Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 15:16

Τα “μαγειρέματα”, οι προσεγγίσεις και η διάταξη που “φωτογραφίζει” Μπαΐλη στο νέο εκλογικό νόμο - Πως θα διαμορφωνόταν το δημοτικό συμβούλιο με τα νέα δεδομένα...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Την επιστροφή στα... παλιά σηματοδοτεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των Δημοτικών και των Περιφερειακών Αρχών, που παρουσίασαν από κοινού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα μία συνοπτική παρουσίαση (δείτε ΕΔΩ), ενώ έχουν διαρρεύσει και τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου, που θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές και στην τοπική αυτοδιοίκηση στο Νομό Πρέβεζας.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν 15 και 22 Οκτωβρίου 2023 και η θητεία του νέου Δημάρχου, Περιφερειάρχη θα είναι 5ετής.

“Αποκωδικοποιώντας” τις αλλαγές, μπορούμε να πούμε τα εξής:

Αν ισχύσει η απογραφή του πληθυσμού του 2011 (καθώς αναμένεται να ξεκινήσει τη φετινή χρονιά νέα απογραφή), το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας θα έχει 27 δημοτικούς συμβούλους από 33 που είναι σήμερα, ενώ οι Δήμοι Ζηρού και Πάργας θα έχουν 21 δημοτικούς συμβούλους από 27 που έχουν σήμερα.

Αν τυχόν σε νέα απογραφή, που ίσως ισχύσει, ο Δήμος Πρέβεζας που έχει πληθυσμό 31.733 (2011) βρεθεί κάτω από 30.000, τότε και ο Δήμος Πρέβεζας θα έχει 21 συμβούλους από 33 που έχει σήμερα.

Παράλληλα καταργούνται οριστικά τα τοπικά συμβούλια στη δημοτική κοινότητα Πρέβεζας, στη δημοτική κοινότητα Καναλακίου και στη δημοτική κοινότητα Φιλιππιάδας.

Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη η πλειοψηφία στο δήμο με την πλειοψηφία στις μεγάλες δημοτικές κοινότητες. Κάθε συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, εκλέγεται ένας εκπρόσωπος της δημοτικής κοινότητας από ενιαία λίστα υποψηφίων (εκτός συνδυασμών). Η λίστα αυτή θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές.

 

Με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019, ενδιαφέρον έχει το πως θα εκπροσωπούνταν οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, καθώς οι αλλαγές είναι μεγάλες.

 

Σημερινή κατάσταση (2019 αποτελέσματα)

Γεωργάκος Νικόλαος ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ! (8 σύμβουλοι)

Μπαΐλης Χρήστος ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (7 σύμβουλοι, ο ένας έχει ανεξαρτητοποιηθεί)

Νίτσας Γεώργιος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ (5 σύμβουλοι)

Ροπόκης Ευάγγελος ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (4 σύμβουλοι)

Φονταράς Ευκλείδης ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (4 σύμβουλοι)

Αμάραντος Σταύρος ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (4 σύμβουλοι)

Ταξιάρχης Κωστόγιαννης ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ στα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας (1 σύμβουλος)

 

Με το νέο νόμο (με 27 συμβούλους):

Γεωργάκος Νικόλαος ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ! (16 σύμβουλοι)

Μπαΐλης Χρήστος ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (3 σύμβουλοι)

Νίτσας Γεώργιος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ (2 σύμβουλοι)

Ροπόκης Ευάγγελος ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (2 σύμβουλοι)

Φονταράς Ευκλείδης ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (2 σύμβουλοι)

Αμάραντος Σταύρος ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (2 σύμβουλοι)

Ταξιάρχης Κωστόγιαννης ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ στα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας (δεν μπορεί να εκλέξει σύμβουλο λόγω του περιορισμού του 3%)

 

Όπως μπορείτε να δείτε μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική πολιτική “γεωγραφία” και ένα εντελώς δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης.

Υπάρχει επίσης μία διάταξη στο νέο σχέδιο νόμου που “φωτογραφίζει” περιπτώσεις πρώην Δημάρχων, όπως ο Χρήστος Μπαΐλης, που μπορούν να δώσουν νέα τροπή στα προεκλογικά “μαγειρέματα” που ήδη έχουν ξεκινήσει.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι έχουν διατελέσει τουλάχιστον οκτώ (8) έτη δήμαρχοι μετά την 1/1/2011 θεωρούνται ότι έλαβαν το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού και προτάσσονται των συμβούλων της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι.

Αυτό σε περίπτωση που ο κ. Μπαΐλης επιλέξει για κάποιο λόγο να μην είναι εκ νέου επικεφαλής συνδυασμού, αλλά να συμμετέχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Ήδη έχουν αρχίσει τα “προεκλογικά μαγειρέματα”, καθώς πλέον ο νικητής των εκλογών ούτε για συνθέσεις θα ψάξει, ούτε για συμμαχίες. Ο νικητής θα έχει το απόλυτο “κουμάντο” σε ένα Δήμο, ακόμη κι αν δίπλα του συσπειρωθεί ολόκληρη η αντιπολίτευση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του www.atpreveza.gr, ήδη έχουν ξεκινήσει από όσους ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι το 2023, οι πρώτες κινήσεις, ώστε να “μεγαλώσουν” το ποσοστό τους και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις νίκης στην επόμενη αναμέτρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της παράταξης του νυν Δημάρχου Νίκου Γεωργάκου είναι να “διεμβολίσει” την πρώτη... εξ αριστερών παράταξή του, την παράταξη “Δημοτική Συνεργασία”, του πρώην Δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι αυτό θα το δείξει η πορεία...

Επίσης θα προσπαθήσει να μην έχει... εκ δεξιών τυχόν απώλειες.

Στον αντίποδα, η παράταξη του πρώην Δημάρχου, ήδη έχει “χάσει” έναν σύμβουλό της (τον Χαράλαμπο Κακιούζη), ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί και με την ψήφο του στο δημοτικό συμβούλιο στηρίζει τις αποφάσεις της “συμμαχίας Γεωργάκου-Ροπόκη”. Δεν αποκλείεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 να δούμε ακόμη μία ανεξαρτητοποίηση από τη συγκεκριμένη παράταξη.

Μέχρι στιγμής, λόγω και της μορφής των τηλεδιασκέψεων στα δημοτικά συμβούλια, ο δημοτικός σύμβουλος Κοσμάς Κορωναίος εμφανίζεται με συνεκτικό και πολιτικό λόγο, να πραγματοποιεί παρεμβάσεις ουσίας και να ξεχωρίζει με την παρουσία του, εκπροσωπώντας πολλές φορές την παράταξή του. Ο Λάζαρος Πιπιλίδης επίσης με την εμπειρία του διατυπώνει τεχνοκρατικές απόψεις, που συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο.

Η παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” με επικεφαλής τον Γιώργο Νίτσα έχει ξεκινήσει μπαράζ θεσμικών και μη συναντήσεων, πρόθεσή της είναι να ανεβάσει τον “πήχη” μίας “ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης” (όπως συνηθίζει να την ονομάζει ο κ. Νίτσας), ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και αυτοδιοικητικά, προσπαθώντας να αναλάβει ρόλο μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Και αρκετές φορές το έχει καταφέρει κιόλας, αναδεικνύοντας ζητήματα που απασχολούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, όπως π.χ. το “τρικ” με τη συνεδρίαση για το νέο Νοσοκομείο. Αναπτύσσει μάλιστα αρκετές φορές “σκληρή” ρητορική εναντίον του Δημάρχου Πρέβεζας.

Στα θετικά της ότι η 5άδα στο δημοτικό συμβούλιο είναι ιδιαίτερα συμπαγής.

Το “στοίχημα” για την “Ανάπτυξη Τώρα”, είναι αν θα κατορθώσει να διατυπώσει έναν προγραμματικό λόγο και μία προοπτική νίκης. Ήδη πάντως φαίνεται μέσα και από δηλώσεις του κ. Νίτσα ότι η “Ανάπτυξη Τώρα” θα έχει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.

Μεγάλο ερωτηματικό αναφορικά με τις παρατάξεις παραμένει η “Δημοτική Ανατροπή” του Βαγγέλη Ροπόκη. Πρόκειται για παράταξη που συνεργάζεται με αυτή του Νίκου Γεωργάκου, ωστόσο ο κ. Ροπόκης έχει “αδειάσει πανηγυρικά” το Δήμαρχο, σε θέματα που διαφωνεί, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα συζητά ήδη με άτομα για να διευρύνει τη δυναμική της παράταξής του, επιχειρώντας να παίξει το ρόλο “πόλου” εντός των λεγόμενων... δημοκρατικών δυνάμεων και να εμφανιστεί ως αντίπαλο δέος του Νίκου Γεωργάκου.

Θα αποτελεί πρώτου μεγέθους έκπληξη αν επιχειρήσει να ενοποιηθεί ως παράταξη με το “Δήμο της Καρδιάς μας”, αν και στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να πει “ποτέ”.

Ο κ. Ροπόκης από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει στα μέλη της παράταξής του πως δεν πρόκειται να δεχθεί “ανταρσίες” εντός του σχήματός του, επιμένοντας ότι όποιος διαφωνήσει δημόσια θα “διαγράφεται”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμβουλος της “Δημοτικής Ανατροπής”, ο Φώτης Ζέρβας, στο πλαίσιο της συνεργασίας Γεωργάκου-Ροπόκη, έχει τοποθετηθεί στη θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ. Και μένει μεγάλο ερωτηματικό σε περίπτωση διάλυσης της συνεργασίας των δύο παρατάξεων, τι θα συμβεί στο συγκεκριμένο “μέτωπο”...

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον “πολιτικό τοπίο” διαμορφώνουν οι παρατάξεις που στηρίζονται από δυνάμεις της Αριστεράς στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Η “Στροφή στο Μέλλον” με τις παρεμβάσεις της διατυπώνει έναν ορθό πολιτικό και αυτοδιοικητικό λόγο, με ξεκάθαρες απόψεις για το πως αντιλαμβάνεται την οργάνωση της τοπικής κοινωνίας, ενώ δεν αποφεύγει να βάζει στο “τραπέζι” και τα λεγόμενα “μεγάλα ζητήματα” για το Δήμο. Η εμπειρία του Βασίλη Κωστούλα από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ενώ γενικότερα οι δημοτικοί της σύμβουλοι (Φονταράς, Ανωγιάτης, Λελοβίτης) έχουν επιδείξει ικανότητες και αξιοπρεπή παρουσία.

Το “στοίχημα” για τη “Στροφή στο Μέλλον” έχει να κάνει και με το μεγάλο δίλημμα της Αριστεράς σήμερα. Αν δηλαδή μπορεί ή θέλει να αναπτύξει πολιτικές πρωτοβουλίες για να μπει σε τροχιά νίκης στο Δήμο ή αν επιθυμεί απλώς να καταγράφει δυνάμεις. Κάτι που με το νέο εκλογικό νόμο θα είναι καταστροφικό για την εκπροσώπησή της, καθώς θα μειωθεί αρκετά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ποτέ δεν έκρυψε πως αποτελεί συνδυασμό που στηρίζεται και εκφράζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Οι σύμβουλοί της έχουν καλή εικόνα για τα τοπικά ζητήματα, μεταφέρουν τη δική τους οπτική για έναν Δήμο όπου ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής, ενώ οι 4 σύμβουλοι αποτελούν έναν καλό συνδυασμό εμπειρίας και νεανικής ηλικίας. Το σύνθημα της “λαϊκής αντιπολίτευσης” φαίνεται πως θα παραμείνει στο προσκήνιο.

Η Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας απέδειξε πως και οι μικρές-εναλλακτικές φωνές μόνο να προσφέρουν έχουν σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς το όριο του 3% κάνει πολύ δύσκολη υπόθεση την εκλογή και την επόμενη φορά, έστω κι ενός δημοτικού συμβούλου.