Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 12:17

Στις 20 Ιουνίου 1824 οι Τούρκοι καταστρέφουν τα Ψαρά

Στις 20 Ιουνίου 1824 οι Τούρκοι καταστρέφουν τα Ψαρά, ένα μικρό νησί στα βορειοδυτικά της Χίου. Είχε σπουδαία θαλασσινή παράδοση και ήταν η τρίτη ναυτική δύναμη της Ελλάδας, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες, με ονομαστούς πυρπολητές, όπως ο Παπανικολής, ο Κανάρης και ο Πιπίνος. Ο Χοσρέφ Πασάς είχε εντολή από τον Σουλτάνο να εξαφανίσει από προσώπου γης τα Ψαρά, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στον δυσκίνητο τουρκικό στόλο.
Το πρωί της 20ης Ιουνίου ο τουρκικός στόλος απέπλευσε από το Σίγρι Μυτιλήνης με προορισμό τα Ψαρά, όπου και αποβιβάστηκαν πολυάριθμα στρατιωτικά αγήματα. Παρά τη γενναία αντίσταση των υπερασπιστών του νησιού, η καταστροφή και η σφαγή που ακολούθησε υπήρξε τρομερή. Από τους 30.000 κατοίκους του νησιού, οι 18.000 θανατώθηκαν ή πωλήθηκαν ως σκλάβοι.

451: Διεξάγεται η επονoμασθείσα «Μάχη των Εθνών» στα Καταλανικά πεδία της Γαλατίας. Αντίπαλοι, Ρωμαίοι και Βησιγότθοι υπό τους Φλάβιο Αέτιο και Θεϋδέριχο από τη μία πλευρά και οι Ούνοι του Αττίλα από την άλλη. Ο Αττίλας υποχρεώνεται σε τακτική υποχώρηση, αλλά γρήγορα θα ανακάμψει και θα προελάσει προς τη Ρώμη. Ο Θεϋδέριχος πίπτει επί του πεδίου της μάχης.

 

1944: Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

 

1963: ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση συμφωνούν στην εγκατάσταση μιας απευθείας γραμμής επικοινωνίας, το γνωστό «κόκκινο τηλέφωνο».

1992: Οι ηγέτες της Τσεχίας και της Σλοβακίας συμφωνούν στη διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας σε δύο ανεξάρτητα κράτη.

 

Πηγή: Sansimera.gr

 

 

Σχετικά Άρθρα