Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 10:34

Στο think tank «διαΝΕΟσις» απευθύνονται οι Δήμοι εν' όψει των δομικών αλλαγών στην αυτοδιοίκηση

Μία συνεργασία που “στρώνει το χαλί” για να υπάρξει ένας “οδικός χάρτης” στις δομικές αλλαγές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτές προσδιορίστηκαν και νομοθετικά από την Κυβέρνηση, αποφάσισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).

Οι Δήμαρχοι ενέκριναν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Οργανισμού Έρευνας & Ανάπτυξης «διαΝΕΟσις» για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: “Οδικός Χάρτης για μια δομική διοικητική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα”.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου: “... όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τρίτες απόψεις να δουν πιο ξεκάθαρα την αυτοδιοίκηση”.

Η «διαΝΕΟσις» αποτελεί ένα think tank, έναν οργανισμό ανάλυσης και έρευνας, στην οποία μέχρι να υπουργοποιηθεί ήταν διευθυντής έρευνας ο νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η «διαΝΕΟσις» έχει ήδη κάνει μία προκαταρκτική δουλειά για την αυτοδιοίκηση και μάλιστα φαίνεται πως η Κυβέρνηση ασπάζεται πολλές από τις προτάσεις πολιτικής που κάνει. Τον Ιανουάριο του 2021 προχώρησε μελέτη με τίτλο “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Στη Μετα-κορωνοϊό Εποχή” (δείτε τη ολόκληρη ΕΔΩ), όπου μεταξύ άλλων προτείνει μεταρρυθμίσεις για τη διαφάνεια στους Δήμους, την οικονομική αυτάρκεια κ.α.

Το βασικό είναι πως λειτουργεί πολλές φορές σαν πολιτικός προπομπός της Κυβέρνησης σε αρκετά θέματα...

 

Π.Τ.