Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 11:36

Ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ενός Δήμου δεν είναι διαδικασία “τι βλέπω στο όνειρό μου”...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Σε κοινή θέα και σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο Δήμος Πρέβεζας το Επιχειρησιακό του πρόγραμμα για το 2020-2024. Με μία περιγραφή της πρώτης φάσης με την ταμπέλα “Στρατηγικός Σχεδιασμός”, η δημοτική αρχή για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια μας περιγράφει το όραμά της για το Δήμο.

Χρειάζεται βέβαια σε ένα έγγραφο 158 σελίδων (δείτε το ολόκληρο ΕΔΩ) να φτάσουμε στη σελίδα 143 για να τον... ανακαλύψουμε, ωστόσο έστω κι έτσι μαθαίνουμε ότι ο στρατηγικός στόχος του Νίκου Γεωργάκου και των συνεργατών του είναι το 2030 η Πρέβεζα να είναι τόπος αξιοβίωτος... με ισχυρή και μπλε και πράσινη οικονομία, καινοτόμος, προσβάσιμος και ανοιχτός σε όλους!

Συνήθως οι Ιάπωνες κάνουν 10ετή επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και στο Δήμο Πρέβεζας ο κ. Γεωργάκος και οι συνεργάτες του φαίνεται πως έχουν όρεξη να σχεδιάσουν για το μέλλον...

Τι εννοεί ωστόσο ο... ποιητής με τον όρο “ανθεκτικός” και “ανοιχτός σε όλους...”, θα πρέπει να επεξηγηθεί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας, έχουν κάνει μία λεπτομερειακή δουλειά στην καταγραφή και μία ικανοποιητική προσπάθεια ανάλυσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος (αν και σε αρκετές περιπτώσεις τα στοιχεία θα έπρεπε να είναι επικαιροποιημένα). Το ένα κομμάτι δηλαδή από τα πολλά ενός επιχειρησιακού σχεδίου έχει υλοποιηθεί.

Πάμε όμως και στο κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Ο Δήμος Πρέβεζας σε αντίθεση με Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού που χαράσσουν συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις, έχει όχι 4, όχι 5, αλλά 18 (!) στρατηγικές κατευθύνσεις!

Αν προσέξει μάλιστα κάποιος το κείμενο, στρατηγικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνει η Πρέβεζα 100% ψηφιακή, την ώρα που ο ψηφιακός κόσμος για την Πρέβεζα είναι προς το παρόν ένα... ανέκδοτο.

Στρατηγικός στόχος είναι επίσης η ανάδειξη της Πρέβεζας ως ασφαλή τόπου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η δημιουργία επιχειρηματικών clusters και άλλα πολλά.

Όλα αυτά καλά!

Η ουσία όμως ενός επιχειρησιακού σχεδίου λεπτομερούς, είναι να αποτελέσει τη “γέφυρα” ανάμεσα στο όραμα, την πραγματικότητα και την εφαρμογή.

Δεν είναι ούτε χιλιοειπωμένα πράγματα, ούτε μαξιμαλιστικές θεωρίες, ούτε φληναφήματα και πομφόλυγες. Δεν είναι τελοσπάντων “τι βλέπω στο όνειρό μου...”.

Στην ίδια τη βιβλιογραφία εξάλλου που χρησιμοποιεί το Ε.Π. του Δήμου Πρέβεζας 2020-2024 και είναι σεβαστή, αναφέρει ότι το Ε.Π. αποτελεί το 4ετές πρόγραμμα δράσης του Δήμου, που πρέπει να εξειδικευτεί σε ετήσια βάση και όχι μόνον αυτό, αλλά να γίνει και σαφές το εξής:

Πως θα καταφέρω αυτά που αναφέρω στον Στρατηγικό Σχεδιασμό μου, πού θα βρω τα χρήματα και πόσο θα κοστίσουν, αναλύω τις επιμέρους δράσεις που θα κάνω για να τα καταφέρω και κυρίως: Βάζω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεν ονειροβατώ! Δηλαδή: Τι, πως, πότε, που και γιατί...

Ας ελπίσουμε στις επόμενες φάσεις και μετά τη διαβούλευση να παρουσιαστούν όλα τα παραπάνω.

Μέχρι τότε βρισκόμαστε κατ' αντιστοιχία στην περιβόητη φράση του Σόιμπλε στον Αλέξη Τσίπρα: “It's the implementation..:”. Δηλαδή πρέπει και να εφαρμόζονται όσα θα σχεδιάσουμε...