Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 10:32

Στις 9 Απριλίου 1870 οι Αρβανιτάκηδες σφάγιασαν στο Δήλεσι τους ξένους ομήρους

Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει στις 6 Απριλίου 1870 στο Δήλεσι τους ομήρους που συνέλαβε στο Πικέρμι, στις 30 Μαρτίου 1870, επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, καθώς οι όμηροι (ο λόρδος -δεν σκοτώθηκε γιατί τον άφησαν να φύγει για να συγκεντρώσει τα λύτρα- και η λαίδη Μάνκαστερ, ο νεαρός φίλος τους Φρέντερικ Βάινερ, ο δικηγόρος Έντουαρντ Λόιντ, ο τρίτος γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα Έντουαρντ Χέρμπερτ και ο γραμματέας της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα, κόμης Αλμπέρτο ντε Μπόιλ), απλώς έκαναν την εκδρομή τους στην ελληνική επαρχία.

1829: Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ' ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.

1911: Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.

1927: Οι Αμερικανικοί αναρχικοί -ιταλικής καταγωγής- Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βανζέτι, καταδικάζονται σε θάνατο για φόνο. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η δίωξή τους ήταν πολιτική, ενώ η ιστορία τους έγινε κινηματογραφική ταινία και τραγούδι από την Τζόαν Μπαέζ.

1953: Ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης, υποτιμά αιφνιδιαστικά τη δραχμή έναντι του δολαρίου κατά 100%. Η παράτολμη αυτή ενέργεια απέδωσε, καθώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές και ο τουρισμός, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης.

 

Πηγή: Sansimera.gr

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα