Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 11:50

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 η Σμύρνη φλέγεται...

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 οι Τούρκοι βάζουν τις πρώτιες φωτιές στη Σμύρνη. Η καταστροφή της πόλης-στολίδι έχει ξεκινήσει, η θηριωδία κατά των χριστιανικών πληθυσμών επίσης, όπως και μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες στην ιστορία του Ελληνισμού

 

 

1219 - Λήγει η «Επανάσταση των δύο Συβρίτων». Πρόκειται για εξέγερση των Κρητικών κατά των Βενετών, που ανάγκασε τους κατακτητές να παραχωρήσουν προνόμια.

 

1791 - Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας.

 

1914 - Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, υπό τους Υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της Αυτόνομης Κυβερνήσεως, εισέρχονται και απελευθερώνουν το Βεράτιο. Εκεί δέχονται επίθεση 2.000 περίπου ανδρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες. Ο Υπολοχαγός Αντ. Λεοντοκιανάκης και ο Οπλαρχηγός Γεώργιος Στεφανάκος αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν.

 

1943 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αντιτορπιλικό "Κουντουριώτης", υπό τον Αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή Ε., αποβιβάζει άγημα στο Καστελλόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία στη νήσο. Το ελληνικό υποβρύχιο "Λάμπρος Κατσώνης", βυθίζεται κοντά στη νήσο Σκιάθο μετά από εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο.

 

1997 - Χάνει τη ζωή του σε τροχαίο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Μητσιμπόνας.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα