Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 10:03

Στις 4 Μαρτίου 1944 αρχίζει η μάχη της Κοκκινιάς

Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ταγματασφαλίτες και χωροφύλακες επιτέθηκαν στις 4 Μαρτίου 1944 στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά.

Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και οι κάτοικοι της Κοκκινιάς τους αναχαιτίζουν και οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους υποχωρούν προς την Αθήνα. Κάποιοι από αυτούς υποχωρούν άτακτα προς το Κουτσουκάρι (σημερινή «Πλατεία Ελευθερίας»).

Εκεί καίνε και τρομοκρατούν τον πληθυσμό. Το ίδιο βράδυ συγκαλείται κοινή σύσκεψη στην Κοκκινιά από στελέχη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και αποφασίζουν γενική επιφυλακή και ενημέρωση του λαού της πόλης. Η μάχη της Κοκκινιάς, όπως είναι γνωστή, κράτησε 4 ημέρες και έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της μνημειώδους αντίστασης όλων των κατοίκων της συνοικίας απέναντι στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, καθώς οι επιτιθέμενοι αποχώρησαν τελικά. Η αντίσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς λίγους μήνες αργότερα, όπου πολλές δεκάδες πατριωτών εκτελέστηκαν.

1966: Ο Τζον Λένον αναφέρει το 1966: «Είμαστε (οι Beatles), πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό». και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

1977: Μεγάλος σεισμός με επίκεντρο το Βουκουρέστι προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 1.500 ανθρώπους.

2010: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915. Οργισμένη είναι η αντίδραση της Άγκυρας, που επισημαίνει ότι το ψήφισμα μπορεί να βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.