Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 09:43

Στις 4 Ιουλίου 1822 ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης τραυματίζεται θανάσιμα στη Μάχη της Σπλάντζας

Tέσσερα πλοία των Ελλήνων με επικεφαλής τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη έφτασαν στην Σπλάντζα στις 4 Ιουλίου 1822 και αποβιβάστηκαν από αυτά εκείνος και οι άνδρες του. Οι Σουλιώτες όταν ειδοποιήθηκαν έστειλαν αρκετούς άνδρες για να τον συνοδεύσουν και να τον προστατεύσουν, επειδή οι Τούρκοι είχαν και αυτοί μάθει τον ερχομό των πλοίων και πορεύονταν εκεί με 3.000 στρατό υπό τον Κεχαγιάμπεη. Στις 4 Ιουλίου επιτέθηκαν κατά των Πελοποννησίων και των Σουλιωτών. Οι Έλληνες όμως αντιστάθηκαν γενναία. Ο αρχηγός Κεχαγιάμπεης σκοτώθηκε. Ατυχώς σκοτώθηκε και ο Μαυρομιχάλης. Ως εκ τούτου, την επόμενη νύχτα μπήκαν όλοι στα καράβια και αναχώρησαν, οι δε Σουλιώτες επέστρεψαν πίσω.

 

2004: Η Εθνική Ελλάδος στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 1-0. Το γκολ σημείωσε στο 56ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας.

 

362 π.Χ: Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα.

 

1909: Συγκροτείται στην Αθήνα ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

 

1976: Η επιδρομή στο Έντεμπε της Ουγκάντας. Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους 103 επιβάτες αεροπλάνου της Air France που καταλήφθηκε από Παλαιστίνιους και Γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο. Έξι τρομοκράτες και τρεις όμηροι σκοτώνονται, καθώς και ο διοικητής των Ισραηλινών κομάντος Γιονατάν Νετανιάχου, αδελφός του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

1994: Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σύμβουλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

 

Πηγή: Sansimera.gr

 

 

 

Σχετικά Άρθρα