Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 10:41

Ο Δήμος Πρέβεζας λειτουργεί ως “μαγαζάκι” - Για “ντροπή” κάνει λόγο η αντιπολίτευση για τη δαπάνη για το 3on3 ιδιωτών – Προβληματίζουν οι αναθέσεις με το στόμα...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Η δαπάνη για το 1 ST FIBA 3X3 BASKET BALL CHALLENGE GREECE’S TOUR 2021 που θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα 24-26 Αυγούστου στην νότια προβλήτα του εμπορικού λιμένα Πρέβεζας (δε θα πρέπει να συγχέεται η συγκεκριμένη διοργάνωση με το παραδοσιακό τουρνουά 3on3 στα γηπεδάκια του δημοτικού κολυμβητηρίου Πρέβεζας, που διεξάγεται για 10η χρονιά στις 20-22 Αυγούστου), δημιουργεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα πλέον στο Δήμο Πρέβεζας, καθώς σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων αναθέσεων ευτελίζουν την αυτοδιοικητική διαδικασία και ουσιαστικά κάνουν “διακοσμητικό” το ρόλο της οικονομικής επιτροπής και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Πρόκειται για μία τακτική που πλέον καταγράφεται κατ' εξακολούθηση τα τελευταία δύο χρόνια, με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο να φέρει ακέραια την ευθύνη.

Το συγκεκριμένο τουρνουά ιδιωτικού φορέα που έλαβε ένα ποσό της τάξεως των 11.000 ευρώ μόνο από το Δήμο Πρέβεζας (και επιπλέον 11.000 ευρώ επιχορήγηση από την Περιφέρεια Ηπείρου), είχε εξαγγελθεί εδώ και εβδομάδες πως θα γίνει από το φορέα διοργάνωσης και μάλιστα στο εμπορικό λιμάνι της Πρέβεζας. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας συνεδρίασε στις 6 Αυγούστου και το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου συνεδριάζει σήμερα 13 Αυγούστου (!), ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί η διοργάνωση και συμφωνηθεί “στα λόγια” είτε με το Δήμαρχο Πρέβεζας είτε με κάποιον άλλο αρμόδιο. Ποιον όμως;

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αθλητισμού του Δήμου Πρέβεζας  Δημήτρης Καραμανίδης -προς τιμήν του- διαχώρισε δημόσια τη θέση του σε συνομιλία που είχε στα social media με μέλη της οργανωτικής επιτροπής του 3on3 του Κολυμβητηρίου και είπε πως δεν είχε ενημερωθεί καθόλου και όχι μόνον αυτό, αλλά όταν ρωτήθηκε είπε “δεν υπογράφω”.

Τι σόι δημοτική αρχή είναι αυτή και τι σόι λειτουργία έχει όταν ένας αρμόδιος παραμερίζεται με τρόπο καταφανέστατο. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον “Δήμο της Καρδιάς μας!”;

Η στρατηγική αυτή του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου παρασύρει σε μία πολιτική αυτοκαταστροφή και δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, που θέλουν να γίνονται... αλλιώς τα πράγματα, ωστόσο δεν μπορούν εύκολα να το εκφράσουν με την ψήφο τους στα όργανα, καθώς αυτόματα αυτό θα σημάνει την απαξίωση του ίδιου του Δημάρχου και επικεφαλής της παράταξής του.

Για την... ιστορία, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για το FIBA 3X3 BASKET BALL CHALLENGE GREECE’S TOUR 2021, ο δημοτικός σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Βασίλης Κωστούλας ανέφερε: “Σύμφωνα με την εισήγηση αλλά και δημοσιεύματα προκύπτουν πολλά ερωτήματα και διαπιστώσεις. Καταρχήν ποιος έκανε αίτηση διοργάνωσης του συγκεκριμένου τουρνουά; Ή ΕΟΚ η ΓΓΑ ή ιδιωτικός φορέας; Εάν διοργανώνεται από ιδιώτες είναι σύννομο ή ακόμη είναι ηθικό να χρηματοδοτούνται με 11.000.00 ευρώ τουρνουά όταν αθλητικά σωματεία της πόλης μας με ισχυρή παρουσία σε Εθνικά πρωταθλήματα, με εκατοντάδες παιδιά στις ακαδημίες, με προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στον αθλητισμό να επιχορηγούνται με 500,00 και 1.000,00 ευρώ; Είναι δυνατόν να επιβάλλεται αντίτιμο χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων στους δημότες και από την άλλη να δαπανώνται τέτοιας τάξης ποσά; Ή συμμετοχή στα τουρνουά 3Χ3 είναι με συνδρομή η οποία αγγίζει τα 25.00 ευρώ ανά ομάδα. Ποιος καρπώνεται αυτές τις συνδρομές;

Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής (εμπορικός λιμένας) κατά πόσο είναι συμβατή με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της φυλασσόμενης περιοχής; Είναι η συζήτηση και η έγκριση ή μη του θέματος αρμοδιότητας της οικονομικής Επιτροπής ή του Λιμενικού Ταμείου; Ανεξάρτητα με τα παραπάνω διαδικαστικά και όχι ερωτήματα στη πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια γίνεται αντίστοιχη εκδήλωση από το σωματείο καλαθοσφαίρισης ΝΙΚΟΠΟΛΗ που με προσωπικό κόπο, χρήματα και αγώνα των διοικούντων κατάφεραν να αναδείξουν τη πόλη μας ως κέντρο τέτοιων διοργανώσεων. Αυτά τα τουρνουά αλλά και τα αθλητικά σωματεία του Δήμου μας ως κύτταρα διάδοσης των αθλητισμού και των ωφελειών του πρέπει να ενισχυθούν και όχι εκδηλώσεις πυροτεχνήματα σαν τη συζητούμενη που μάλλον ίδιο όφελος σε κάποιους που τις εκμεταλλεύονται προσθέτουν. Για όλα τα παραπάνω η παράταξη μας καταψηφίζει το θέμα…”.

Ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας τόνισε: “Η “Ανάπτυξη Τώρα” δεν έχει πρόβλημα με τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Αλλά εδώ συντελείται μία τεράστια αδικία προς τους ανθρώπους της Νικόπολης, οι οποίοι επί 10 χρόνια έχουν δώσει μεγάλο αγώνα για να φτάσουν το τουρνουά 3on3 της πόλης να είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και η οικονομική βοήθεια του Δήμου ήταν πάντα φειδωλή. Η Νικόπολη και οι εθελοντές που έφτασαν το τουρνουά με το μεράκι τους ψηλά, έδωσαν ζωή στο Κολυμβητήριο και μετέτρεψαν ένα μπασκετικό event σε τουριστικό γεγονός για την Πρέβεζα. Και σε μία ιδιαίτερη χρονιά που έχει φύγει από τη ζωή ο Θοδωρής Μυζίκος, χωρίς κανένα σεβασμό έρχεται η δημοτική αρχή και επιχορηγεί με 11.000 ευρώ έναν ιδιώτη. Λίγη ντροπή επιτέλους! Αυτά τα χρήματα θα τα δίνατε ποτέ σε έναν σύλλογο της πόλης; Και δεν είναι μόνον αυτό. Φέρνετε ένα θέμα στην οικονομική επιτροπή που άπτεται της αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Πρέπει να σέβεστε τον αγώνα των ανθρώπων της πόλης και να σέβεστε και τα λεφτά των δημοτών της Πρέβεζας. Καταψηφίζουμε!”.

 

Η περίπτωση του συνεδρίου

 

Και δεν είναι μόνο το μπασκετικό τουρνουά που εκθέτει ανεπανόρθωτα το Δήμαρχο Πρέβεζας και τον “κύκλο συνεργατών” του. Η ίδια ακριβώς στρατηγική ακολουθήθηκε και στη διοργάνωση του «1st Digital Beach Summit», που θα διοργανωθεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2021 στην Πρέβεζα και θα κοστίσει 30.000 ευρώ στον πρεβεζάνικο λαό και ίσως και κάτι παραπάνω, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τα χρήματα από τις χορηγίες αν θα πάνε στο Δήμο Πρέβεζας ή σε κάποιον ιδιώτη.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας συμφώνησε “στα λόγια” με κάποια εταιρεία να ετοιμάσει ένα συνέδριο. Αυτή ξεκίνησε να δουλεύει και εκ των υστέρων ο Δήμαρχος έφερε το θέμα για έγκριση στην οικονομική επιτροπή.

Και η συμφωνία “στα λόγια” αποδεικνύεται πολύ εύκολα, μιας και μόλις χθες, 12 Αυγούστου, με απόφασή του ο κ. Γεωργάκος (δείτε ΕΔΩ) ενέκρινε τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές των υπηρεσιών διοργάνωσης του Συνεδρίου.

Ανάθεση ακόμη δεν έχει γίνει στην εταιρεία, αν και έχουμε φτάσει στις 13 Αυγούστου.

Αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι υπάρχει ήδη ιστοσελίδα από την εταιρεία (δείτε ΕΔΩ), όπου παρουσιάζονται οι Υπουργοί και άλλοι ομιλητές του Συνεδρίου.

Εκτός κι αν υπάρχει κάποια super εταιρεία που μέσα σε 10 ημέρες θα ετοιμάσει ένα ολόκληρο συνέδριο, οπότε και αδικούμε με τα γραφόμενά μας το Δήμαρχο Πρέβεζας.

Τέτοιος πολιτικός στρουθοκαμηλισμός οδηγεί το Δήμο σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς ένας Δήμος δεν είναι “μαγαζάκι”, αλλά αυτοδιοικητικός οργανισμός που “τρέφεται” με τα χρήματα των δημοτών.

 

Ο τουρισμός

 

Η ίδια στρατηγική ακολουθήθηκε από τον κ. Γεωργάκο και στον τομέα της τουριστικής προβολής. Πρώτα έγιναν οι συμφωνίες “με το στόμα” και εκ των υστέρων ήρθαν οι δαπάνες στην επιτροπή για να της εγκρίνει. Την μετατρέπει δηλαδή η δημοτική αρχή σε επιτροπή-κομπάρσο.

Όπως προκύπτει μάλιστα από το ρεπορτάζ ο κ. Γεωργάκος θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο των πρωθύστερων ενεργειών, κάνοντας τις συμφωνίες και απευθυνόμενος εκ των υστέρων στα όργανα του Δήμου.

 

Αν οι “προφορικές συμβάσεις” στην περίπτωση της ύδρευσης των χωριών σε Ζάλογγο και Λούρο, “πατούσαν” στο ιδιαίτερο κομμάτι της αναγκαιότητας των δημοτών να έχουν νερό και στη μη επέκταση της ΔΕΥΑΠ, οι παραπάνω προφορικές συμφωνίες δεν ενέχουν καμία αναγκαιότητα.

 

Ας ελπίσουμε η τακτική αυτή να αλλάξει στη συνέχεια... Είναι ζήτημα ορθής λειτουργίας και σεβασμού στις διαδικασίες...