Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 12:44

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1972 οι ΗΠΑ χάνουν για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα μπάσκετ

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1972 οι ΗΠΑ χάνουν για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα μπάσκετ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου η ΕΣΣΔ επικρατεί στον τελικό του τουρνουά, με σκορ 51-50 και κερδίζει το χρυσό μετάλλιο.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού μεταξύ ΗΠΑ - ΕΣΣΔ αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης και διαμάχης. Διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που έχασαν, οι Αμερικανοί αποχώρησαν από την τελετή απονομής, κατέθεσαν δε ενστάσεις στη FIBA και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, οι οποίες απορρίφθηκαν. Τα μετάλλιά τους παραμένουν μέχρι σήμερα στα γραφεία της ΔΟΕ.

Τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη κι ενώ η ΕΣΣΔ προηγείται με 49-48, ο Αμερικανός Νταγκ Κόλινς κερδίζει φάουλ. Με την πρώτη βολή ισοφαρίζει. Καθώς εκτελεί τη δεύτερη, ακούγεται η κόρνα της γραμματείας. Η μπάλα καταλήγει στο καλάθι, οι διαιτητές Ρενάτο Ριγκέτο (Βραζιλία) και Αρτενίκ Αραμπατζιάν (Βουλγαρία) απορούν με την κόρνα αλλά την αγνοούν, οι ΗΠΑ πλέον προηγούνται. Οι Σοβιετικοί επαναφέρουν την μπάλα, όμως 1" πριν τη λήξη, ο Ριγκέτο σφυρίζει και κατευθύνεται στη γραμματεία, βλέποντας το Σοβιετικό βοηθό προπονητή να ωρύεται πάνω απ' το τραπέζι.

Ο Σοβιετικός πρώτος προπονητής Κοντράσιν διαμαρτύρεται ότι είχε ζητήσει τάιμ-άουτ, το οποίο η γραμματεία ξέχασε να καλέσει. Ο Ιταλός γ.γ. της FIBA Τζόουνς, κατεβαίνει απ' τα επίσημα και συσκέπτεται με τους διαιτητές. Αποφασίζουν να μη δοθεί το τάιμ-άουτ και να ξαναρχίσει το παιχνίδι από τη στιγμή της επαναφοράς (στα 3"). Οι Σοβιετικοί δοκιμάζουν μια μπακ-ντορ πάσα αλλά σε κλάσματα δευτερολέπτου ακούγεται η κόρνα. Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι σήμανε λήξη και μπαίνουν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν, αποδεικνύεται όμως ότι επρόκειτο για διακοπή εκ μέρους της γραμματείας, διότι ακόμα δεν είχε προλάβει να γυρίσει το χρονόμετρο.

Το παιχνίδι ξαναρχίζει απ' τα 3". Μέσα στη γενική ένταση, ο Αμερικανός που μαρκάρει την επαναφορά, ερμηνεύει λάθος μια χειρονομία του Αραμπατζιάν και κάνει κάποια βήματα πίσω, αφήνοντας στο Σοβιετικό παίκτη ανοικτό οπτικό πεδίο. Αυτός κάνει μια μακρινή «πάσα της απελπισίας» στον Αλεξάντρ Μπέλοφ που βρίσκεται στην αμερικανική ρακέτα και διαγκωνίζεται με τους Αμερικανούς ψηλούς. Ο Μπέλοφ πιάνει την μπάλα και πετυχαίνει καλάθι. Ο αγώνας λήγει με τους Σοβιετικούς μπροστά 51-50. Ο Ριγκέτο αρνείται να υπογράψει το φύλλο αγώνα, αλλά τελικά η νίκη κατακυρώνεται στη Σοβιετική Ένωση.

 

 

1823 - Ο Σιμόν Μπολιβάρ γίνεται Πρόεδρος του Περού.

 

 

1925 - Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Αβασίλευτης Δημοκρατίας, που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

 

 

1943 – Ξεκινά η κατοχή της Ρώμης από τους Ναζί.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα