Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 09:44

Στις 26 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώνεται η Θεσσαλονίκη

Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη. Στις 23:00 υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη πρωτόκολλο παραδόσεως «άνευ όρων» της πόλεως από τους Οθωμανούς. Η Οθωμανική φρουρά από 25.000 οπλίτες 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό το Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίνεται στον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος εισέρχεται την επομένη νικηφόρος στη Θεσσαλονίκη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους Έλληνες κατοίκους της.

 

1823 - Οι μουσουλμάνοι Αρβανίτες παραδίνουν το φρούριο του Ακροκορίνθου στο Θ. Κολοκοτρώνη μετά από διαπραγματεύσεις και με τον όρο να αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη με τον οπλισμό τους. Την προστασία επιβιβάσεως στα πλοία είχε αναλάβει ο Νικηταράς.

 

1972 - Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα Παναθηναϊκού - ΤΣΣΚΑ Σόφιας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Τότης Φυλακούρης αφήνει έναν πετεινό στη σέντρα, θέλοντας να κάνει πλάκα στον Ολυμπιακό για την ήττα του την προηγούμενη μέρα από την Τότεναμ με 4-0. Για την πράξη του αυτή θα τιμωρηθεί με 4 αγωνιστικές.

1986 - Τραγωδία στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας. Ένας φίλαθλος της ΑΕΛ, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας, χάνει τη ζωή του από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λάρισας - Π.Α.Ο.Κ. 

 

 

Σχετικά Άρθρα