Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 10:44

Στις 24 Οκτωβρίου 1917 ξεκινά η Οκτωβριανή Επανάσταση

Στις 24 Οκτωβρίου 1917, τοποθετείται η ημέρα ενάρξεως της «Οκτωβριανής Επανάστασης» κατά το παλαιό ημερολόγιο, η οποία έφερε μια τεράστια τομή στην Παγκόσμια Ιστορία, καθώς οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο και στη δημιουργία μίας υπερδύναμης, της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 24 Οκτωβρίου 1917, το πρωί η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία του κεντρικού οργάνου των μπολσεβίκων «Ραμπότσι Πουτ» κι έστειλε θωρακισμένα αυτοκίνητα στο τυπογραφείο και στα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας. Οι κόκκινοι φρουροί όμως και οι επαναστατημένοι στρατιώτες απέκρουσαν τα θωρακισμένα αυτοκίνητα και κατά τις 11 η ώρα η εφημερίδα κυκλοφόρησε με την προκήρυξη της ανατροπής της κυβέρνησης. Το βράδυ της ίδιας μέρας κι ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε στα χειμερινά ανάκτορα, η κόκκινη φρουρά της Πετρούπολης καταλάμβανε το κεντρικό τηλεγραφείο, τις γέφυρες, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και την Κρατική Τράπεζα. Το καταδρομικό «Αυγή» μπήκε στο Νέβα κι έστρεψε τα πυροβόλα του στα ανάκτορα που ήταν έδρα της τελευταίας αστικής κυβέρνησης. Την άλλη μέρα τα ανάκτορα πολιορκήθηκαν και καταλήφθηκαν, η κυβέρνηση έπεσε, οι υπουργοί συνελήφθησαν και ο Κερένσκι δραπέτευσε. Και τυπικά πλέον η Ρωσική Επανάσταση επικράτησε.

 

1648 - Υπογράφεται στο Μίνστερ η Συνθήκη της Βεστφαλίας, μεταξύ της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με την οποία τερματίζεται ο Τριακονταετής Πόλεμος, επιφέροντας αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης.

 

1851 - Ο αστρονόμος Ουίλιαμ Λάσελ ανακαλύπτει δύο δορυφόρους του πλανήτη Ουρανού, τον Άριελ και τον Ουμβριήλ.

 

1909 - Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Αβέρωφ.

 

1929 - Καταρρέει ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αρχή της διεθνούς οικονομικής ύφεσης. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξία 23 δις δολαρίων. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις. 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα