Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 09:41

Τα “σημεία-κλειδιά” για τη διεκδίκηση ενός νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας – Οι δύο στρατηγικές για την επίτευξη του εγχειρήματος...

Μπορεί προσφάτως η είδηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του Νοσοκομείου Πρέβεζας να έγινε δεκτή με ικανοποίηση από φορείς και παρατάξεις ανεξαρτήτου πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης, παρ' όλα αυτά η ανέγερση ενός νέου κτιριακού συγκροτήματος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία στο άμεσο μέλλον, καθώς το υπάρχον κτίριο θέλοντας και μη έχει κάνει τον “κύκλο” του και όσο κι αν εξωραϊστεί καινούριο δε γίνεται...

Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου και την οποία προκάλεσε η δημοτική παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” με επικεφαλής το Γιώργο Νίτσα, πέρα από τις αντιπαραθέσεις έβαλε το αίτημα για τη διεκδίκηση ενός νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας ξανά στον “χάρτη” της πολιτικής με αφορμή και τις χρηματοδοτήσεις που αναμένεται να λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη όπως αποκάλυψε ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου στα αιτήματα που απέστειλαν στην Κυβέρνηση ως Περιφέρεια Ηπείρου υπάρχει πρόταση για νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας με κόστος 50.000.000 ευρώ.

Παράλληλα αποφασίστηκε επιτροπή από φορείς για να διεκδικήσει την υλοποίηση ενός νέου Νοσοκομείου (έστω κι αν αυτή ακόμη δεν έχει συνεδριάσει έπειτα από μήνες), ενώ ο Δήμος δεσμεύτηκε κατηγορηματικά ότι θα ολοκληρώσει σε συνεργασία και με την Περιφέρεια την πολεοδομική τακτοποίηση του οικοπέδου στο Μύτικα.

Υπάρχουν όμως κάποια “σημεία-κλειδιά” για να υπάρξει και αποτέλεσμα.

1ον: Τρεις ή τέσσερις περιοχές πανελλαδικά διεκδικούν ένα νέο Νοσοκομείο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο σημείο αυτό έρχεται η ισχυρή πολιτική βούληση του Υπουργείου Υγείας που θα πρέπει να δεχθεί και την ανάλογη πίεση, ώστε να αποδεχθεί ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η Ήπειρος.

2ον: Η παράταξη “Στροφή στο Μέλλον” και ειδικότερα ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ανωγιάτης υποστήριξαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι για να έχει τύχη ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να η μελέτη να βασιστεί πάνω σε ένα “πράσινο νοσοκομείο”, καθώς είναι κάτι που προτάσσει τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και το νέο ΕΣΠΑ.

3ον: Στο θέμα της μελέτης για το νέο Νοσοκομείο, κάποια πλευρά λέει αλήθεια και κάποια τη “μισή αλήθεια”. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου επιμένει ότι η μελέτες που έχει στα χέρια του από τις “Κτιριακές Υποδομές” από το Νοσοκομείο Ζακύνθου (από όπου και η κεντρική φωτογραφία) με ένα “ρετουσάρισμα” (τυχόν επικαιροποίηση που μπορεί να χρειαστεί), είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να έρθουμε πολύ κοντά στο αποτέλεσμα.

Οι δημοτικές παρατάξεις Δημοτική Συνεργασία, Στροφή στο Μέλλον, Ανάπτυξη Τώρα και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ήταν κάθετοι πως μελέτες δεν υπάρχουν και χρειάζεται να είναι εξειδικευμένες και αναλυτικές για να μπορεί να σταθεί δομημένα μία πρόταση για νέο Νοσοκομείο. Το ίδιο τόνισε και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Θοδωρής Κορωναίος, ο οποίος προκάλεσε την περιφερειακή ή τη δημοτική αρχή να εγγράψουν κωδικό για μελέτη για νέο νοσοκομείο στο τεχνικό τους πρόγραμμα.

Ο κ. Ιωάννου ωστόσο επιμένει πως η λύση αυτή είναι χρονοβόρα και θα μας οδηγήσει σε διαγωνισμό που θα καθυστερήσει πολύ και θα “χαθεί το τρένο”.

Κι εδώ μπαίνει το μεγάλο ζητούμενο για το ποια στρατηγική είναι και η σωστή!

4ον: Για πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα ο κ. Ιωάννου “έριξε στο τραπέζι” (έστω και ως ύστατη επιλογή και έσχατη λύση) νέο νοσοκομείο μέσω ΣΔΙΤ. Έχουμε αναφερθεί εκτενώς με σειρά άρθρων στο atpreveza.gr με αναφορά σε επιστημονικές μελέτες, για την αποτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου στην Υγεία πανευρωπαϊκά.

Με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει κάνει “σημαία” της πολιτικής της τα ΣΔΙΤ και με δεδομένο ότι στην περιφερειακή και κομματική αρχή “κεφαλές” είναι “δηλωμένοι” Νεοδημοκράτες, δεν αποκλείεται να δούμε το συγκεκριμένο σενάριο και πάλι να ανακυκλώνεται...

Σε κάθε περίπτωση, όσο μακρινό κι αν ακούγεται το ενδεχόμενο ενός νέου Νοσοκομείου, οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από τώρα...

 

Π.Τ.