Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 02:07

Στις 30 Ιουλίου 1982 η Μελίνα Μερκούρη ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Η Yπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό, στις 30 Ιουλίου 1982. Μέχρι σήμερα ο αγώνας της δεν έχει δικαιωθεί...

 

 

1792: 500 κάτοικοι της Μασσαλίας τραγουδούν για πρώτη φορά τη Μασσαλιώτιδα, που συνέθεσε ο Ρουζέ Ντελίλ και έμελλε να γίνει ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.

 

1824: Ο Γεώργιος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στη Σάμο, με αποτέλεσμα να κυριευτούν τρία τουρκικά πλοία, να βυθισθούν πολλά και να φονευθούν ή να πνιγούν 12.000 Τούρκοι.

 

1919: Ο στρατός αναλαμβάνει να επιβάλει την τάξη στις φυλετικές ταραχές στο Σικάγου, κατά τις οποίες σκοτώνονται περισσότερα από 31 άτομα και τραυματίζονται 500.

 

1920: Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο απότακτους αξιωματικούς, την ώρα που ο ελληνισμός γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.

 

 

1971: Η σεληνάκατος του αμερικανικού διαστημοπλοίου «Apollo 15» προσεδαφίζεται στη Σελήνη.

 

 

1998: Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχεται την προσφυγή της Ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας για την απαγόρευση χρήσης της περιουσίας της που βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με την απόφαση, επιδικάζεται αποζημίωση υπέρ της ενάγουσας, κας Λοϊζίδου, για την παρεμπόδιση χρήσης της ιδιοκτησίας της από το 1990 έως το 1998 και για ηθική βλάβη, αλλά και επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμά της επί της περιουσίας της. Την απόφαση χαιρετίζουν με δηλώσεις τους η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση.

 

Πηγή: Sansimera.gr