Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 10:33

Στις 25 Ιανουαρίου 1996 ξεκινά η λεγόμενη Κρίση των Ιμίων

Στις 25 Ιανουαρίου 1996, ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ένα από αυτά τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα, έναν ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια, κάτι που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Δύο δημοσιογράφοι του γραφείου της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υπέστειλαν προκλητικά την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση των δημοσιογράφων βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ. Η πρόκληση των Τούρκων προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σύντομα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη κινήθηκαν στην περιοχή. Οι δύο χώρες έφτασαν μία «ανάσα» από την πολεμική σύγκρουση, ωστόσο εν τέλει η κρίση εκτονώθηκε με την παρέμβαση και των Αμερικανών.

Στις 31 Ιανουαρίου 1996, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, συνετρίβη ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

 

 

1822 - Απεσταλμένοι της Υψηλής Πύλης δολοφονούν τον Αλή Πασά στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων.

 

1833 - Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται από την Αντιβασιλεία υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

 

1836 - Θεμελιώνονται τα παλιά ανάκτορα, η σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

 

1947 – Πεθαίνει στο σπίτι του ο διαβόητος μαφιόζος Άλφονς Γκαμπριέλ Καπόουν, γνωστότερος ως Αλ Καπόνε (Al Capone).

 

 

 

Σχετικά Άρθρα