Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 13:22

Δεν έχει δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στο ενδεχόμενο απώλειας της διαχείρισης της ιαματικής πηγής Πρέβεζας η δημοτική αρχή

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για το έτος 2021, είχε τεθεί το ζήτημα της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της ιαματικής πηγής Πρέβεζας σε μία Α.Ε. με την επωνυμία “Ιαµατικές Πηγές Ελλάδας Aνώνυµη Eταιρεία» (δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του atpreveza.gr).

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ίσως η δημοτική αρχή Πρέβεζας δεν έχει δώσει την απαιτούμενη πολιτική βαρύτητα στο ενδεχόμενο απώλειας της διαχείρισης, ενός κομματιού του φυσικού πλούτου της πόλης και του Δήμου.

Και αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος, αν δώσει προσοχή στα λεγόμενα ορισμένων ανθρώπων του κλάδου, που έχουν εξειδικευμένη γνώση και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε γραφόμενα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μάρκος Δανάς, ανέφερε μεταξύ άλλων στη Βουλή στο στάδιο της διαβούλευσης: «Η Ι.Π.Ε θα μπορεί να εγκρίνει μελέτες των οποίων δεν θα χρηματοδοτεί την υλοποίηση. Αυτό δεν είναι αποδεκτό» και πρόσθεσε ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το ελληνικό δημόσιο εγκρίνει μελέτες όταν χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους, όπως για παράδειγμα, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο.

«Όσοι επιλέξουν να μείνουν εκτός ΙΠΕ θα πρέπει να μπορούν απρόσκοπτα να αναπτύξουν την ιαματική τους πηγή. Η συμμετοχή του κράτους πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή. Τα παραδείγματα που έχουμε από τη μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητα των κρατικών φορέων που διαχειρίζονται ιαματικές πηγές είναι απογοητευτικά» συμπλήρωσε ο κ. Δανάς, ο οποίος σε ανάρτησή του στα social media ήταν ξεκάθαρος:

“Η κεντρική διοίκηση θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι όταν μιλάμε για ιαματικές πηγές πρέπει να έχουμε στο νου μας κανονικές επιχειρήσεις που παράγουν υπηρεσίες, τις πωλούν, έχουν υπαλλήλους, προμηθευτές, πελάτες, πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές, φόρους και πρέπει να λειτουργούν σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού. Το κλειδί για την ανάπτυξη είναι ο υγιής ανταγωνισμός και όχι τα εργαλεία δημιουργίας μονοπωλείων”.

Κριτική στις διατάξεις για τον ιαματικό τουρισμό άσκησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας, Ζήσης Αγγελίδης, ο οποίος κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο «τα παίρνει όλα η Ανώνυμη Εταιρία». «Παίρνει η ΑΕ κάτι που δικαιωματικά πρέπει να είναι στις τοπικές κοινωνίες, γιατί ο τοπικός πόρος ανήκει στις τοπικές κοινωνίες» τόνισε στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Η σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών.

Ο ΣΔΙΠΕ ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντί – αυτοδιοικητική.

Η αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντί – αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να περάσουν στο... ντούκου, όπως συνηθίζει να αναφέρει στην καθημερινότητά του ο ελληνικός λαός.

Υπάρχει μία τάση δημιουργίας μονοπωλείων και λειτουργίας σε πλαίσιο ενός καπιταλισμού κινεζικού τύπου, που θα στερήσει από τις τοπικές κοινωνίες μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Και αυτό ειδικά μία δημοτική αρχή είναι υπόλογη αν το παίρνει αψήφιστα.