν στη συνέχεια μειώσεις τελών (Δημοτική Συνεργασία και Δημοτική Ανατροπή), ενώ συνολικά 14 δημοτικοί σύμβουλοι τον καταψήφισαν. Στην... ούγια η απόφαση όμως γράφει ΟΜΟΦΩΝΑ!

Κι αυτό γιατί η γραφειοκρατική διαδικασία της κατάθεσης μίας εναλλακτικής πρότασης και το χρονοδιάγραμμά της, ουσιαστικά αποκλείει πολλές παρατάξεις από το να θέσουν προς ψήφιση τις προτάσεις τους! Οι παρατάξεις δεν έχουν καν χώρο να συνεδριάσουν, όχι να έχουν οργανωμένη οικονομική υπηρεσία, όπως π.χ. ένας Δήμος. Σωστή ήταν η σχετική παρατήρηση του επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργου Νίτσα για το θέμα αυτό.

Στον αντίποδα -κι εκεί είχε εν μέρει δίκιο και ο Δήμαρχος Πρέβεζας- οι δημοτικές παρατάξεις πρέπει να... σηκώσουν μανίκια, να ανεβάσουν πολιτικά τον πήχη και να δώσουν “μάχη” για έναν προϋπολογισμό και ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα μπορεί να απηχεί μέρος των όσων ονειρεύονται για την πόλη...

*Δείτε παρακάτω (συνημμένα έγγραφα) το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021