Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 09:38

Στις 19 Νοεμβρίου 1912 ο Λόχος Αεροπόρων αναχωρεί για την Πρέβεζα

Στις 19 Νοεμβρίου 1912 ο Λόχος Αεροπόρων (η πρώτη Μονάδα της Στρατιωτικής Αεροπορίας), αποτελούμενος από τέσσερα νέα αεροπλάνα Maurice Farman MF.7 80 ίππων και το ανάλογο προσωπικό, αναχώρησε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με προορισμό την Πρέβεζα. Από εκεί ο Λόχος θα συνέχιζε τη δράση του στο Μέτωπο Ηπείρου.

1906 - Ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα (Γάβρος) της Φλώρινας, σε μάχη με υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις, σκοτώθηκε μαζί με τους άντρες της ομάδας του κοντά στο χωριό Ζέλοβο (Ανταρτικό) της περιοχής Κορεστίων.


1942: Οι Σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκοφ περνούν στην αντεπίθεση κατ' εφαρμογή της Επιχείρησης Ουρανός. (Η Μάχη του Στάλινγκραντ)

 

1943 - Γερμανικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Σάμου. Επειδή η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς Κομάντος να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση, μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.

 

1950: Ενταφιάζεται στην Αθήνα, στο νεκροταφείο του Ζωγράφου, ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Μίμης Πιερράκος, που είχε σκοτωθεί πριν από δέκα χρόνια, το Νοέμβριο του 1940, έξω από το Πόγραδετς, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Αντιπροσωπεία της ομάδας του Παναθηναϊκού εντόπισε τον τάφο του παίκτη στην Αλβανία και μετέφεραν τα οστά του στην Αθήνα.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα